Hyppää sisältöön

Ensimmäiset Virosta siirrettävät ukrainalaiset saapuivat Suomeen

Julkaisuajankohta 15.2.2023 8.57

Viroon on tullut paljon ukrainalaisia maan kokoon nähden, ja paikallinen vastaanottojärjestelmä on kuormittunut. Ukrainalaisten tilanteen helpottamiseksi Suomi ja Viro tarjoavat mahdollisuutta siirtyä Suomeen. Ensimmäiset halukkaat saapuivat Suomeen eilen 14.2.2023.

Ensimmäisellä siirrolla Suomeen saapui alle viisi ukrainalaista, joista Maahanmuuttovirasto ei heidän yksityisyyttään suojellakseen anna tarkempaa tietoa. Maahanmuuttovirasto oli ukrainalaisia vastassa satamassa ja järjesti heidän kuljetuksensa vastaanottokeskukseen, johon he majoittuivat.

– Meillä on vankkaa kokemusta turvapaikanhakijoiden siirroista muista EU-maista, joten meillä on hyvä valmius vastaanottaa myös ukrainalaisten siirtoja Virosta. Huomioimme Virosta saapuvien ukrainalaisten majoittamisessa heidän mahdolliset erityistarpeensa ja lemmikkinsä, kertoo siirroista vastaava suunnittelija Camilla Rautala.

Suomeen siirtyminen on vapaaehtoista

Viron viranomaiset ja Maahanmuuttovirasto tarjoavat Ukrainasta paenneille tietoa Suomen vastaanottojärjestelmästä ja mahdollisuudesta jatkaa matkaa Suomeen. Jokainen tekee päätöksen itse.

– Viro on vasta pilotoinut tiedon jakamista siirroista, joten vielä on mahdotonta sanoa, millaista ukrainalaisten kiinnostus tulee olemaan jatkossa, kertoo Rautala.

Suomi on valmis vastaanottamaan Virosta enintään 100 sotaa pakenevaa ukrainalaista viikossa. Järjestely on voimassa toistaiseksi.

Lisätietoa medialle

Vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi, puh. 0295 433 037, s-posti etunimi.sukunimi@migri.fi

Lehdistötiedote