Hyppää sisältöön

Tulitko Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015 ja sait kansainvälistä suojelua? Sinulla voi olla oikeus pysyvään oleskelulupaan

19.9.2019 12.33
Tiedote

Syksyllä 2019 moni vuonna 2015 turvapaikanhakijana Suomeen tullut voi hakea pysyvää oleskelulupaa, sillä pysyvää lupaa voi hakea sen jälkeen, kun on asunut Suomessa yhtäjaksoisesti neljä vuotta jatkuvalla oleskeluluvalla.

Pysyvä oleskelulupa on voimassa toistaiseksi, eli sen voimassaoloaikaa ei ole rajoitettu.

Kuka voi saada pysyvän oleskeluluvan?

Voit saada pysyvän oleskeluluvan, kun

Kansainvälistä suojelua saaneiden kohdalla yhtäjaksoisen asumisajan laskeminen alkaa maahantulopäivästä.

Jos olet saanut oleskeluluvan kansainvälisen suojelun perusteella, eli turvapaikan tai toissijaista suojelua, jatkuvan oleskeluluvan myöntämisen edellytykset ovat yleensä yhä voimassa.

Jos olet tehnyt rikoksia tai olet epäiltynä rikoksista, pysyvä oleskelulupa voidaan jättää myöntämättä.

Milloin pysyvää oleskelulupaa kannattaa hakea?

Hae pysyvää oleskelulupaa ennen kuin edellinen oleskelulupasi menee umpeen. Sinun ei kuitenkaan kannata hakea lupaa liian aikaisin, vaan noin kolme kuukautta ennen määräaikaisen oleskelulupasi päättymistä. Jos haet lupaa ennen tätä, Maahanmuuttovirasto ei välttämättä pysty tutkimaan, täytätkö luvan edellytykset.

Miten pysyvää oleskelulupaa haetaan?

  1. Täytä hakemus Enter Finland -verkkopalvelussa. Jos et voi käyttää verkkopalvelua, hae paperilomakkeella.
  2. Varaa aika palvelupisteeseen Maahanmuuttoviraston ajanvarauspalvelussa.
  3. Maksa käsittelymaksu etukäteen Enter Finlandissa tai viimeistään asioinnin yhteydessä.
  4. Samalla käynnillä voit hakea myös muukalaispassia tai pakolaisen matkustusasiakirjaa. Näitä varten ei ole olemassa erillisiä hakulomakkeita. Riittää siis, että varaat mukaan alle 6 kk vanhan valokuvan ja käsittelymaksun.

Lue lisää pysyvästä oleskeluluvasta ja sen edellytyksistä: migri.fi/pysyva-oleskelulupa.

Kuka voi saada Suomen kansalaisuuden?

Kansalaisuuden saamisen edellytyksenä on, että henkilöllisyytesi on luotettavasti selvitetty. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla on esimerkiksi passi tai muu laillinen henkilöllisyysasiakirja.

Sinun pitää myös pystyä todistamaan, että suomen tai ruotsin kielen taitosi on riittävällä tasolla ja että olet asunut Suomessa viimeksi kuluneet viisi vuotta keskeytyksettä.

Jos olet tullut Suomeen pakolaisena tai sinulle on myönnetty oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella, voit hakea kansalaisuutta, kun olet asunut Suomessa neljä vuotta keskeytyksettä.

Kansalaisuuden saamiseksi on myös muita edellytyksiä, joista voit lukea lisää täältä. Huolehdi, että sinulla on voimassaoleva oleskelulupa, kun jätät kansalaisuushakemuksen. Oleskeluluvan täytyy olla voimassa koko hakemuksesi käsittelyn ajan.

Löydät tiedotteen kieliversiot täältä: migri.fi/esitteet-ja-julkaisut#tiedotteet