Valikko

Tieto kristinuskoon kääntymisestä kotimaassa ei ole automaattisesti peruste kansainväliselle suojelulle

20.5.2019 15.36
Tiedote

Turvapaikanhakijan tilanne arvioidaan yksilöllisesti.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) antoi helmikuussa 2019 päätöksen, jossa kristinuskoon kääntyneen turvapaikanhakijan asia palautettiin Maahanmuuttoviraston käsittelyyn muun muassa siksi, että tieto hakijan kääntymisestä on mennyt hakijan kotimaahan Afganistaniin. Julkisuudessa on puhuttu, että kyseessä olisi kauaskantoinen päätös, joka muuttaa mahdollisesti turvapaikkapäätöksentekoa. Kyseinen ratkaisu ei kuitenkaan tuo merkittäviä muutoksia turvapaikkapäätöksentekoon.

Jo ennen KHO:n ratkaisua Maahanmuuttoviraston linja on ollut selvittää, onko tieto kristinuskoon kääntymisestä kulkeutunut Afganistaniin ja arvioida, voiko se aiheuttaa hakijalle vaaraa. Afganistanissa islamista luopuminen ja kristinuskoon kääntyminen voi aiheuttaa turvapaikanhakijalle kansainvälisen suojelun tarpeen.

Turvapaikkapäätöksessä arvioidaan kuitenkin aina yksilöllisesti, onko kyseinen henkilö vainon tai vakavan haitan vaarassa, jos hän palaa kotimaahansa. Lisäksi arvioidaan, voiko hakija asettua asumaan muualle kotimaassaan, jos hän on kotialueellaan vainon tai vakavan haitan vaarassa.

Myös KHO:n ratkaisussa kokonaisharkintaan vaikuttivat useat muutkin seikat kuin tieto kotimaassa kristinuskoon kääntymisestä. Osa tiedoista tuli esille vasta valitusvaiheessa eli niitä ei ole ollut Maahanmuuttoviraston tiedossa vielä ensimmäisen turvapaikkapäätöksen aikaan.

Asiakastiedote