Maahanmuuttovirasto valmistautuu Välimeren alueelta siirrettävien alaikäisten vastaanottoon – vastaanottopaikkoja lisätään

27.4.2020 14.13
Tiedote

Maahanmuuttovirasto laajentaa nykyisiä ilman huoltajaa oleville lapsille tarkoitettuja vastaanottokeskuksia. Lisäksi perustetaan uusi ryhmäkoti. Kaikkiaan uusia paikkoja perustetaan noin sadalle alaikäiselle turvapaikanhakijalle, koska siirrot Välimeren alueelta alkavat kevään aikana.

Valtioneuvosto päätti 27.2.2020, että Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Suomi vastaanottaa ensisijaisesti ilman huoltajaa olevia lapsia ja yksinhuoltajaperheitä.

Uuden ryhmäkodin sijaintia ei ole vielä päätetty. Vastaanottokeskuspaikkoja lisätään nykyisissä yksiköissä eri puolella Suomea.

Vastaanottopaikkoja laajennetaan tämänhetkisen suunnitelman mukaan seuraavasti:

  • Espoon ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö, Espoon kaupunki, laajennus 10 paikkaa (kokonaispaikkamäärä 24)
  • Hämeenkyrö, Hämeenkyrön kunta ja SPR, laajennus 10 paikkaa (kokonaispaikkamäärä 30)
  • Kotka, Kotkan kaupunki, laajennus 15 (kokonaispaikkamäärä 36)
  • Oravainen, Vöyrin kunta, laajennus 10 (kokonaispaikkamäärä 38)
  • Oulun ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö, laajennus 14 (kokonaispaikkamäärä 14)
  • Turun ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö, laajennus 14 (kokonaispaikkamäärä 21)

Alaikäisille suunnattujen vastaanottopaikkojen määrä kokonaisuutena kaksinkertaistuu. Tällä hetkellä on toiminnassa 5 alaikäisyksikköä, joissa on kaikkiaan 90 paikkaa.

Suurin osa alaikäisistä vastaanotetaan Kreikan pakolaisleireiltä

Ilman huoltajaa Suomeen tulevat alaikäiset asuvat yleensä alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai tukiasumisyksikössä. Lapset ja nuoret saavat yksikössä tarvitsemansa tukipalvelut ja muita mahdollisia hoivapalveluja.

Ensimmäiset siirrot Välimeren maista on määrä toteuttaa todennäköisesti touko-kesäkuussa. Kaikki eivät saavu Suomeen yhtä aikaa. Siirtojen toteuttamiseen menee todennäköisesti muutamia kuukausia.

Suurin osa ilman huoltajaa olevista lapsista vastaanotetaan pakolaisleireiltä Kreikasta, jossa pakolaistilanne on akuutti. Siirtoja voidaan vastaanottaa myös Kyprokselta, Maltalta ja Italiasta.
- Maahanmuuttovirastolla on hyvä valmius vastaanottaa turvapaikanhakijoita Välimeren alueelta. Yhteistyötä Kreikan ja Italian kanssa on tehty aiempina vuosina sisäisissä siirroissa, kertoo Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen koordinaattori Monna Airiainen.

Koronatilanne huomioidaan siirroissa

Koronatilanne otetaan huomioon, kun siirtoja järjestetään. Jokaiselle tehdään ennen siirtoa sekä Suomeen saapumisen jälkeen terveystarkastukset, jotka sisältävät koronatestauksen. Epidemian aikana tarkastuksissa kiinnitetään erityistä huomiota koronaviruksen oireisiin.

Ennen siirtymistä keskukseen myös alaikäisille järjestetään 14 vuorokauden karanteenia vastaava järjestely. Tämä toteutuu tavanomaista ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa.

Fakta: Turvapaikkahakemukset käsitellään normaalisti 

  • Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden. Ainoastaan Dublin-menettelyä ei sovelleta, eli Suomesta tulee se valtio, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä.
  • Kansainvälisen suojelun tarvetta arvioidaan yksilöllisessä menettelyssä, johon kuuluu turvapaikkapuhuttelu. Jos turvapaikanhakija on alaikäinen, hänellä nimetään edustaja, joka on mukana turvapaikkapuhuttelussa.

Lisätietoja medialle

  • Turvapaikkayksikkö, sisäisten siirtojen koordinaattori Monna Airiainen, s-posti: [email protected], puh. 0295 433 037
  • Vastaanottoon liittyvät kysymykset: Vastaanottoyksikkö, ylitarkastaja Mikko Välisalo, s-posti: [email protected] puh. 0295 433 037