Oulun, Turun ja Tampereen vastaanottokeskuksissa kokeillaan vastaanottorahan maksamista maksukortille

Migri 2.2.2017 10.19
Uutinen

Turvapaikanhakijoille maksettava kuukausittainen vastaanottoraha maksetaan helmikuusta alkaen muutamassa vastaanottokeskuksessa maksukortille. Maksukortti on käteistä turvallisempi ja halvempi vaihtoehto vastaanottorahan maksamiseen.

Maksukortti otetaan aluksi käyttöön Oulun, Turun ja Tampereen vastaanottokeskuksissa. Se on ladattava kortti, johon voidaan vastanottorahan lisäksi maksaa myös esimerkiksi palkkatuloja.

– Kortti mahdollistaa vastaanottorahan maksamisen turvallisesti, luotettavasti ja kustannustehokkaasti, hallintojohtaja Jouko Salonen sanoo.

Turvallisempaa kortin käyttö ennen kaikkea siksi, että vastaanottokeskuksissa käsitellään maksupäivinä suuria määriä rahaa. Maksukortin ansiosta myös kirjanpidollinen seuranta pystytään järjestämään paremmin.

Kortti on rajoitettu eli sillä ei voi esimerkiksi tehdä verkkokauppaostoja

Kortissa on tietyt rajatut ominaisuudet:

  • sillä voi maksaa vain Suomessa
  • sitä ei voi käyttää verkkokauppaostoihin
  • rahaa kortille voi maksaa vain Maahanmuuttoviraston määrittelemä taho, eli yleensä vastaanottokeskus, mutta mahdollisesti myös työnantaja

Rajoitukset tukevat myös harmaata taloutta ehkäisevää työtä. Käytännössä kortti toimii niin, että virastosta maksetaan vastaanottokeskukselle vastaanottorahat ja vastaanottokeskus lataa rahat asiakkaan kortille. Lataukseen ei tarvita erillistä laitetta, vaan kortin lataus tehdään verkossa.

Maksukorttia pilotoitiin vuonna 2016

Maksukortin käyttöä vastaanottorahan maksamiseen testattiin viime vuonna.

– Olemme vuoden 2016 aikana kokeilleet pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa suomalaisen Moni Nordic -yrityksen korttia, Jouko Salonen kertoo.

Moni Nordicin kanssa tehty yhteistyö on ollut kokeilu, jossa selvitettiin kuinka hyvin esimerkiksi palkanmaksu tai kuntien sosiaalietuuksien maksaminen kortille onnistuu.

Suomen valtion omistama yhteishankintayhtiö Hansel Oy on kilpailuttanut puitejärjestelyn prepaid–maksukorttiratkaisuista. Kilpailun voitti englantilainen Prepaid Financial Services Ltd. Hankintapäätöksen jälkeisissä neuvotteluissa on varmistettu, että yrityksen korttipalvelut soveltuvat turvapaikanhakijoiden vastaanottorahan maksamisratkaisuksi. Aluksi käyttöön otetaan 600 Prepaid Financial Services Ltd:n korttia ja jos ratkaisu osoittautuu toimivaksi, määrää lisätään vähitellen kevään aikana.

Lisätietoja medialle

Hallintojohtaja Jouko Salonen, 0295 430 431, [email protected]

Lehdistötiedote