Valikko

Opiskelijahakemusten määrä nousi: Kiina, Venäjä ja Vietnam kärjessä

2.11.2018 11.52
Tiedote

Kansainvälisten opiskelijoiden ensimmäisten oleskelulupahakemusten määrä kasvoi tänä vuonna. Syyskuun loppuun mennessä ensimmäistä oleskelulupaa haki 5 007 opiskelijaa.

Vuonna 2017 ensimmäistä oleskelulupaa haki tammi–syyskuun aikana 4 353 opiskelijaa. Vuonna 2016 hakijoita oli 5 660.

Viime vuoden alempaan hakemusmäärään vaikutti todennäköisesti se, että lukukausimaksut otettiin käyttöön EU:n ulkopuolelta tuleville korkeakouluopiskelijoille. Muutos koski opiskelijoita syksystä 2017 alkaen. Suurin osa ulkomaalaisista opiskelijoista opiskelee korkeakoulussa.

Suomeen tullaan Kiinasta ja Venäjältä

Suurin osa uusista opiskelijoista on saanut päätöksen hakemukseensa. Noin 90 prosenttia hakijoista sai oleskeluluvan ja pääsi aloittamaan opinnot syksyllä. Opiskelijoille on tänä vuonna tehty yli 4000 myönteistä päätöstä ja noin 370 kielteistä päätöstä.

Eniten hakijoita on Kiinasta ja Venäjältä. Kiinalaisia hakijoita oli syyskuun loppuun mennessä 674, venäläisiä 624 ja Vietnamista 404. Hakijamaiden kärki on pysynyt melko samana viime vuodet.

Muutamista maista opiskelijoiden hakemusmäärä on pidemmällä jaksolla vähentynyt, kun tarkastellaan myös vuosien 2015 ja 2016 tilastoja. Näin on esimerkiksi Vietnamin kohdalla, vaikka viime vuodesta hakemusmäärä kasvoi. Muutoksia hakemusmääriin voivat aiheuttaa myös mahdolliset muutokset oppilaitosten koulutustarjonnassa.

Opiskelijahakemusten keskimääräinen käsittelyaika oli 25 vuorokautta. Käsittelyajan pidentymisen syynä on yleensä lisäselvitysten tarve. Hakemuksia laitetaan vireille paljon myös loppukesästä elo-syyskuun aikana.

Opiskelijatilastot ovat verkkosivuillamme tilastot.migri.fi.

Lisätietoja

  • maahanmuuttoyksikön ylitarkastaja Mikaela Kurppa, puh. 0295 430 431, s-posti: [email protected]