Hyppää sisältöön

Helsingin vastaanottokeskus osaksi Maahanmuuttovirastoa

Julkaisuajankohta 10.9.2021 12.30

Helsingin vastaanottokeskus siirtyy Maahanmuuttovirastolle 25.10.2021. Tällä hetkellä vastaanottokeskuksen toiminnasta vastaa Helsingin kaupunki.

Helsingin vastaanottokeskus on yksi turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmän tärkeimmistä yksiköistä ja toimii niin sanottuna transit-keskuksena. Transit-keskuksella tarkoitetaan vastaanottokeskusta, joka sijaitsee Maahanmuuttoviraston turvapaikkapuhutteluita tekevän toimipisteen lähellä ja on tarkoitettu ensisijaisesti uusille maahan tulleille turvapaikanhakijoille.

– Helsingin vastaanottokeskuksella on kunniakkaat perinteet ja se on sijaintinsa, tehtävänsä ja asiakasmääränsä vuoksi kriittinen osa maamme vastaanottojärjestelmää ja sen valmiutta, kertoo johtaja Mikael Laurinkari Maahanmuuttovirastosta.

Helsingin vastaanottokeskus muodostuu 150-paikkaisesta laitosmuotoisesta kauttakulkuyksiköstä sekä palvelupisteestä, joka tuottaa tällä hetkellä noin 800:lle yksityisesti majoittuvalle turvapaikanhakijalle lakisääteiset palvelut, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon ja vastaanottorahan.

Vastaanottokeskuksen henkilöstö siirtyy Maahanmuuttoviraston työntekijöiksi

Vastaanottokeskuksen siirto toteutetaan liikkeenluovutuksena, mikä tarkoittaa sitä, että nykyinen vakituinen henkilökunta siirtyy suoraan Maahanmuuttoviraston työntekijöiksi Helsingin kaupungilta. Maahanmuuttovirasto rekrytoi parhaillaan myös täydentävää henkilöstöä. Vastaanottokeskuksen henkilöstön kokonaismäärä tulee olemaan noin 40.

Helsingin vastaanottokeskuksen toimintaa tulee johtamaan Mikael Laurinkari, joka johtaa myös Helsingin säilöönottoyksikköä. Toiminnot tulevat muodostamaan yhden organisatorisen kokonaisuuden.

– Palvelukseemme on siirtymässä kaupungilta osaavaa ja alallaan meritoitunutta henkilöstöä. Se luo vahvan pohjan toiminnan jatkamiselle ja sen kehittämiselle osana valtion keskushallintoa, kertoo Laurinkari.

Maahanmuuttovirasto vastaa vastaanottokeskusten ja säilöönottoyksiköiden toiminnan ohjauksesta, suunnittelusta ja valvonnasta. Valtion vastaanottokeskukset sijaitsevat Lappeenrannassa (Joutseno) ja Oulussa, säilöönottoyksiköt Lappeenrannassa ja Helsingissä. Muita vastaanottokeskuksia ylläpitävät esimerkiksi järjestöt ja kunnat. Suomessa on tällä hetkellä 30 vastaanottokeskusta, joissa on kirjoilla noin 5 160 asiakasta.

Helsingin vastaanottokeskuksen siirto ei liity Afganistanin tilanteeseen.

Lue lisää:

Lisätietoa medialle

Mikael Laurinkari, p. 0295 433 037, s-posti: [email protected]
 

Lehdistötiedote