Eurajoelle avataan vastaanottokeskus konteissa

Migri 13.11.2015 9.32
Uutinen

Eurajoella avataan tänään perjantaina vastaanottokeskus konteissa. Viikonlopun aikana keskukseen majoitetaan 150 turvapaikanhakijaa. Vastaanottokeskuksen ylläpitäjänä aloittaa Soft Landing Oy. Kontit on alun perin rakennettu ydinvoimalatyömaan työntekijöiden käyttöön.

Maahanmuuttovirasto valmistautuu ottamaan käyttöön myös muita uusia majoitusratkaisuja turvapaikanhakijoiden määrän käännyttyä uudestaan nousuun. Virasto kartoittaa parhaillaan kaikkien vastaanottokeskusten valmiutta laajentaa toimintaansa hätämajoitukseen joko nykyisissä tiloissaan tai teltoissa ja konteissa.

Majoituskontteja on jo ollut testikäytössä Espoon Siikajärvellä, Luona Oy:n vastaanottokeskuksessa. Ne voidaan ottaa majoituskäyttöön, kun luvat Espoon kaupungin rakennusvalvonnan kanssa ovat kunnossa.

Ruotsin eilen torstaina käynnistämien rajatarkastusten mahdolliset vaikutukset eivät ole vielä nähtävissä arjen toiminnassa Suomessa.


Eurajoen konttikylä. Kuva Juha Sinisalo.

Yksintulleiden lasten ikätestausta tehostetaan

Maahanmuuttovirasto alkaa tehostaa alaikäisten yksintulleiden turvapaikanhakijoiden ikätestausta. Jatkossa ensimmäisen seulonnan tekee poliisi tai Maahanmuuttoviraston virkamies jo hakemuksen rekisteröinnin tai alkukuulemisen yhteydessä. Jos alaikäiseksi ilmoittautuvalla hakijalla ei ole iästään asiakirjatodisteita ja on ilmeisiä perusteita epäillä häntä täysi-ikäiseksi, hänet ohjataan heti oikeuslääketieteelliseen ikätutkimukseen.

Tällä hetkellä tutkimusmenetelminä käytetään yleisimmin röntgenkuvausten ja kliinisen tutkimuksen avulla tehtäviä hampaisto- ja ranneikätutkimuksia. Jos turvapaikanhakija kieltäytyy tutkimuksesta ilman hyväksyttävää syytä, häntä kohdellaan täysi-ikäisenä.

Vuonna 2014 Suomesta haki turvapaikkaa 196 alaikäistä yksintullutta turvapaikanhakijaa. Heistä 70:lle tehtiin ikätutkimus, jonka perusteella 39 todettiin täysi-ikäisiksi.

Tällä hetkellä päätöstä odottaa lähes 2 200 alaikäistä yksintullutta turvapaikanhakijaa.

Afganistan-linjaus päivitettävänä

Maahanmuuttovirasto päivittää parhaillaan turvallisuusarviotaan Afganistanin osalta. Turvapaikkahakemusten ratkaisulinjauksia päivitetään saatujen tietojen perusteella. Päätöksenteko on toistaiseksi jäädytetty afganistanilaisten kohdalla.

Jo nyt on selvää, että myös afganistanilaisten turvapaikkahakemusten tutkinnassa painotetaan aiempaa enemmän yksilöllistä harkintaa ja henkilön omakohtaista vainokertomusta, kuten lokakuussa päivitettyjen irakilaisten ja somalialaisten linjausten kohdalla. Tänä vuonna päätöksen saaneista afganistanilaisista 36 prosenttia on saanut turvapaikan tai kansainväliseen suojeluun perustuvan oleskeluluvan.

Lisätietoja medialle

ylijohtaja Jaana Vuorio, puh. 0295 430 431, etun[email protected]

Lehdistötiedote