Hyppää sisältöön

Oletko turvapaikanhakija Afganistanista? Lue tästä uutta tietoa hakemuksesi käsittelystä

Julkaisuajankohta 24.5.2022 14.05

Käytämme aina ajan tasalla olevaa tietoa Afganistanin tilanteesta, kun teemme päätöksen turvapaikkahakemukseen. Afganistanin turvallisuustilanteessa ja hallinnossa kesällä 2021 tapahtuneiden merkittävien muutosten takia meillä ei ole ollut kaikkea tarvittavaa tietoa päätöksentekoon. Tilanne on ollut sama muissa Euroopan maissa. Nyt olemme saaneet riittävästi tietoa Kabulin maakunnan turvallisuustilanteesta.

Pystymme nyt tekemään päätöksen hakemukseesi, jos

  • olet kotoisin Kabulin maakunnan alueelta tai
  • päätöksessä tutkitaan, voisitko palata tai asettua asumaan Kabuliin, esimerkiksi jos olet syntynyt tai asunut pitkään Iranissa.

Jatkamme päätöksentekoa myös oleskelulupahakemusten osalta.

Arvioimme jokaisen turvapaikanhakijan tilanteen yksilöllisesti

Kun käsittelemme turvapaikkahakemustasi, arvioimme voitko saada

  • turvapaikan
  • toissijaisen suojeluaseman tai 
  • muun oleskeluluvan. 

Jos et voi saada turvapaikkaa tai toissijaista suojeluasemaa, arvioimme päätöksessä, onko sinulla perusteita saada oleskelulupa Suomeen yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella. Lupa voidaan myöntää esimerkiksi, jos sinulla on vakava sairaus, etkä voi saada siihen hoitoa Afganistanissa. 

Katsomme, että tällä hetkellä Afganistanissa ei ole mahdollisuutta asettua turvallisesti ja kohtuullisesti kotialueen ulkopuolelle asumaan, eikä Afganistanissa ole mahdollista saada Afganistanin viranomaisilta suojelua. Tässäkin tapauksessa arvioimme kuitenkin jokaisen turvapaikanhakijan tilanteen yksilöllisesti.

Jos olet turvapaikanhakija Kabulin ulkopuolelta,

tarvitsemme lisää tietoa Afganistanin tilanteesta, jotta voimme tehdä sinulle päätöksen. 

Keräämme koko ajan uutta tietoa myös Afganistanin muiden maakuntien turvallisuustilanteesta. Alamme tehdä enemmän päätöksiä myös muista maakunnista kotoisin oleville turvapaikanhakijoille heti, kun päätöksentekoa varten tarvittavat raportit muiden maakuntien turvallisuustilanteesta ovat valmistuneet. Jo nyt voimme kuitenkin tehdä hakemukseesi myönteisen päätöksen, jos on olemassa perusteet, että sinulle voidaan myöntää turvapaikka Suomeen. 

Milloin saat päätöksen turvapaikkahakemukseesi?

Jos olet hakenut turvapaikkaa alle 6 kuukautta sitten, saat päätöksen viimeistään 6 kuukauden kuluttua siitä, kun teit hakemuksen.

Jos turvapaikkahakemuksesi käsittelyaika kestää kauemmin kuin 6 kuukautta, saat Maahanmuuttovirastolta kirjeen, jossa kerrotaan hakemuksesi käsittelyn viivästymisestä ja annetaan uusi käsittelyaika-arvio. Päätös voi kuitenkin tulla myös aiemmin kuin kirjeessä on kerrottu.

Jos hallinto-oikeus on palauttanut hakemuksesi Maahanmuuttovirastoon uudelleen käsiteltäväksi, arvioimme, että saat päätöksen hakemukseesi viimeistään 31.8.2022.

Kieliversiot

Darin ja ruotsin versiot lisätään tiedotteeseen myöhemmin.

Päivitetty 25.5.2022: Lisätty darin käännös kieliversioihin.