Valikko

Perhesidehakemuksien käsittelyssä on ruuhkaa

3.7.2019 10.15
Tiedote

Perhesidehakemusten käsittely on tällä hetkellä ruuhkautunut. Lain mukaan hakemus pitää käsitellä yhdeksän kuukauden kuluessa hakemuksen jättämisestä. Tällä hetkellä kuitenkin tämä käsittelyaika ylittyy osassa hakemuksista. Alkuvuonna 2019 yhdeksän kuukauden käsittelyaika on ylittynyt noin neljäsosassa ratkaistuista hakemuksista.

Ruuhkaa on etenkin hakemuksissa, jotka koskevat Suomen kansalaisten puolisoita. Toisaalta eri perusteiden välillä käsittelyajoissa on vaihtelua, esimerkiksi alaikäisten lasten hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on lyhyempi. Arvion päätöksen valmistumisesta voi laskea itse migri.fi-sivuilta löytyvästä käsittelyaikalaskurista.

Odota rauhassa päätöstä

Ymmärrämme, että päätökset vaikuttavat merkittävästi ihmisten elämään ja pyrimme käsittelemään hakemuksia niin tehokkaasti kuin mahdollista.

Jos et ole vielä saanut hakemukseesi päätöstä, odota rauhassa. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä hakemukseesi.

Otamme hakemusten käsittelyssä aina huomioon lapsen edun ja perhe-elämän suojan. Perhesidehakemuksiin voi liittyä tilanne, jossa lapsi on erossa perheenjäsenestään toisen vanhemman kanssa hakemuksen käsittelyn ajan.

Valitettavasti emme kuitenkaan voi kiirehtiä yksittäisen hakemuksen käsittelyä tämän takia.

Mistä ruuhka johtuu?

Perhesidehakemusten käsittely ruuhkautui vuonna 2017, kun kaikki ulkomaalaislupa-asiat keskitettiin Maahanmuuttoviraston hoidettavaksi ja poliisilta siirtyi hakemuksia virastolle. Samana vuonna turvapaikanhakijoiden määrän lisääntyminen johti hakemusmäärän tilapäiseen kasvuun, minkä vuoksi syntynyttä ruuhkaa ei pystytty täysin purkamaan. 

Olemme yrittäneet parantaa tilannetta muun muassa rekrytoinneilla ja vuoden 2019 aikana olemme tehostaneet hakemusten käsittelyä esimerkiksi organisoimalla työtä uudelleen.

Valitettavasti hakemuksia on yhä paljon jonossa. Pahoittelemme tilannetta.

Suurin osa hakijoista saa myönteisen päätöksen

Uusia perhesidehakemuksia jätettiin vuonna 2018 yhteensä 11 036 kappaletta. Eniten hakemuksia tuli vuonna 2018 Venäjältä (1 208), Intiasta (936), Irakista (846) ja Somaliasta (558).

Päätöksiä tehtiin vuonna 2018 yhteensä 11 305.  Näistä suurin osa (noin 80 %) oli myönteisiä.  

FAKTA: Miten käsittelyaika lasketaan?

  • Käsittelyajan laskeminen alkaa siitä, kun hakija on käynyt Maahanmuuttovirastossa tai edustustossa jättämässä hakemuksen tai todistamassa henkilöllisyyteensä sähköisen hakemuksen täyttämisen jälkeen.
  •  Käsittelyaika päättyy, kun hakija on saanut päätöksen tiedoksi.

Korjattu kohtaa "Miten käsittelyaika lasketaan?" 3.7.2019.