Hyppää sisältöön

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä pysynyt alhaisena

Julkaisuajankohta 8.11.2021 8.40

Suomeen saapuu tällä hetkellä melko vähän uusia turvapaikanhakijoita. Uusien turvapaikanhakijoiden määrä laski koronapandemian takia, eikä hakijamäärät ole palanneet pandemiaa edeltävälle tasolle.

Tammi-lokakuussa 2021 on jätetty 994 ensimmäisiä turvapaikkahakemusta. Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on pysynyt viime vuoden tasolla. Tammi-lokakuussa 2020 jätettiin 1 109 ensimmäisiä turvapaikkahakemusta. 

– Seuraamme Valko-Venäjän tilannetta tarkasti, mutta se ei ole ainakaan vielä näkynyt turvapaikanhakijamäärissä Suomessa, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jättivät eniten afganistanilaiset ja turkkilaiset.

– Afganistan on suurin lähtömaa, ensimmäisen hakemuksen on jättänyt 196 Afganistanin kansalaista. Hakijamäärään sisältyy myös evakuointilennoilla saapuneet 85 turvapaikanhakijaa ja valtioneuvoston vuonna 2020 tekemän päätöksen perusteella Välimeren maista siirretyt 32 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa. Afganistanin muuttunut tilanne ei ole muulla tavoin näkynyt hakijamäärien nousuna, kertoo Lehtinen.

Afganistanista valtioneuvoston päätöksellä Suomeen evakuoidut 227 afganistanilaista eivät näy turvapaikkatilastoissa. Heille on myönnetty valtioneuvoston päätöksellä oleskeluluvat erityisellä humanitaarisella perusteella, eli he eivät ole turvapaikanhakijoita. Evakuointilennoilla saapui myös 85 turvapaikanhakijaa, jotka ovat pääosin konsuliapua saaneiden perheenjäseniä.

Uusintahakemusten määrä laskussa

Yhteensä turvapaikkahakemuksia on jätetty tammi-lokakuussa 2 021. Viime vuonna turvapaikkahakemuksia jätettiin tammi-lokakuussa yhteensä 2 796. Määrä sisältää ensimmäiset turvapaikkahakemukset ja uusintahakemukset.

Uusintahakemuksia on jätetty tänä vuonna 1 027 (tammi-lokakuu 2020: 1 687). Uusintahakemus on turvapaikkahakemus, jonka asiakas tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen Maahanmuuttovirastolta tai hallintotuomioistuimelta aikaisemmin tekemäänsä turvapaikkahakemukseen. Jos turvapaikanhakija on ollut pitkään poissa Suomesta hakemusten välillä, kyseessä ei ole uusintahakemus. Uusintahakemuksia ovat tänä vuonna jättäneet eniten irakilaiset.

– Uusintahakemusten määrä on ollut laskusuuntainen. Afganistanin muuttunut tilanne ei ole yllättäen näkynyt vielä uusintahakemusten määrässä, kertoo Lehtinen.

Tutustu hakemus- ja päätösmääriin Maahanmuuttoviraston tilastopalvelussa

Lisätietoja medialle

Johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi