Hyppää sisältöön

Oletko valmistunut tutkintoon Suomessa? Voit hakea oleskelulupaa Suomessa tutkinnon suorittaneena

Julkaisuajankohta 17.3.2021 11.35
Tiedote

Voit hakea oleskelulupaa Suomessa tutkinnon suorittaneena, jos sinulla on allekirjoitettu työsopimus tai sitova työtarjous.

Löydät oleskelulupaa koskevat hakuohjeet, hakulomakkeet ja tiedot luvan hakemisen edellytyksistä sivulta migri.fi/suomessa-tutkinnon-suorittanut

Rajoittamaton työnteko-oikeus

Tavallisesti työperusteisissa oleskeluluvissa on rajoitettu työnteko-oikeus. Jos sinulle myönnetään oleskelulupa Suomessa tutkinnon suorittaneena, sinulla on rajoittamaton työnteko-oikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että voit työskennellä millä tahansa alalla.  

Voit hakea ensimmäistä oleskelulupaa tai jatkolupaa Suomessa tutkinnon suorittaneena

Vaikka olisit poistunut Suomesta sen jälkeen, kun valmistuit ja siitä olisi kulunut useita vuosia, voit hakea oleskelulupaa tutkinnon suorittaneena. Valmistumisen ja työn perusteella haetun luvan välille ei ole asetettu aikarajaa. Hae tällaisessa tapauksessa ensimmäistä oleskelulupaa tutkinnon suorittaneena. Kyseessä on ensimmäinen oleskelulupa, koska olet välillä poistunut Suomesta. 

Jos olet asunut yhtäjaksoisesti Suomessa ja sinulla on esimerkiksi voimassa oleva opiskelijan oleskelulupa, hae jatkolupaa Suomessa tutkinnon suorittaneena. Jatkolupa myönnetään enintään neljäksi vuodeksi.

Jos sinulla ei vielä ole työpaikkaa, 

voit hakea oleskelulupaa työnhakua tai yritystoimintaa varten. Sinun opiskelijan oleskelulupasi pitää olla vielä voimassa, jotta voit hakea kyseistä lupaa. Oleskelulupa myönnetään yhden kerran enintään yhdeksi vuodeksi. 

Löydät oleskelulupaa koskevat hakuohjeet, hakulomakkeet ja tiedot luvan hakemisen edellytyksistä sivulta migri.fi/jatkolupa-tyonhakua-varten

Hae lupaa Enter Finlandissa

Sinun kannattaa tehdä hakemus Enter Finland -verkkopalvelussa. Kun käytät Enter Finlandia, maksat hakemuksestasi vähemmän. Saat päätöksesi yleensä nopeammin kuin paperihakemuksella.

Jos haet jatkolupaa ja tunnistaudut vahvasti Enter Finlandissa, voit mahdollisesti välttää käynnin palvelupisteessä. Lue lisää vahvasta tunnistautumisesta sivulta migri.fi/tunnistautuminen.  

Myös työnantajasi voi luoda käyttäjätilin työnantajan Enter Finlandissa ja täydentää hakemustasi. Hän voi näin nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä. Sinun pitää antaa omassa Enter Finland -hakemuksessasi työnantajalle lupa käyttää palvelua hakemukseesi liittyvissä asioissa.