Hyppää sisältöön

Maahanmuuttoviraston hanke sujuvoittaa työlupien ja opiskelijoiden lupakäsittelyä

Julkaisuajankohta 1.2.2021 10.43

Maahanmuuttovirasto on asettanut 1.2.2021 alkaen hankkeen, jonka tavoite on nopeuttaa ja sujuvoittaa työperusteisten lupien ja kansainvälisten opiskelijoiden oleskelupien käsittelyä.

Tavoite on, että asiakas saa työluvan keskimäärin kuukaudessa vuoteen 2023 mennessä. Erityisasiantuntijoiden, startup-yrittäjien ja heidän perheenjäsenten luvissa tavoitteena on 2 viikon käsittelyaika vuoden 2021 aikana.

- Kyseessä on vahvasti asiakaskeskeinen hanke. Kuuntelemme asiakkaiden, työnantajien ja sidosryhmien näkemyksiä siitä, miten voimme kehittää toimintaamme ja asiakaskokemusta, kertoo ylijohtaja Jari Kähkönen.

Työntekoa koskevia lupaprosesseja sujuvoitetaan maahanmuuttohallinnon yhteistyössä. Käynnissä on työ- ja elinkeinoministeriön johtama ulkomaalaislainsäädännön ja lupamenettelyjen kehittämishanke, jossa Maahanmuuttovirasto on luvat myöntävänä viranomaisena keskeisessä roolissa.

Digikehitystä edistetään suunnitelmallisesti  

Lupa22-hanketta johtava Vesa Hagström aloittaa vuodenmittaisessa tehtävässä helmikuun alussa. Hagström on aiemmin työskennellyt Maahanmuuttoviraston teknologia- ja digitalisaatioyksikössä digijohtajana. 

Hankejohtaja vastaa muun muassa hankkeen ohjauksesta, suunnittelusta ja digikehityksen suunnitelmallisesta etenemisestä.

- Toimintatapojen ketterä kehittäminen ja automaation lisääminen ovat keinoja nopeuttaa lupakäsittelyä ja tukea Suomea kilpailussa kansainvälisistä osaajista, sanoo hankejohtaja Vesa Hagström.

Lupa22-nimellä kulkeva hanke jatkaa aiemmin alkanutta kehittämisprojektia. Maahanmuuttovirasto toteutti vuonna 2020 organisaatiouudistuksen.

Työ, perhe ja opiskelu houkuttavat Suomeen

Työ, perhe ja opiskelu ovat yleisimmät syyt muuttaa Suomeen. Vuonna 2020 koronaepidemia vaikutti ulkomailla jätettyjen oleskelulupahakemusten määrään, mutta työperusteisen maahanmuuton ennakoidaan kasvavan tulevaisuudessa.

Työn perusteella myönnettiin viime vuonna yli 8 500 ensimmäistä oleskelulupaa. Kun mukaan lasketaan kausityötodistuksella Suomeen töihin saapuvat työntekijät, työn perusteella myönnettiin yhteensä 20 117 lupaa. Perhesiteen perusteella myönnettiin 8 592 oleskelulupaa (2019: 10 251) ja opiskelun perusteella 3 225 (2019: 5 246).

Lisätietoja medialle

Hankejohtaja Vesa Hagström, p. 0295 433 037, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi

Lue myös: 

Lehdistötiedote