Valikko

Maahanmuuttoviraston tutkijoiden vuoden ensimmäinen tiedonhankintamatka suuntautui Irakiin

5.4.2019 8.50
Tiedote

Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijat ovat käyneet tiedonhankintamatkalla Irakissa Bagdadissa.

Tutkijat tapasivat matkan aikana esimerkiksi kansainvälisiä ja kansallisia organisaatioita ja kansalaisjärjestöjä, viranomaisia ja tutkijoita. Tiedonhankintamatkojen tavoite on luoda ja ylläpitää kontaktiverkostoa, jota voidaan hyödyntää Irakin turvallisuustilanteen seuraamisessa.

Tiedonhankintamatkoilla kerättiin tietoa myös maan yleisistä olosuhteista ja eri alueiden turvallisuustilanteista.

Maatietopalvelun tutkijoiden tehtävä on tuottaa lähtömaita koskevaa maatietoa erityisesti niistä maista, joista Suomeen tulee turvapaikanhakijoita, kiintiöpakolaisia ja muita maahanmuuttajia. Irak on viime vuodet ollut Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden suurin lähtömaa. Viime vuonna irakilaiset jättivät 1 556 turvapaikkahakemusta.

Seuraavat tiedonhankintamatkat Afganistaniin ja Syyriaan

Irak oli Maahanmuuttoviraston tutkijoiden ensimmäinen tiedonhankintamatka tänä vuonna. Tänä vuonna tiedonhankintamatkoja on suunnitteilla vielä ainakin Afganistaniin, Syyriaan, Somaliaan ja Venäjälle.

Tiedonhankintamatka Irakiin on osa FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea. Maahanmuuttovirasto on tehnyt hankkeessa tiedonhankintamatkoja säännöllisesti vuosina 2017 ja 2018. Irakiin tehtiin edellinen tiedonhankintamatka vuonna 2017.

Irakin tiedonhankintamatkan annista julkaistaan ensimmäinen raportti Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla toukokuussa. Raportin julkaisusta kerrotaan erikseen tiedotteella.

Tutkimustietoa maiden tilanteesta päätöksentekoa varten

  • Maatietopalvelu kerää lähtömaatietoa, jota käytetään päätöksenteon tukena erityisesti kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten ratkaisemisessa.
  • Maiden tilanteesta saadaan tiedonhankintamatkojen lisäksi tietoa useilla muilla tavoilla. Lähteitä ovat esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, tutkimuslaitokset ja muiden maiden maatietopalvelut.
  • Maahanmuuttoviraston päätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa. Tutkijat eivät osallistu päätöksentekoon tai maalinjausten tekemiseen.
  • Lisätietoa maatiedosta verkkosivuiltamme tietopankista


Lisätietoa medialle

projektipäällikkö Satu Ruotsalainen, puh. 0295 430 431, s-posti: [email protected]

tutkija Peter Sandelin, puh. 0295 430 431, s-posti: [email protected]