Hyppää sisältöön

Ennätysmäärä kansainvälisiä opiskelijoita on muuttanut Suomeen tänä vuonna

Julkaisuajankohta 11.11.2022 10.22
Tiedote

Suomeen muuttavien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut tänä vuonna selvästi aikaisempiin vuosiin verrattuna. Vuoden 2022 lokakuun loppuun mennessä ensimmäisen oleskeluluvan opiskelun perusteella sai 7 060 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa.

Vuonna 2021 vastaavaan aikaan oleskelulupia oli myönnetty 4 595. Kasvua on ollut noin 54 prosenttia. 

– Uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut selvästi verrattuna jopa koronaa edeltävään aikaan. Tänä vuonna myönnettyjen lupien määrä on jo ylittänyt aiemman ennätysvuoden 2016 määrän, silloin opiskelijoille myönnettiin koko vuonna 6 348 ensimmäistä oleskelulupaa, kertoo apulaispäällikkö Elina Immonen. 

Suurin osa opiskelijoista tulee opiskelemaan korkeakouluihin ja hakee oleskelulupaa opiskelupaikan saamisen jälkeen kesäkuukausien aikana. Suurin osa opiskelijoille tehtävistä päätöksistä on myönteisiä, noin 95 prosenttia.  

Opiskelijat ovat myös jättäneet ennätykselliset 8 336 hakemusta. Vuonna 2021 vastaavaan aikaan määrä oli 5 149. Kasvua hakemuksissa on ollut jopa noin 62 prosenttia. 

Lakimuutos vaikuttanut positiivisesti hakijamääriin 

Kansainvälisten opiskelijoiden muutto Suomeen helpottui, kun lainsäädäntö uudistui huhtikuussa. Ulkomailta saapuvat opiskelijat voivat saada oleskeluluvan koko opintojensa ajaksi. Aiemmin opiskelijan oli mahdollista saada oleskelulupa korkeintaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Uusi laki parantaa myös mahdollisuuksia hakea töitä opintojen jälkeen. 

– Kansainväliset opiskelijat ovat yksi vastaus Suomen osaajapulaan, kertoo Immonen. 

Selkeä muutos aikaisempaan on myös se, että aiempia vuosia enemmän kokonaiset perheet hakevat Suomeen opiskelijan mukana. 

Tehokkaampaa päätöksentekoa 

Opiskelija on saanut tänä vuonna ensimmäisen oleskelulupapäätöksen keskimäärin 20 päivässä. Viime vuonna päätöksen sai 18 päivässä, joten hakemusmäärän nousu ei ole vaikuttanut käsittelyaikaan merkittävästi. 

– Kehitämme palvelujamme jatkuvasti asiakaslähtöisesti entistä laadukkaammiksi ja tehokkaammiksi. Digitaaliset ratkaisut ja automaatio ovat tärkeitä työkaluja niin asiakaskokemuksen parantamiseksi kuin viraston toiminnan tehostamiseksi, kertoo Immonen. 

Maahanmuuttovirasto on tehnyt tänä vuonna ennätysmäärän päätöksiä oleskelulupahakemuksiin opiskelun perusteella. Päätöksiä on tehty 7 741, noin 55 % enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. 

Suomeen saapuu opiskelijoita eniten Venäjältä (941) ja Kiinasta (610). Kärkimaat ovat viime vuosina pysyneet samoina. Seuraavaksi eniten opiskelijoita tulee Bangladeshista, Intiasta ja Vietnamista.  

Opiskelijan oleskeluluvan saamisen edellytyksenä on Suomesta saadun opiskelupaikan lisäksi se, että opiskelijalla on riittävä rahoitus elämiseen Suomessa ja vakuutus, joka korvaa tarvittaessa sairastumisesta aiheutuvat hoitokulut Suomessa.  

Lisätietoja medialle  

Euroopan unionin rahoittama - NextGenerationEU

Lehdistötiedote