Hyppää sisältöön

Vastaanottokeskusten yksityismajoittujien palvelut ovat paikoin ruuhkautuneet – näin saat apua

Julkaisuajankohta 8.4.2022 18.01

Suomessa on reilun kuukauden aikana hakenut tilapäistä suojelua lähes 17 000 Ukrainasta paennutta ihmistä. Olemme avanneet uusia vastaanottokeskuksia nopeasti eri puolilla Suomea.

Ukrainasta paenneiden palvelujen järjestämisessä on ollut paikoin viivettä. Pahoittelemme tilannetta. Pyrimme järjestämään palveluja vastaanottokeskuksessa majoittuville ja yksityismajoittujille niin nopeasti kuin vain mahdollista.

Kun haet ja saat tilapäistä suojelua, sinulla on oikeus vastaanotto- ja käyttörahaan

Kun asut vastaanottokeskuksessa tai yksityismajoituksessa, saat tarvitsemasi palvelut omasta vastaanottokeskuksesta. Tilapäistä suojelua hakeva saa palvelut yleensä lähimmästä vastaanottokeskuksesta tai yksityismajoittujien palvelupisteestä. Olet saanut oman vastaanottokeskuksesi yhteystiedot, kun hait tilapäistä suojelua.

Jos asut yksityismajoituksessa, voit hakea vastaanottorahaa omasta vastaanottokeskuksesta

Voit saada vastaanottorahan Maahanmuuttoviraston prepaid-kortille, käteisellä tai henkilökohtaiselle suomalaiselle pankkitilille.

  • Vastaanottoraha maksetaan Maahanmuuttoviraston prepaid-kortille. Voit hakea prepaid-korttia omasta vastaanottokeskuksesta. 
  • Jos prepaid-kortteja ei ole vielä saatavilla, vastaanottokeskus maksaa vastaanottorahan sinulle käteisellä siihen asti, että Maahanmuuttovirasto on toimittanut vastaanottokeskukseen kortteja.
  • Vastaanottoraha voidaan maksaa myös henkilökohtaiselle suomalaiselle pankkitilille. Jos sinulla on pankkitili, vastaanottoraha maksetaan ensisijaisesti sille. Maahanmuuttovirasto osallistuu sen edistämiseen, että tilapäistä suojelua saavien olisi mahdollista saada avattua pankkitili.

Jos hakemuksen käsittely tai vastaanottorahan maksaminen jostain syystä viivästyy, vastaanottokeskus turvaa välttämättömät perustarpeesi muilla tavoin, esimerkiksi tarjoamalla ruokakassin tai tarjoamalla lahjakortin ruokakauppaan.

Jos asut yksityismajoituksessa ja tarvitset apua toimeentuloon, ota yhteyttä omaan vastaanottokeskukseesi. 

Yhteystiedot löydätte verkkosivuiltamme: Vastaanottokeskukset 

Lue myös Kelan ja Maahanmuuttoviraston yhteinen tiedote: Tilapäinen suojelu ei tarkoita oikeutta saada Kelan asumisperusteisia etuuksia (kela.fi) 

Tämä asiakastiedote julkaistaan ukrainaksi mahdollisimman pian.