Valikko

Maahanmuuttovirasto teki onnistuneen tiedonhankintamatkan Libanoniin ja Syyriaan huhtikuussa

3.5.2018 10.32
Tiedote

Kaksi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijaa vieraili huhtikuussa tiedonhankintamatkalla Beirutissa ja Damaskoksessa.

Matkan aikana hankittiin tietoa Syyrian tilanteesta ja Libanonissa oleskelevien syyrialaispakolaisten asemasta. Lisäksi matkan tavoitteena oli vahvistaa maatietopalvelun käytössä olevaa paikallista kontakti- ja yhteistyöverkostoa.

Tietoa hankittiin haastattelemalla kansainvälisiä ja paikallisia toimijoita, kuten kansainvälisiä humanitaarisia järjestöjä, Syyrian tilanteeseen erikoistuneita asiantuntijoita ja syyrialaispakolaisten parissa työskenteleviä paikallisia tahoja. Suomen Beirutin suurlähetystö oli mukana matkan järjestelyissä.

Raportti tiedonhankintamatkasta julkaistaan Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla, kun se on valmistunut.

Maatietopalvelun edellinen Syyriaa koskeva tiedonhankintamatka tehtiin Beirutiin keväällä 2016.

Tavoitteena luoda rutiini turvapaikanhakijoiden lähtömaissa käymiseen

Maatietopalvelun tutkijat ovat tehneet aiemmin tänä vuonna tiedonhankintamatkat myös Somaliaan ja Afganistaniin.

Viraston tavoitteena on tehdä tiedonhankintamatkoista rutiini, jotta viraston asiantuntijat voisivat vierailla maissa useammin.

Tiedonhankintamatkat ovat osa Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea.

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu tuottaa lähtömaita koskevaa maatietoa (Country of Origin Information/COI) erityisesti niistä maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, kiintiöpakolaisia ja muita maahanmuuttajia. Maatietopalvelun tutkijat eivät osallistu oleskelulupien päätöksentekoon tai maalinjausten tekemiseen.

Päätöksissä käytettävä lähtömaatieto ei perustu yksinomaan tiedonhankintamatkoihin. Maatietoa päivitetään koko ajan ja sitä hankitaan monipuolisesti eri lähteistä, joita ovat mm. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kansainväliset ja paikalliset ihmisoikeusjärjestöt, kansalaisjärjestöt, tutkimuslaitokset ja muiden maahanmuuttovirastojen tutkijat.

Lisätietoa medialle

  • Yleistietoa FAKTA-hankkeesta: projektipäällikkö Satu Ruotsalainen,
    s-posti: [email protected], puh. 0295 430 431
  • Tarkempaa tietoa Syyrian maatiedosta: tutkija Mika Niskanen,
    s-posti: [email protected], puh. 0295 430 431

Lehdistötiedote