Suomi myöntää Ukrainasta paenneille tilapäistä suojelua – käytössä ensimmäistä kertaa
Suomi myöntää tilapäistä suojelua Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneille. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU käyttää tilapäisen suojelun direktiiviä. Myöskään Suomessa ei ole aiemmin myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupia.
Tilapäistä suojelua voidaan myöntää huomattavasti nopeammin kuin normaalissa turvapaikkamenettelyssä.
– On tärkeää, että EU:ssa on reagoitu nopeasti Ukrainasta paenneiden suureen määrään. Tilapäinen suojelu on inhimillinen ratkaisu sotaa paenneille ukrainalaisille ja varmistaa myös sitä, että EU-maiden turvapaikkajärjestelmät eivät kuormitu Ukrainasta paenneiden turvapaikkahakemusten käsittelystä, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.
– Päätös varmistaa myös sitä, että muiden kansainvälistä suojelua hakevien turvapaikkahakemusten käsittely ei viivästy, sanoo Lehtinen.
Tilapäinen suojelu eroaa turvapaikan hakemisesta
Tilapäinen suojelu eroaa turvapaikan hakemisesta. Tilapäistä suojelua myönnetään rajatulle kohderyhmälle, eikä siihen sovelleta yksilöllistä harkintaa suojelun tarpeesta kuten turvapaikanhakijan kohdalla.
Kuten turvapaikanhakijakin, tilapäistä suojelua saava voi asua vastaanottokeskuksessa tai järjestää majoituksensa itse, jolloin sitä kutsutaan yksityismajoitukseksi. Hänellä on oikeus tarvittaessa erilaisiin vastaanottopalveluihin, kuten terveydenhuoltoon, sosiaalipalveluihin ja vastaanottorahaan. Tilapäiseen suojeluun liittyy myös oikeus työskennellä, kun lupa on myönnetty.
Ensimmäinen tilapäisen suojelun oleskelulupa myönnetään enintään vuodeksi. EU:n neuvoston päätöksen mukaan tilapäisen suojelun oleskelulupia voidaan myöntää 4.3.2023 asti, mutta EU voi tarvittaessa pidentää ajanjaksoa.
Tilapäistä suojelua saavien määrää ei voi vielä ennakoida
Tilapäistä suojelun saavien ukrainalaisten määrää Suomessa ei voi toistaiseksi ennakoida. Toistaiseksi vain pieni osa Ukrainasta paenneista on tullut Suomeen. Suomi ei välttämättä ole ensisijainen maa, ellei ihmisellä ole ennestään kontakteja täällä, kuten sukulaisia tai työpaikka. Tilannetta seurataan tiiviisti viranomaisyhteistyössä.
Ukrainalaiset jättivät tiistaina 332 turvapaikkahakemusta Suomessa. Tänä vuonna Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet yhteensä 1 326 turvapaikkahakemusta. (Tilanne 9.3.2022) Turvapaikkaa jo hakeneita ohjataan hakemaan tilapäistä suojelua.
Kaikki Suomeen saapuneet ukrainalaiset eivät ole hakeneet turvapaikkaa. Ukrainalaiset voivat oleskella Suomessa viisumivapaasti kolmen kuukauden ajan. Heillä voi olla myös jokin muu oleskeluluvan peruste, kuten työpaikka tai perheenjäsen Suomessa.
Maahanmuuttovirasto on julkaissut tilapäisen suojelun hakemisen ohjeet verkkosivuillaan.
Fakta: Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille
- Tilapäistä suojelua haetaan Suomessa poliisilta tai rajaviranomaiselta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää tilapäisen suojelun oleskeluluvan.
- Tilapäistä suojelua voidaan myöntää Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
- Suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista.
- Suojelua voidaan myöntää myös ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen Venäjän hyökkäystä.
Lisätietoja medialle
-
Turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi (tilapäinen suojelu, turvapaikanhakijat)
-
Vastaanottoyksikön johtaja, Pekka Nuutinen, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi (vastaanotto)
- Ohje hakemiseen migri.fi-sivuilla: Tilapäinen suojelu
- Sisäministeriön tiedote: Valtioneuvosto päätti Ukrainasta paenneiden tilapäisen suojelun kohderyhmästä (7.3.2022)