Hyppää sisältöön

Du som har flytt kriget i Ukraina och som ska ansöka eller redan har ansökt om tillfälligt skydd i Finland: Nu kan du börja arbeta tidigare än förut

Utgivningsdatum 8.4.2022 15.44
Pressmeddelande

Du behöver inte längre vänta på ett beslut om tillfälligt skydd för att kunna börja arbeta och studera. I fortsättningen börjar din rätt att arbeta när du registrerar din ansökan hos polisen eller gränsmyndigheterna.

Vid registreringen hos polisen eller gränsmyndigheten skriver myndigheten ut ett intyg med vilket du kan visa att du har rätt att arbeta. Du har obegränsad rätt att arbeta, vilket innebär att du får arbeta inom vilken bransch som helst.

Om du redan har ansökt om tillfälligt skydd men inte fått intyget av polisen eller gränsmyndigheten,

kan vi skicka intyget till dig per e-post. Begär intyg genom att skicka e-post till migri@migri.fi. 

Om du ännu inte har hittat arbete och inte behöver intyget, kan du vänta på beslutet. Uppgiften om rätten att arbeta antecknas i beslutet och uppehållstillståndskortet. För närvarande är den förväntade behandlingstiden för en ansökan om tillfälligt skydd cirka två veckor. Du får ett beslut på din ansökan om tillfälligt skydd per post inom cirka tre veckor från det att du registrerar din ansökan hos polisen eller gränsmyndigheten.

Vi arbetar med att uppdatera våra anvisningar

Arbetet med att uppdatera anvisningarna som finns på webbplatsen migri.fi/ukraina och på migri.fi/sv/ukraina pågår. Uppdateringarna kan inte läggas upp på sidan genast, eftersom det tar några dagar att få översättningarna. Informationen i det här kundmeddelandet är därmed den aktuellaste informationen om när rätten att arbeta börjar gälla.

Mer information

Tillfälligt skydd