Hyppää sisältöön

Kansalaisuushakemusten käsittelyssä ruuhkaa

Julkaisuajankohta 9.8.2022 8.30
Tiedote

Kansalaisuushakemusten käsittely on edelleen ruuhkautunut. Noin 19 000 hakemusta odottaa käsittelyä.

Tällä hetkellä käsittelemme vuosina 2020 ja 2021 jätettyjä kansalaisuushakemuksia, joita tuli vireille poikkeuksellisen paljon. Kansalaisuushakemuksien määrä kasvoi viime vuonna 25 % edellisvuodesta. Tänä vuonna kansalaisuushakemuksia on jätetty viime vuosia vähemmän, mikä näkyy käsittelyn etenemisessä viiveellä.

Ruuhkaa on etenkin hakemuksissa, joiden käsittelyyn joudumme pyytämään lisäselvitystä. Lisäselvitystä joudutaan pyytämään erityisesti tilanteissa, joissa hakemus on täytetty puutteellisesti ja joissa hakijan toimeentulo on epäselvä.

Pystymme käsittelemään nopeimmin sellaiset hakemukset, joissa asiakas on tullut Suomeen etukäteen hankitulla luvalla, hänellä on kansallinen passi ja yleiset edellytykset kansalaisuuden myöntämiseen täyttyvät.

Huolehdi, että passisi ja oleskelulupasi ovat voimassa

Oleskeluluvan ja passin pitää olla voimassa, jotta Suomen kansalaisuus voidaan myöntää. Jos passisi tai oleskelulupasi ovat vanhentumassa, uusi ne ajoissa. Passin tai oleskeluluvan vanhentuminen ei ole peruste kansalaisuushakemuksen kiirehtimiselle.

Jos et ole vielä saanut hakemukseesi päätöstä, odota rauhassa. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä hakemukseesi.

Ymmärrämme, että päätökset vaikuttavat merkittävästi asiakkaidemme elämään. Käsittelemme hakemuksia niin tehokkaasti kuin mahdollista.

Mistä ruuhka johtuu?

Viime vuosien aikana kansalaisuushakemuksia on jätetty arvioitua enemmän ja kansalaisuushakemusten käsittelijöitä on ollut liian vähän suhteessa hakemusten määrään.

Ukrainan sota ja tilapäisen suojelun oleskeluluvat eivät vaikuta kansalaisuushakemuksien käsittelyyn. 

Pyrimme kaikin keinoin parantamaan ruuhkautunutta tilannetta. Olemme palkanneet lisää kansalaisuushakemusten käsittelijöitä. Lisäksi hakemusten käsittelyä nopeutetaan esimerkiksi automaation avulla.

Voit tarkistaa hakemuksesi arvioidun käsittelyajan käsittelyaikalaskurilla. Huomioi, että laskurin antama käsittelyaika on arvio.

Jos olet käynyt tunnistautumassa vuonna 2020, kansalaisuushakemuksesi otetaan käsittelyyn 31.12.2022 mennessä. Suurimpaan osaan näistä hakemuksista voidaan tehdä päätös muutaman kuukauden sisällä eli viimeistään keväällä 2023.

Asiakastiedote