Hyppää sisältöön

Migrissä töissä: Kielenopettajana vastaanottokeskuksessa

6.7.2022 9.00

”Hei. Minä olen Suvi. Minä olen opettaja.”

Tästä se alkaa. Olen opettanut Oulun vastaanottokeskuksessa suomea turvapaikanhakijoille yli 15 vuotta. Alun perin opettaja pestattiin opettamaan alaikäisyksikön nuoria, mutta koska vastaanottokeskuksessa vain muutos on pysyvää, olen vuosien varrella opettanut kaikenikäisiä eskari-ikäisistä vanhuksiin.

Oulun vastaanottokeskuksessa on periaatteena non stop -opetus, sillä ihan tutkitustikin juuri maahan saapuneella on kielenoppimisen motivaatio korkeimmillaan. Asiakas pääsee siis suomen tunneille välittömästi. Opettajalle tämä asettaa toisinaan haasteita: samassa opetusryhmässä voi olla sekä äidinkielelläänkin lukutaidottomia että jo useamman korkeakoulututkinnon suorittaneita. Tasoryhmiä on kulloisenkin tarpeen mukaan ja ryhmäkokokin on vaihdellut 6–35 oppilaaseen.

Suomen opiskeleminen aloitetaan opettelemalla ääntämään kirjaimet suomeksi ja saman tien huomataankin, että suomen lukeminen on helppoa. Heti alussa opiskellaan käytetyimpiä arkielämän kielenkäyttötilanteiden sanoja ja lauseita. Kun sanavarasto vähän kasvaa, kielen rakennettakin aletaan huomioida. Mitä eroa on esimerkiksi muodoilla ’vesi’ ja ’vettä’, ja miksi?

”Helppoahan olisi opettaa, jos kaikki osaisivat englantia”, totesi eräs kerran. Koska näin ei ole, opettajan täytyy selvitä muuten. Piirustustaidosta on apua, samoin näyttelijänlahjoista. Ekstrapisteitä voi kerätä opettelemalla tärkeimpiä sanoja oppilaiden äidinkielillä. Ennen kaikkea on osattava puhua suomea niin, että kaikki ymmärtävät.

Suomen opettaminen on hienoa! Pitkään olen tätä tehnyt, mutta on aina yhtä tyydyttävää nähdä, kuinka joku huomaa, että suomikin on ihan oikea kieli, jota ihmiset oikeasti puhuvat. Oma tavoitteeni opettajana on huomata jokainen oppilas ja olla jokaiselle yhtä läsnä. Kielen opettamisen lisäksi pitää saada kaikki oppilaat tuntemaan, että suomen opiskelu on kivaa ja että koulussa on mukava olla. Kun asiakas lähtee tällaisilla eväillä vastaanottokeskuksesta, hän toivottavasti jatkaa hyvillä mielin opiskeluaan muuallakin.

Tässä juttusarjassa eri alojen asiantuntijat kertovat työstään Maahanmuuttovirastossa. Suvi Lehtinen työskentelee Oulun vastaanottokeskuksessa suomen kielen opettajana.

Uutishuoneen uutinen