Hyppää sisältöön

Perhesidehakemusten käsittelyssä ruuhkaa

Julkaisuajankohta 20.10.2022 14.45
Tiedote

Perhesidehakemusten käsittely on ruuhkautunut. Tällä hetkellä noin 10 500 hakemusta odottaa päätöstä. Pahoittelemme ruuhkaa.

Suurin osa hakemuksista käsitellään alle kolmessa kuukaudessa

Ruuhka ei koske suurinta osaa perhesidehakemuksista. Vuonna 2022 tehdyissä perhesidehakemuksissa yli 60 prosenttiin on tehty päätös alle kolmessa kuukaudessa hakemuksen jättämisestä. 

Suurin osa hakijoista on saanut myönteisen päätöksen. Vuonna 2021 päätöksiä ensimmäisiin perhesidelupiin tehtiin yhteensä 11 281 ja jatkolupiin 12 599. Näistä myönteisiä päätöksiä oli ensimmäisissä luvissa noin 87 % ja jatkoluvissa noin 96 %.  

Jos et ole vielä saanut hakemukseesi päätöstä, sinun ei tarvitse olla huolissasi. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisäselvityksiä hakemukseesi.

Otamme hakemusten käsittelyssä aina huomioon lapsen edun ja perhe-elämän suojan. Alaikäisten lasten hakemusten keskimääräinen käsittelyaika on lyhyempi.

Muista nämä asiat, kun haet oleskelulupaa perhesiteen perusteella:

 1. Täytä hakemus huolellisesti.
  • Pystymme käsittelemään nopeimmin hakemuksen, joka on täytetty huolellisesti ja hakemukseen on liitetty kaikki pakolliset selvitykset. 
  • Ruuhkaa on etenkin hakemuksissa, joiden käsittelyyn joudumme pyytämään lisäselvitystä. Tarkista, että olet toimittanut kaikki pyydetyt liitteet. Varmista, että olet toimittanut myös laillistetut asiakirjat perhesiteestä ja ohjeiden mukaisen selvityksen toimeentulostasi. 
 2. Laillista asiakirjat, ennen kuin jätät hakemuksen.
  • Sinulla pitää olla laillistetut asiakirjat perhesuhteista, kuten avioliittotodistus tai lapsesi syntymätodistus. Ota alkuperäiset asiakirjat mukaan, kun käyt tunnistautumassa edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä.
 3. Jos perhesuhteissasi tapahtuu muutoksia, ilmoita niistä Maahanmuuttovirastolle.
  • Muutoksia perhesuhteissa ovat esimerkiksi avioero, avioliiton solmiminen, lapsen syntymä ja muutokset lapsen huoltajuudessa. Ohjeet ilmoitukseen löydät sivulta Muutos perhesuhteessa
 4. Muista uusia passisi, jos se on vanhentumassa.
  • Passin pitää olla voimassa, jotta oleskelulupa voidaan myöntää. Jos passisi on vanhentumassa, uusi se ajoissa.
  • Passin vanhentuminen ei ole peruste oleskelulupahakemuksen kiirehtimiselle.

Mistä ruuhka johtuu?

Viime vuosien aikana perhesidehakemuksia on jätetty paljon aiempia vuosia enemmän.
Vuonna 2020 perhesideoleskelulupahakemuksia jätettiin yhteensä alle 8 400 kappaletta.

Vuonna 2021 vastaava luku oli 13 700 hakemusta. Vuoden 2022 syyskuun loppuun mennessä ensimmäisiä perhesidehakemuksia oli jätetty jo yli 12 700 kappaletta ja jatkolupahakemuksia yli 8 600 kappaletta. 

Pyrimme kaikin keinoin parantamaan ruuhkautunutta tilannetta. Olemme palkanneet lisää työntekijöitä ja kehitämme hakemusten käsittelyä.

Asiakastiedote