Hyppää sisältöön

Aiotko matkustaa Suomesta ulkomaille kesän aikana?

Julkaisuajankohta 23.4.2024 16.34
Tiedote

Saamme tähän aikaan vuodesta paljon kysymyksiä ulkomaille matkustamisesta.

Voit aina halutessasi poistua Suomesta, mutta jos haluat palata Suomeen ja jatkaa oleskeluasi Suomessa, huomioi nämä ohjeet matkustamiseen eri tilanteissa:

Sinulla on voimassoleva oleskelulupa

Voit matkustaa Suomen ulkopuolelle, jos nykyinen oleskelulupasi on voimassa Suomeen paluuseen saakka.

 • Voit matkustaa Suomen myöntämällä oleskeluluvalla Schengen-alueella ilman viisumia enintään 90 päivää 180 päivän jakson aikana. 90 päivän aikarajoitus koskee yhteenlaskettua oleskelua koko Schengen-alueella, ei vain yhdessä valtiossa.
 • Sinulla pitää olla mukana passisi ja oleskelulupakorttisi, kun matkustat.

Sinulla on tilapäisen suojelun perusteella myönnetty oleskelulupa

Jos et ole vielä hakenut uutta oleskelulupakorttia, joka on voimassa 4.3.2025 asti, sinun kannattaa hakea uutta korttia ennen matkustamista. Uusi kortti helpottaa matkustamista. Lue ohjeet sivulta Tilapäisen suojelun oleskelulupakortti (migri.fi). 

Jos olet vastaanottokeskuksen asiakas, ilmoita matkustamisesta omaan vastaanottokeskukseesi. Kerro, milloin olet lähdössä ja kuinka pitkäksi aikaa sekä Suomeen paluun päivämäärä, jos se on tiedossa. Matkalla voi olla vaikutusta vastaanottopalveluihin. Lue tarkemmin matkan vaikutuksesta vastaanottopalveluihin:
•    Matkustaminen ulkomaille ja vastaanottopalvelut matkan aikana (pdf) 
•    ukrainaksi: Поїздки за кордон та послуги центру прийому 
біженців під час поїздки (pdf) 

Sinulla on kansainvälisen suojelun perusteella myönnetty oleskelulupa

Matkustaminen kotimaahan (kansalaisuusvaltioon) voi johtaa pakolaisaseman tai toissijaisen suojeluaseman lakkauttamiseen tai peruuttamiseen.

Olet hakenut oleskelulupaa Suomessa

 • Voit matkustaa Suomen ulkopuolelle, jos nykyinen oleskelulupasi on vielä voimassa Suomeen paluuseen saakka.
 •  Emme suosittele, että matkustat Suomen ulkopuolelle, jos oleskelulupasi voimassaolo on jo päättynyt tai päättyy matkasi aikana. Sinun voi olla vaikeaa päästä takaisin Suomeen, jos oleskelulupasi on vanhentunut.
 • Jos olet hakenut oleskelulupaa paperihakemuksella ja tarvitsemme sinulta lisätietoja hakemukseesi, lähetämme sinulle kirjeen kotiisi. Sinun pitää vastata täydennyspyyntöön määräpäivään mennessä.
 • Jos saat myönteisen päätöksen, lähetämme oleskelulupakortin sinulle noutopisteeseen Suomessa. Oleskelulupakortti pitää noutaa noutopisteestä 2 viikon kuluessa.

Olet hakenut Suomen kansalaisuutta

Voit matkustaa kansalaisuushakemuksen käsittelyn aikana Suomen ulkopuolelle. Huomioi kuitenkin poissaolojen vaikutus asumisaikaan.

 • Kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on, että asut Suomessa ja olet asunut Suomessa riittävän kauan. Lue lisää sivulta Asumisaika.
 • Ilmoita yli 2 viikon ulkomaanmatkoista ennakkoon Maahanmuuttovirastolle Enter Finland -verkkopalvelun kautta tai sähköpostitse osoitteeseen migri@migri.fi. Tällöin pystymme myös huomioimaan matkasi, jos tarvitsemme hakemukseesi lisätietoja tiettyyn päivään mennessä.
 • Emme voi tehdä sinulle päätöstä kansalaisuudesta, jos oleskelet ulkomailla.

Olet hakenut turvapaikkaa Suomesta

 • Pysy Suomessa hakemuksesi käsittelyn ajan. Hakemuksesi raukeaa eli sen käsittely päättyy, jos viranomaiset saavat tiedon siitä, että olet poistunut Suomesta tai
 • sinuun ei saada yhteyttä 2 kuukauteen.

Sinulla on Suomen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja

Selvitä kohdemaan viranomaisilta, voitko matkustaa kyseiseen maahan Suomen myöntämällä muukalaispassilla tai pakolaisen matkustusasiakirjalla ja tarvitsetko viisumin.

Kiirehtimispyyntö lomamatkan takia ei nopeuta hakemuksesi käsittelyä

Emme valitettavasti voi kiirehtiä hakemuksesi käsittelyä lomamatkan takia. Hakemuksen käsittelyä kiirehditään vain hyvin painavista syistä. Lue lisää sivulta Kiirehtimispyynnöt.

Rajavartiolaitos päättää, pääseekö ulkomaalainen rajan yli Suomeen

Tutustu Rajavartiolaitoksen ohjeisiin matkailijoille (raja.fi).

Lue lisää