Hoppa till innehåll

Från och med den 1 juni 2022 kan du få uppehållstillstånd på två veckor genom expressfilen

Utgivningsdatum 1.6.2022 7.56

Med expressfilen avses en snabbare tillståndsbehandling som ger dig uppehållstillstånd på två veckor.

Om du kommer från ett land som omfattas av visumkrav kan du i samband med din ansökan om uppehållstillstånd även ansöka om D-visum. Med D-visum kan du komma till Finland genast när du har fått ett positivt beslut på din ansökan om uppehållstillstånd. 

Vem kan ansöka om uppehållstillstånd genom expressfilen?

Du kan ansöka om uppehållstillstånd genom expressfilen, om du ska flytta till Finland

eller som familjemedlem till ovan nämnda.

Du kan komma med i expressfilen om du skickar in din ansökan i Enter Finland. Dessutom ska arbetsgivare till sökande av uppehållstillstånd för specialist, ICT-uppehållstillstånd och EU-blåkort använda nättjänsten Enter Finland för arbetsgivare. Man kan ansöka genom expressfilen endast från utlandet.

Om du ansöker om uppehållstillstånd genom expressfilen, gör så här:

 1. Förbered dig på att ansöka
  • Kontrollera att du uppfyller alla förutsättningar för ditt uppehållstillstånd.
  • Kontrollera att du har alla bilagor som krävs för ditt uppehållstillstånd på finska, svenska eller engelska. Vid behov låt översätta bilagorna och legalisera dem.
 2. Fyll i din ansökan
  • Ange samtidigt om du ansöker om D-visum Om du ansöker om D-visum ska du ange en finländsk adress i ansökan. Ditt uppehållstillståndskort sänds till det närmaste uthämtningsstället. Om du inte ansöker om D-visum kan du välja om ditt kort sänds till Finland eller till ditt verksamhetsställe utomlands. Du kan kontrollera på utrikesministeriets webbplats om du behöver visum för att resa till Finland.
  • Om du ansöker som familjemedlem, lägg till i ansökan expressfilens sifferkod som du har fått av huvudsökanden. Sifferkoden är i kraft i två dagar efter att huvudsökanden har skickat in sin ansökan. Skicka in familjemedlemmens ansökan inom dessa två dagar.
  • Välj VFS tillståndscenter som verksamhetsställe. Om det inte finns något VFS tillståndscenter i ditt land, välj Finlands beskickning som verksamhetsställe.
 3. Betala och skicka in ansökan
  • Om du ansöker om uppehållstillstånd för specialist, ICT-uppehållstillstånd eller EU-blåkort ska din arbetsgivare fylla in arbetsvillkoren i din ansökan inom två dagar efter att du har skickat in din ansökan i Enter Finland. 
 4. Besök verksamhetsstället inom fem arbetsdagar efter att du har skickat in din ansökan i Enter Finland
  • boka tid enligt de instruktioner som du har fått. Om du har familjemedlemmar som också ska ansöka om uppehållstillstånd, boka tid för hela familjen.
 5. Läs beslutet i Enter Finland
  • Om du samtidigt ansökte om D-visum eller kommer från ett visumfritt land kan du komma till Finland genast efter att du har fått ett positivt beslut och D-visumet har bifogats till ditt pass. Uppehållstillståndskortet sänds till det närmaste uthämtningsställe som utgår från den finländska adress som du har angett i din ansökan. 
  • Om du har angett i din ansökan att du tar emot uppehållstillståndskortet utomlands sänds det till samma verksamhetsställe där du har identifierat dig.
  • Boka tid hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata om du beviljas uppehållstillstånd. Från myndigheten för digitalisering och befolkningsdata får du personbeteckning.

Läs ansökningsspecifika instruktioner om expressfilen och mer information om D-visum på vår webbplats.

Om du är arbetsgivare till en person som ansöker genom expressfilen, läs mer i arbetsgivarens anvisningar för expressfilen.