Hyppää sisältöön

Pikakaistalla voit saada oleskeluluvan kahdessa viikossa 1.6.2022 alkaen

Julkaisuajankohta 1.6.2022 7.56

Pikakaista tarkoittaa nopeutettua lupakäsittelyä, jolla saat oleskelulupapäätöksen kahdessa viikossa.

Jos tulet viisumivelvollisesta maasta, voit hakea oleskelulupahakemuksesi yhteydessä d-viisumia. D-viisumilla voit tulla Suomeen heti, kun olet saanut myönteisen päätöksen oleskelulupahakemukseesi. 

Kuka voi hakea oleskelulupaa pikakaistalla?

Voit hakea oleskelulupaasi pikakaistalla, jos olet tulossa töihin Suomeen

tai edellä mainittujen perheenjäsenenä.

Voit päästä pikakaistalle, jos lähetät hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa. Lisäksi erityisasiantuntijan, ICT-oleskeluluvan ja EU:n sinisen kortin hakijan työnantajan pitää käyttää työnantajan Enter Finland -verkkopalvelua. Pikakaistalla voi hakea vain ulkomailta.

Jos haet oleskelulupaa pikakaistalla, tee näin:

 1. Valmistaudu hakemiseen
  • Tarkista, että täytät kaikki oleskelulupasi edellytykset.
  • Tarkista, että sinulla on oleskelulupasi kaikki vaadittavat liitteet suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tarvittaessa käännätä ja laillista liitteet.
 2. Täytä hakemus
  • Ilmoita samalla, jos haet d-viisumia. Jos haet d-viisumia, sinun pitää ilmoittaa hakemuksessa suomalainen osoite. Oleskelulupakorttisi toimitetaan lähimpään noutopisteeseen. Jos et hae d-viisumia, voit valita toimitetaanko korttisi Suomeen vai ulkomaille asiointipaikkaasi. Voit tarkistaa ulkoministeriön sivuilta tarvitsetko viisumia matkustaaksesi Suomeen.
  • Jos haet perheenjäsenenä, liitä hakemukseen päähakijalta saamasi pikakaistakoodi. Koodi on voimassa kaksi päivää sen jälkeen, kun päähakija on lähettänyt hakemuksensa. Lähetä perheenjäsenen hakemuksesi tämän kahden päivän sisällä.
  • Valitse asiointipaikaksi VFS-lupakeskus. Jos maassasi ei ole VFS-lupakeskusta, valitse asiointipaikaksi Suomen edustusto.
 3. Maksa ja lähetä hakemus
  • Jos haet erityisasiantuntijan oleskelulupaa, ICT-oleskelulupaa tai EU:n sinistä korttia, työnantajasi pitää käydä täyttämässä työehdot hakemukseesi kahden työpäivän sisällä siitä, kun olet lähettänyt hakemuksesi Enter Finlandissa. 
 4. Käy tunnistautumassa viiden työpäivän sisällä siitä, kun olet lähettänyt hakemuksesi Enter Finlandissa
  • Varaa aika saamiesi ohjeiden mukaan. Jos kanssasi hakee perheenjäseniä, varaa aika koko perheelle.
 5. Lue päätös Enter Finlandista
  • Jos hait samalla d-viisumia tai tulet viisumivapaasta maasta, voit saapua Suomeen heti, kun olet saanut myönteisen päätöksen ja d-viisumi on kiinnitetty passiisi. Oleskelulupakortti toimitetaan hakemuksessasi ilmoittaman suomalaisen osoitteen perusteella lähimpään noutopisteeseen. 
  • Jos ilmoitit hakemuksessasi, että vastaanotat oleskelulupakortin ulkomailla, se lähetetään samaan asiointipaikkaan, jossa kävit tunnistautumassa.
  • Varaa aika Digi- ja väestövirastolle, jos sinulle myönnetään oleskelulupa. Digi- ja väestötietovirastolta saat henkilötunnuksen.

Lue hakemuskohtaiset ohjeet pikakaistasta ja lisätietoa d-viisumista verkkosivuiltamme.

Jos olet pikakaistalla hakevan työnantaja, lue lisää työnantajan pikakaista-ohjeista.