Så här kommer du i gång när du kommer till Finland från Ukraina.
När du har ansökt om tillfälligt skydd kan du bo på en förläggning eller i privat inkvartering.
Du kan börja arbeta och studera genast efter att du har lämnat in en ansökan om tillfälligt skydd hos polisen eller gränsmyndigheterna.
Barn har rätt att delta i förskoleundervisning och grundläggande utbildning.
Du kan få social- och hälsovårdstjänster via din förläggning.
Mottagningspenningen är avsedd för dina nödvändiga grundläggande behov.
Om du lämnar Finland men avser att återvända inom kort, lämna in en anmälan om detta till din förläggning.
Du kan ansöka om hemkommun hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) när du har bott i Finland i ett år och fått tillfälligt skydd.
Det lönar sig att ansöka om tillfälligt skydd. Du kan ansöka om tillfälligt skydd hos polisen eller gränsmyndigheten när du är i Finland.
Tillstånden förlängs så att de gäller till och med 4.3.2024. Du behöver inte själv ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd.
Om du vill fortsätta din vistelse i Finland, har du flera alternativ.
Om du lämnar Finland och inte avser att återvända, ska du återkalla din ansökan om tillfälligt skydd i Finland.
Du kan ringa Migrationsverkets servicenummer för Ukrainaärenden på 0295 790 605. Servicenumret är öppet måndag–fredag kl. 8.30–12 och 13–15.30.
Migrationsverket önskar få information om personer från Ukraina som anländer med frivilliga transporter. Du kan dock erbjuda din hjälp till exempel via pålitliga organisationer.
Ersättningen betalas ut i form av en fast dygnsersättning som täcker alla boendekostnader. Vi avser att fortsätta med kommunmodellen också efter 4 mars 2023.
När du anställer en utländsk arbetstagare som inte är EU-medborgare eller en därmed jämförbar person eller som inte är en familjemedlem till någon av dessa, måste du som är arbetsgivare lämna in en arbetstagaranmälan.
På denna sida har vi samlat kundanvisningar i utskrivbar form.