Hyppää sisältöön

Oletko Suomessa ja turvapaikanhakija Afganistanista? Lue tästä ajankohtaista tietoa hakemuksesi käsittelystä

Julkaisuajankohta 20.3.2023 13.05
Tiedote

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt linjauksiaan afganistanilaisten turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

Muutokset koskevat erityisesti sinua, jos olet

 • afganistanilainen nainen tai tyttö ja olet Suomessa, tai olet
 • hazara tai shiiamuslimi, joka on kotoisin Nangarharin tai Kunarin maakunnasta tai Kabulin, Mazar-i-Sharifin tai Kunduzin kaupungista.

Myönnämme turvapaikan eli pakolaisaseman Suomesta kaikille afganistanilaisille naisille ja tytöille sekä hazaroille ja shiiamuslimeille, jotka ovat kotoisin Nangarharin tai Kunarin maakunnasta tai Kabulin, Mazar-i-Sharifin tai Kunduzin kaupungista.

Katso ohjeet, mitä tehdä, jos olet hazara tai shiiamuslimi edellä mainituilta alueilta tai nainen tai tyttö

1. Jos turvapaikkahakemukseesi ei ole vielä tehty päätöstä

 • Odota päätöstä. Teemme päätöksen hakemukseesi ajantasaisen linjauksen mukaisesti mahdollisimman nopeasti.
 • Jos odotat vielä puhuttelua, päätös tehdään heti puhuttelun jälkeen.

2. Jos olet valittanut päätöksestä ja asia on vielä valitustuomioistuimessa eli hallinto-oikeudessa tai korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävänä

 • Voit odottaa valitustuomioistuimen päätöstä. Olemme ilmoittaneet valitustuomioistuimille siitä, että linjaus on muuttunut, jotta ne voivat huomioida sen päätöksissään. Teemme nopeasti päätökset asioihin, jotka valitustuomioistuimet ovat palauttaneet meille. 

3. Jos turvapaikkahakemukseesi on jo tehty päätös ja olet saanut jonkin muun oleskeluluvan kuin turvapaikan 

 • Voit tehdä uusintahakemuksen poliisille tai rajaviranomaiselle. Tutkimme antamasi perusteet ja päätämme, pidetäänkö sinulle uusi puhuttelu vai voimmeko tehdä sinulle päätöksen ilman turvapaikkapuhuttelua. Voimme tehdä päätöksen sinulle ilman puhuttelua, jos arvioimme, että sinulle voidaan antaa turvapaikka jo aiemmin esille tulleiden seikkojen perusteella. Kysymme sinulta aina suostumuksen siihen, että päätöksesi tehdään ilman puhuttelua. Teemme nämä päätökset nopeasti.
 • Voit tehdä edellä mainitulla tavalla myös tilanteessa, jossa olet saanut turvapaikkahakemukseesi kielteisen päätöksen, joka on jo lainvoimainen. Päätös on lainvoimainen seuraavissa tilanteissa:
  • Olet saanut päätöksen tiedoksi etkä ole 30 päivän aikana tiedoksiannosta jättänyt valitusta hallinto-oikeudelle.
  • Olet saanut hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi etkä ole 30 päivän aikana valittanut päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
  • Olet saanut valituslupahakemukseesi ja valitukseesi päätöksen korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Muut afganistanilaiset turvapaikanhakijat Suomessa

Käsittelemme myös kaikkien muiden afganistanilaisten hakemukset aina yksilöllisesti. Teemme päätöksen hakemukseesi uusimman linjauksen mukaisesti. Kun käsittelemme turvapaikkahakemustasi, arvioimme voitko saada 

 • turvapaikan
 • toissijaisen suojeluaseman tai 
 • muun oleskeluluvan. 

Jos et voi saada turvapaikkaa tai toissijaista suojeluasemaa, arvioimme päätöksessä, onko sinulla perusteita saada oleskelulupa Suomeen yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella. Lupa voidaan myöntää esimerkiksi, jos sinulla on vakava sairaus, etkä voi saada siihen hoitoa Afganistanissa.

Emme tällä hetkellä tee afganistanilaisille turvapaikanhakijoille sellaisia kielteisiä päätöksiä, jotka johtaisivat maasta poistamiseen. Suomi palauttaa afganistanilaisia tällä hetkellä Afganistaniin vain hyvin poikkeuksellisissa tilanteissa. 

Voit hakea turvapaikkaa Suomesta vain Suomen valtion alueella

Et voi hakea turvapaikkaa esimerkiksi lähettämällä kirjeen tai sähköpostia Maahanmuuttovirastoon. Turvapaikkaa ei voi hakea myöskään Suomen ulkomailla olevassa edustustossa.

Turvapaikan hakemista varten ei ole erillistä lomaketta, jonka voisit täyttää etukäteen. Turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti Suomessa poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona.

Jos kuulut tässä tiedotteessa kerrottuihin ryhmiin ja olet saanut oleskeluluvan jollain muulla perusteella Suomessa, voit halutessasi hakea turvapaikkaa.

Kieliversiot

Lue lisää: