Hoppa till innehåll

Har du tagit en examen i Finland? Du kan söka om uppehållstillstånd som utexaminerad i Finland

Utgivningsdatum 17.3.2021 11.35
Pressmeddelande

Du kan söka om uppehållstillstånd som utexaminerad i Finland om du har ett undertecknat arbetsavtal eller ett bindande arbetserbjudande.

Du hittar ansökningsanvisningar, ansökningsblanketter och information om förutsättningarna för att söka om tillstånd på sidan migri.fi/person-som-avlagt-examen-i-finland.

Obegränsad rätt att arbeta

Vanligen ingår i uppehållstillstånd på grund av arbete av en begränsad rätt att arbeta. Om du beviljas uppehållstillstånd som utexaminerad i Finland har du en obegränsad rätt att arbeta. Detta betyder att du kan arbeta i vilken som helst bransch. 

Du kan söka om ditt första uppehållstillstånd eller fortsatt tillstånd som utexaminerad i Finland

Även om du skulle ha lämnat Finland efter att du har tagit din examen och även om det skulle ha gått flera år sedan dess, kan du söka om uppehållstillstånd som utexaminerad. Det finns ingen tidsgräns för tillstånd som söks efter examen på grund av arbete. Sök i sådana fall om det första uppehållstillståndet som utexaminerad. Det är fråga om ett första uppehållstillstånd eftersom du har lämnat Finland däremellan.

Om du har bott utan avbrott i Finland och om du till exempel har ett giltigt uppehållstillstånd för studier, sök om fortsatt tillstånd som utexaminerad i Finland. Det fortsatta tillståndet beviljas för högst fyra år.

Om du inte ännu har någon anställning,  

kan du söka om uppehållstillstånd för att söka arbete eller starta ett företag. Ditt uppehållstillstånd för studier ska fortfarande vara giltigt för att du ska kunna söka om tillståndet i fråga. Uppehållstillståndet beviljas för högst ett år åt gången.

Du hittar ansökningsanvisningar, ansökningsblanketter och information om förutsättningarna för att söka om tillstånd på sidan migri.fi/fortsatt-tillstand-for-att-soka-arbete.

Sök om tillstånd i Enter Finland

Det lönar sig för dig att lämna in din ansökan i Enter Finland-webbtjänsten. När du använder Enter Finland betalar du mindre för din ansökan. Du får ofta ditt beslut snabbare än med en pappersansökan. 

Om du söker om fortsatt tillstånd och använder stark autentisering i Enter Finland kan du eventuellt undvika ett besök på servicestället. Läs mer om stark autentisering på sidan migri.fi/identifiering.  

Även din arbetsgivare kan skapa ett användarkonto i arbetsgivarens Enter Finland och komplettera din ansökan. Därmed kan arbetsgivaren påskynda behandlingen av din ansökan. Du måste i din egen Enter Finland-ansökan ge åt arbetsgivaren tillstånd att använda tjänsten i frågor som gäller din ansökan.

Kundmeddelande