Hyppää sisältöön

Tilapäistä suojelua ei myönnetä tietyille kolmansien maiden kansalaisille 7.9.2023 alkaen

Julkaisuajankohta 7.9.2023 14.37
Tiedote

Suomi ei myönnä oleskelulupia tilapäisen suojelun perusteella 7.9.2023 alkaen kolmansien maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, joiden oleskelu Ukrainassa on perustunut tilapäiseen oleskelulupaan. Kolmannen maan kansalainen tarkoittaa Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaista.

Muutos ei koske 

  • Ukrainan kansalaisia ja heidän perheenjäseniään
  • Ukrainassa kansainvälistä suojelua saaneita ja heidän perheenjäseniään, eikä
  • Ukrainassa pysyvällä oleskeluluvalla asuneita, jos he eivät voi palata pysyvästi ja turvallisesti kotimaahansa. 

Muutos koskee 7.9.2023 ja sen jälkeen jätettyjä tilapäisen suojelun hakemuksia. Maahanmuuttovirasto ratkaisee ennen 7.9.2023 jätetyt tilapäisen suojelun hakemukset aiemman päätöskäytännön mukaisesti.

Suomessa jo myönnetyt oleskeluluvat tilapäisen suojelun perusteella ovat voimassa 4.3.2024 asti.

Muutos tilapäisen suojelun myöntämisessä kolmansien maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille perustuu valtioneuvoston päätökseen.

Sinun pitää esittää asiakirjat kansainvälisestä suojelusta, perhesiteestä tai pysyvästä oleskeluluvasta

Jos haet Suomessa tilapäistä suojelua ja olet kolmannen maan kansalainen tai kansalaisuudeton, sinun pitää esittää näyttöä jostakin seuraavista asioista: sinulla on perheside Ukrainan kansalaiseen, sinulle tai perheenjäsenellesi on myönnetty Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai sinulla on pysyvä oleskelulupa Ukrainassa.

  • Näyttö voi olla esimerkiksi avioliittotodistus, Ukrainan kansalaisen lapsen syntymätodistus, Ukrainan myöntämä todistus pakolaisuudesta tai Ukrainan myöntämä pysyvä oleskelulupa.
    • Jos olet oleskellut pysyvällä oleskeluluvalla Ukrainassa, selvitämme, voitko palata kotimaahasi turvallisesti ja pysyvästi. Jos emme voi tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyssä arvioida mahdollisuuttasi palata kotimaahasi, ohjeistamme sinua hakemaan turvapaikkaa.
  • Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi esittämäsi näytön perusteella. Päätös voi olla myönteinen tai kielteinen.

Kieliversiot

Päivitetty 15.9.2023: Lisätty ukrainan, arabian, ranskan, turkin ja venäjän käännökset kieliversioihin.

Päivitetty 6.10.2023: Lisätty bengalin ja urdun käännökset kieliversioihin.