Valikko

1.9. opiskelijoiden ja tutkijoiden oleskelulupien kestoon muutoksia

31.8.2018 15.33
Tiedote

Suomeen EU:n ulkopuolelta tuleville opiskelijoille ja tutkijoille voidaan jatkossa myöntää aiempaa pidempiä oleskelulupia. Laki muuttuu syyskuun alussa.

Opiskelijan oleskelulupa voi olla kaksi vuotta, kun se aiemmin myönnettiin vuodeksi. Oleskeluluvan edellytysten, kuten toimeentulon, pitää olla turvattu koko oleskeluajalle Suomessa. Jatkolupa on lähtökohtaisesti kaksivuotinen.

Lakimuutos koskee opiskelijahakemuksia, jotka tehdään 1.9. jälkeen. Jo vireillä oleviin hakemuksiin muutos ei siis vaikuta.

Tutkijalle tutkijan oleskelulupa

Tutkijalle oleskelulupa myönnetään enintään kahdeksi ja jatkolupa enintään neljäksi vuodeksi. Tutkijan oleskelulupaa voi hakea korkeakoulutettu, jonka tutkimusorganisaatio on valinnut ja tehnyt hänen kanssaan sopimuksen.

Tutkijat saavat tutkijan oleskeluluvan riippumatta siitä, onko kyseessä työsuhde tai apuraha. Aiemmin omalla rahoituksella työskennellyt katsottiin jatko-opiskelijaksi.

Myös tutkijan toimeentulon pitää olla turvattu sille ajalle, kun oleskelulupaa haetaan.

EU-maasta toiseen ilmoituksella

Toisesta EU-maasta oleskeluluvan saanut tutkija tai korkeakouluopiskelija voi tulla Suomeen tekemään tutkimusta ja opiskelemaan määräajaksi ilman velvollisuutta hakea Suomesta oleskelulupaa.

Saapuminen edellyttää ilmoitusta ja sen hyväksymistä. Ilmoitus muutosta tehdään nykyisen oleskelumaan viranomaiselle ja Maahanmuuttovirastolle.

Opiskelijat ja tutkijat voivat saada opintojen tai tutkimuksen suorittamisen jälkeen oleskeluluvan työnhakua ja yrityksen aloittamista varten. Tämä oleskelulupa myönnetään jatkossakin enintään vuodeksi.

Verkkosivumme päivittyvät

Päivitämme tällä hetkellä verkkosivujamme lakimuutoksen takia. Tiedotamme myös asiakkaillemme lisää uusista ohjeistuksista.