Hyppää sisältöön

Ison-Britannian kansalainen: Brexit-lupien hakuaika on päättynyt

Julkaisuajankohta 1.10.2021 8.15

Iso-Britannia on eronnut Euroopan unionista. Brexit-lupien hakuaika on päättynyt 30.9.2021.

Jos oleskelet Suomessa ilman oleskeluoikeutta, sinulla ei ole oikeutta työskennellä tai opiskella. Voit saada sakkoa tai äärimmäisessä tapauksessa sinut voidaan poistaa maasta.  

Jos olet asunut Suomessa ennen 1.1.2021, mutta et jättänyt brexit-hakemusta 30.9.2021 mennessä, 

voit hakea brexit-lupaa hakuajan päättymisen 30.9.2021 jälkeen, jos sinulla on perusteltu syy hakemuksen jättämiseen myöhässä.  

Kerro hakemuksen lisätietoja-kentässä kaikki ne olosuhteet ja syyt, joiden vuoksi et ole jättänyt hakemustasi määräaikaan mennessä. Liitä hakemukseen myös tarvittavat liiteasiakirjat, joilla osoitat, että sinulla on perusteltu syy. Liite voi olla esimerkiksi lääkärintodistus.  

Migri.fi:n hakemusopas auttaa sinua valitsemaan oikean brexit-hakemuksen. Kun haet brexit-lupaa, oikeutesi työskennellä tai opiskella jatkuu hakemuksen käsittelyn ajan.  

Jos sinulla ei ole perusteltua syytä hakea brexit-lupaa myöhässä, sinun täytyy hakea jatkolupaa 

Jatkolupa on määräaikainen oleskelulupa, joka myönnetään usein samalla perusteella, kuin ensimmäinen lupasi tai oleskeluoikeutesi. Voit hakea jatkolupaa myös uudella perusteella. Muista, että sinun pitää täyttää kyseisen oleskeluluvan edellytykset. Migri.fi:n hakemusopas auttaa sinua valitsemaan oikean hakemuksen. 

Jatkolupa myönnetään kansallisen lain mukaan, eli oleskelulupaa hakemalla et saa erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta.  

Hait brexit-lupaa 30.9.2021 mennessä 

Odota päätöstä rauhassa. Otamme sinuun tarvittaessa yhteyttä. Jos jätit hakemuksen määräaikaan mennessä, oleskeluoikeutesi Suomessa on voimassa hakemuksen käsittelyn aikana. Voit jatkaa esimerkiksi työntekoa ja opiskelua normaalisti. 

Brexit-hakemusten yleinen käsittelyaika on 6 kuukautta. Osassa hakemuksia käsittelyaika voi olla pidempi, koska hakemusten käsittely on ruuhkautunut. Jos hakemuksesi käsittely on kestänyt yli 6 kuukautta, se voi kestää enimmillään 10–14 kuukautta.  

Jos jätit hakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa, voit käydä tunnistautumassa Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä 30.9. jälkeen. Varaa brexit-aika palvelupisteeseen ajanvarauspalvelusta

Olet muuttamassa Suomeen 

Hae oleskelulupaa. Ulkomailta muuttavat britit hakevat 31.12.2020 jälkeen muiden EU-alueen ulkopuolelta muuttavien kansalaisten tavoin oleskelulupaa esimerkiksi työntekoa tai opiskelua varten.   

Ison-Britannian kansalaisen perheenjäsenillä on oikeus hakea erosopimuksen mukaista oleskeluoikeutta eli brexit-lupaa myös 30.9.2021 jälkeen, jos perheside on muodostettu ennen 30.12.2020. Myös myöhemmin syntyvillä tai laillisesti adoptoitavilla lapsilla on oikeus hakea brexit-lupaa 30.9.2021 jälkeen. 

Jos et tiedä mikä hakemusperuste on sinulle sopiva, käytä hakemusopasta