Hyppää sisältöön

Kausityöntekijä: Näin koronavirustilanne vaikuttaa hakemuksesi käsittelyyn

Julkaisuajankohta 22.4.2020 16.43
Tiedote

Suomeen voi koronavirustilanteen takia saapua ensimmäisessä vaiheessa noin 1 500 kausityöntekijää ulkomailta. Osalle yrityksistä on annettu lupa vastaanottaa kausityöntekijöitä poikkeustilanteen aikana.

Maa- ja metsätalousministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat määrittäneet ne yritykset, jotka voivat vastaanottaa kausityöntekijöitä korona-aikana, ja ne 1 500 kausityöntekijää, jotka saavat saapua maahan.

Tarkasta työnantajaltasi, voitko saapua maahan 

Jos olet tulossa Suomeen kausityöntekijäksi, tarkasta työnantajaltasi, voitko saapua maahan ja kuulutko 1 500 kausityöntekijän listalle. Työnantajasi saa maa- ja metsätalousministeriöltä tiedon siitä, onko yritys saanut paikkoja tässä kausityöntekijöiden kiintiössä. 

Jos olet jo hakenut kausityötodistusta tai kausityöoleskelulupaa, niin Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksesi ja tekee asiassa päätöksen. Luvan myöntämisen edellytysten pitää täyttyä, jotta lupa voidaan myöntää. Jos et ole hakenut lupaa kausityöhön, hae sitä normaalisti. Löydät ohjeet hakemiseen verkkosivuiltamme: migri.fi/kausityo.

Olemme saaneet ministeriöltä tiedot yrityksistä, joilla on lupa vastaanottaa kausityöntekijöitä. Sinun ei tarvitse toimittaa erillistä todistusta meille siitä, että kuulut 1 500 kausityöntekijän listalle. Käsittelemme nämä hakemukset kiireellisenä. Erillistä kiirehtimispyyntö ei tarvitse tehdä. 

Teemme päätöksiä myös muihin kausityölupahakemuksiin. Suomessa rajoitetaan rajaliikennettä koronviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja maahan pääsee nyt vain pieni osa hakijoista. Sen takia käsittelemme ensin näiden 1500 kausityöntekijän ja muiden kriittisen työn tekijöiden hakemukset. 

Enter Finland on nopein tapa hakea kausityötodistusta

Tarvitset kausityön tekemiseen luvan, jos tulet kausityöhön Suomeen EU:n ulkopuolelta. Sinun pitää odottaa päätöstä siellä, missä hait lupaa.

  • Hae kausityötodistusta, jos työsi kestää alle 3 kuukautta ja tulet viisumivapaasta maasta. Jos teet hakemuksen verkkopalvelu Enter Finlandissa, saat todistuksen palvelussa. Jos haet todistusta paperilla, toimitamme todistuksen työnantajallesi Suomessa. 
  • Hae kausityöoleskelupaa, jos työsi kestää 3-9 kuukautta. Kausityöoleskelupa edellyttää, että olet tunnistautunut Suomen edustustossa. Et voi tällä hetkellä asioida koronaviruksen takia edustustossa. Tarkasta edustustosi ajantasainen tilanne ulkoministeriön sivuilta: finlandabroad.fi

Hakemus kannattaa tehdä Enter Finland -verkkopalvelussa. Voit myös seurata hakemuksesi etenemistä palvelussa. 

Myös työnantajasi voi luoda käyttäjätilin Enter Finlandiin. Voit antaa työnantajalle luvan käyttää palvelua kausityölupaan liittyvissä asioissasi. Työnantaja voi esimerkiksi lisätä hakemukseesi liitteitä.

Selvitämme parhaillaan, miten oleskelulupakortti toimitetaan sinulle. 

Usein kysytyt kysymykset kausityöstä ja koronatilanteesta

Päivitämme migri.fi/koronavirus-sivulle ajankohtaista tietoa poikkeustilanteen vaikutuksista kausityöhakemuksien käsittelyyn. Olemme myös koonneet verkkosivuillemme usein kysytyt kysymykset koronatilanteen vaikutuksista kausityöluvan hakemiseen. 

Lue lisää: Usein kysytyt kysymykset kausityöstä ja koronan vaikutuksista Lisäämme verkkosivuillemme kysymyksiä ja vastauksia tarvittaessa.

Lisätietoa asiakkaille

Maahanmuuttovirasto:

Työ- ja elinkeinoministeriö: Kysymyksiä ja vastauksia koronasta ja kausityöstä
 

Asiakastiedote