Hyppää sisältöön

Uudet vastaanottokeskukset Espooseen ja Seinäjoelle, uusia palvelupisteitä myös yksityismajoituksessa oleville

Julkaisuajankohta 16.3.2022 18.25

Maahanmuuttovirasto perustaa vastaanottokeskukset Espooseen ja Seinäjoelle. Sen lisäksi Maahanmuuttovirasto avaa yksityismajoituksessa oleville uudet palvelupisteet Espooseen, Seinäjoelle ja Kemiin.

Luona Oy avaa vastaanottokeskuksen ja palvelupisteen Espoon Nihtisiltaan jo tänään. Maahanmuuttovirasto valmistelee SPR:n kanssa uuden vastaanottokeskuksen perustamista Seinäjoelle. SPR vastaa myös Seinäjoen ja Kemin palvelupisteiden toiminnasta.

Pisteet Espoossa, Kemissä ja Seinäjoella avautuvat lähipäivinä. Lisäksi Maahanmuuttovirasto kartoittaa mahdollisuutta uudelle yksityismajoituksen palvelupisteelle pääkaupunkiseudulta. Maahanmuuttovirasto valmistelee uusien vastaanottokeskusten perustamista, koska Ukrainasta paenneiden majoitustarve on Suomessa kasvanut.

Maahanmuuttovirasto sopii uusien vastaanottokeskusten avaamisen ajankohdasta erikseen majoitustarpeen mukaan. Nämä ovat ensimmäiset uudet vastaanottokeskukset, jotka perustetaan Suomessa Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen jälkeen. Majoituspaikkojen määrää on nostettu noin kahdella tuhannella jo toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa. Ennen Espoon vastaanottokeskuksen avaamista, Suomessa oli eri puolella maata 27 vastaanottokeskusta, joista 7 on alaikäisyksiköitä.

– Maahanmuuttovirasto on jatkanut vastaanottokeskuspaikkojen lisäämistä jo toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa. Tämän lisäksi vastaanottokeskuksissa on tarvittaessa hätämajoituspaikkoja, jotka on tarkoitettu lyhytaikaiseen ja tilapäiseen käyttöön ennen kuin ihmiset siirtyvät varsinaiseen majoitukseen. Kuntien ja seurakuntien kanssa on myös kartoitettu majoitustiloja, kertoo vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottojärjestelmän toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Lappeenrannassa (Joutseno) ja Oulussa. Lisäksi vastaanottokeskuksia ylläpitävät järjestöt, kunnat ja yritykset.

Valtaosa Ukrainasta paenneista majoittuu yksityismajoitukseen

Venäjän hyökkäyksen jälkeen 5 787 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa. Eilen tiistaina (15.3) 1 203 ukrainalaista haki kansainvälistä suojelua Suomesta. Lähes kaikki ukrainalaiset hakevat nyt tilapäistä suojelua.

Kuten turvapaikanhakijoilla, tilapäistä suojelua saavalla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja heillä on oikeus muihin vastaanottopalveluihin. Vastaanottokeskuksen asiakkaat voivat halutessaan järjestää majoituksensa itse, jolloin sitä kutsutaan yksityismajoitukseksi.

Yleensä yksityismajoitus tarkoittaa asumista sukulaisten, puolison tai tuttavien luona. Yksityismajoitus voi tapahtua vuokra- tai alivuokrasuhteena tai henkilö voi majoittua yksityishenkilön luona niin sanotussa kotimajoituksessa, jolloin majoittumisesta ei pyydetä korvausta. Yksityismajoituksessa asumista tai sen järjestämistä ei tueta taloudellisesti.

– Suuri osa Ukrainasta paenneista on majoittunut yksityismajoitukseen, ja heidän palvelut tullaan järjestämään vastaanottokeskuksen toimesta, kertoo Nuutinen.

Yksityismajoituksessa asuva turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeva rekisteröidään yksityismajoituskohdetta lähimmän vastaanottokeskuksen kirjoille. Majoituksensa itse järjestävä saa näin muut vastaanottopalvelut kuin majoituksen ja siihen mahdollisesti liittyvät ateriat siltä vastaanottokeskukselta, johon hänet on rekisteröity. Palveluita ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut ja tarvittaessa vastaanottoraha.

Yksityismajoituksen palvelupisteet on tarkoitettu vain turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneille Maahanmuuttoviraston asiakkaille, jotka ovat kirjoilla palvelupisteessä. Kysymyksiä ja tarjouksia ukrainalaisten majoittamisesta voi esittää SPR:n ylläpitämälle valtakunnalliselle infopisteelle, joka koordinoi avuntarjouksia.

Uudet vastaanottokeskukset:

  • Espoon vastaanottokeskus, Luona Oy, 500 paikkaa. Toiminta alkaa 120 paikalla 16.3.2022, muut paikat lisätään pian.
  • Espoon vastaanottokeskuksen yksityismajoituksen palvelupiste, Luona Oy. Toiminta alkaa pian.
  • Seinäjoen vastaanottokeskus, Suomen Punainen Risti (SPR), 200 paikkaa. Toiminnan alkamisesta sovitaan erikseen.
  • Seinäjoen vastaanottokeskuksen yksityismajoituksen palvelupiste, SPR. Toiminta alkaa 17.3.2022 mennessä.
  • Rovaniemen vastaanottokeskuksen Kemin yksityismajoituspiste, SPR. Toiminta alkaa 22.3.2022 mennessä.

Lisätietoa:

Lisätietoa medialle: 

Haastattelupyynnöt: Maahanmuuttoviraston viestintä, p. 0295 433 037, sähköposti: media@migri.fi