Ulkomaalaisvirasto 10 vuotta

Migri
19.4.2005 13.51
Uutinen

Ulkomaalaisviraston perustamisesta on tänä keväänä kulunut 10 vuotta. Virasto aloitti toimintansa 1.3.1995. Sisäasianministeriön ulkomaalaisosastolta, silloiselta nimeltään ulkomaalaiskeskus, siirrettiin kaikki yksittäisiä henkilöitä koskeva päätöksenteko oleskelulupa-, turvapaikka- ja kansalaisuusasioissa uudelle virastolle. Ministeriöön jäi säädösvalmistelu ja ulkomaalaisasioiden kansainvälinen yhteistyö.

Toimintakautensa aikana virasto on kokenut huomattavia muutoksia. Asiamäärät ovat nousseet vuositasolla 20 000:sta 40 000:een. Ulkomaalais- ja kansalaisuuslain kokonaisuudistukset ovat tuoneet tullessaan uusia työtehtäviä. Viraston toimintoja on myös alueellistettu Kuhmoon ja Lappeenrantaan.

- Asiamäärien kasvaessa nopeasti viraston mahdollisuudet ylläpitää asiakkaita tyydyttävää palvelukykyä ovat aika ajoin olleet rajalliset. Nyt voimme todeta, että Ulkomaalaisvirasto on ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa käsittelyä odottavien asioiden määrää on pystytty merkittävästi vähentämään ja käsittelyaikoja lyhentämään, sanoi ylijohtaja Jorma Vuorio avauspuheenvuorossaan Ulkomaalaisviraston 10-vuotisjuhlassa, jota vietettiin tiistaina 19.4.

- Ulkomaalaisviraston toimintaympäristö on haastava ja mielenkiintoinen – ennustettava ja ennustamaton. Osaan muutoksista pystymme varautumaan, osaan emme. Monet ennalta arvaamattomat asiat, muutokset naapurimaissa ja EU-tasolla, kansainväliset konfliktit ja sodat heijastuvat Suomeen ja samalla viraston toimintaan, toteaa Vuorio.

- Toisaalta monia maahanmuuttoon ja kansalaisuuteen liittyviä asioita voimme ennakoida. Tiedämme esimerkiksi työperusteisten lupa-asioiden lisääntyvän tulevaisuudessa työvoimatarpeen kasvaessa. Sen vuoksi pitäisikin jo nyt ryhtyä kiireesti toimiin ja korjata niitä ongelmia, joita vuoden vanhassa, kaksivaiheisessa työntekijän oleskelulupajärjestelmässä on havaittu, korostaa Vuorio.

19.4.2005

Lehdistötiedote