Hyppää sisältöön

Ensimmäisen työperusteisten oleskeluluvan saa nyt aiempaa nopeammin – kehittämistyö jatkuu

Julkaisuajankohta 10.5.2021 10.58

Ensimmäisten työperusteisten oleskelulupien käsittelyaikojen mediaani on puolittunut tammi-maaliskuussa vuoden 2020 käsittelyaikoihin verrattuna. Esimerkiksi puolet erityisasiantuntijoista, startup-yrittäjistä ja tutkijoista saavat ensimmäisen oleskeluluvan tällä hetkellä kahdessa viikossa tai nopeammin.

Kaikkien ensimmäisten työperusteisten oleskelulupien käsittelyaikojen mediaani oli tämän vuoden tammi-maaliskuussa 37 päivää. Vuonna 2020 se oli 70 päivää. Mediaani tarkoittaa sitä, että puolet hakijoista on saanut päätöksen 37 päivässä tai nopeammin. Työperusteisia oleskelulupia on monia erilaisia ja niiden käsittelyajat vaihtelevat.

Suurin osa ensimmäisistä työperusteisista oleskelulupahakemuksista on työntekijän oleskelulupahakemuksia. Työntekijän oleskelulupaa hakevat esimerkiksi kokit, siivoojat ja rakennusalan työntekijät. Työntekijän oleskelulupa on kaksivaiheinen. Työ- ja elinkeinotoimisto tekee hakemukseen ensin osapäätöksen ja arvioi, onko toimeentulo riittävä, onko työnteko tilapäistä vai jatkuvaa ja onko avoinna olevaan työpaikkaan kohtuullisessa ajassa saatavissa sopivaa työvoimaa EU- tai ETA-alueelta. Tämän jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen. 

Vuonna 2020 ensimmäisiin työntekijän oleskelulupahakemuksiin tehtiin ennätysmäärä myönteisiä päätöksiä, 4 504 kappaletta (2019: 3 827). Luvan käsittelyajan mediaani oli vuonna 2020 107 päivää. Tänä vuonna tammi-maaliskuussa käsittelyajan mediaani on ollut 57 päivää.

- Meillä on tammi-maaliskuussa aloittanut useammassa erässä uusia työntekijöitä ja vaikka perehdytykset vievät oman aikansa, nämä rekrytoinnit ovat näkyneet jo myös päätösmäärissä, kertoo vastuualueen johtaja Anna Hyppönen.

Työntekijöiden oleskeluluvan käsittelyaikatavoite on kuukausi vuonna 2023.

- Automaation lisääminen on keskeinen keino lyhentää käsittelyaikoja. Tarkoitus on myös entisestään organisoida työtä uudelleen ja kehittää toimintatapoja. Näin saamme lisää tehoja päätöksentekoon, kertoo Hyppönen.

Eritysasiantuntijoiden lupia käsitellään jo tavoitetahdissa

Maahanmuuttovirasto tavoittelee tänä vuonna kahden viikon käsittelyaikaa eritysasiantuntijoille, startup-yrittäjille ja heidän perheenjäsenilleen. 

Tammi-huhtikuussa erityisasiantuntijoiden ensimmäisen oleskeluluvan käsittelyajan mediaani on ollut 15 päivää (2020: 14 päivää). Startup-yrittäjien ensimmäisen oleskeluluvan käsittelyajan mediaani on tänä vuonna ollut 14 päivää, kuten vuonna 2020. Tutkijan ensimmäisen oleskeluluvan käsittelyaika on nopeutunut, ja mediaani on ollut 14 päivää (2020: 16 päivää).

- Huippuosaajien käsittelyaikojen tilanne on hyvä. Erityisasiantuntijoiden ensimmäisten lupien käsittelyssä on jo käytössä osa-automaatio ja kehitystyö jatkuu. Tänä vuonna on tulossa pikakaista eli nopeutettu lupamenettely erityisasiantuntijoille ja startup-yrittäjille, kertoo Hyppönen.

Koronan aikana erityisasiantuntijan oleskelulupahakemusten määrä on vähentynyt huomattavasti. Viime vuonna ensimmäistä oleskelulupaa lupaa haki 853 erityisasiantuntijaa (2019: 1 791). Tammi-maaliskuussa 2021 ensimmäisen oleskelulupahakemuksen on jättänyt 279 erityisasiantuntijaa. 

Erityisasiantuntijoita ovat esimerkiksi IT-alan erityisosaajat ja korkeakoulututkinnon suorittaneet työntekijät, jotka tulevat Suomeen erityistä ammattitaitoa vaativaan tehtävään.

Kehitystyön tuloksia hyödynnetään mahdollisimman laajasti

Työ, perhe ja opiskelu ovat yleisimmät syyt muuttaa Suomeen. Vaikka työperusteisten oleskelulupien käsittelyaikoja on saatu lyhennettyä, on osa lupien käsittelystä edelleen ruuhkautunut. 

- Suurimmat kehitystoimenpiteet kohdistuvat nyt työvoiman ja opiskelijoiden hakemusten käsittelyyn. Aiomme kuitenkin hyödyntää kehitystyön tuloksia soveltuvin osin myös muiden hakemusten käsittelyssä, kertoo Hyppönen.        

Tutustu Maahanmuuttoviraston päätöstilastoihin tilastot.migri.fi.     

Lisätietoja medialle

Vastuualueen johtaja Anna Hyppönen, lupa- ja kansalaisuusyksikkö, työ- ja opiskeluperusteiset luvat, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi
 

Lehdistötiedote