Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakija: Suomalaisen yhteiskunnan kurssi muuttuu

15.3.2021 11.07

Suomalaisen yhteiskunnan kurssi antaa turvapaikanhakijoille perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Kurssia on järjestetty vastaanottokeskuksissa vuodesta 2016 lähtien. Kurssiin tulee muutoksia maaliskuussa 2021.

Jatkossa saat vastaanottokeskuksesta itseopiskelumateriaalit

Vastaanottokeskus antaa sinulle itseopiskelumateriaalit pian sen jälkeen, kun olet majoittunut keskukseen. Niistä saat tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ennen kurssiluentoja. Jos asut muualla kuin vastaanottokeskuksessa, materiaalit voidaan lähettää sinulle postitse tai sähköpostilla.

Itseopiskelumateriaalit löytyvät myös Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta osoitteesta: migri.fi/suomalaisen-yhteiskunnan-kurssi

Kurssiin sisältyy kuusi luentoa

Luentojen aiheet ovat:

  • Suomen lainsäädäntö
  • Suomalainen yhteiskunta
  • Tasa-arvo
  • Työssä Suomessa
  • Seksuaaliterveys ja seksuaalisuus
  • Yhdenvertaisuus

Kurssiluennoista vain Suomen lainsäädäntö ja Suomalainen yhteiskunta ovat jatkossa pakollisia kaikille yli 16-vuotiaille turvapaikanhakijoille, joilla on velvollisuus osallistua työ- ja opintotoimintaan. Vastaanottokeskus kutsuu sinut luennoille. Jos et osallistu pakollisille luennoille, vastaanottorahaasi voidaan vähentää. 

Jos olet jo aiemmin suorittanut Suomen lainsäädäntö ja Suomalainen yhteiskunta -kurssiosiot, sinun ei tarvitse suorittaa niitä uudestaan.

Muita kurssiluentoja järjestetään vastaanottokeskuksissa mahdollisuuksien mukaan. Muille luennoille osallistuminen on sinulle vapaaehtoista.

Suomen lainsäädäntö -kurssiosioon kuuluu jatkossa itsenäisesti tehtävä verkkokurssi

Vastaanottokeskus antaa sinulle ohjeet ja tunnukset verkkokurssille osallistumista varten. Tarvittaessa keskus lainaa sinulle tietokoneen, tabletin tai puhelimen kurssin suorittamisen ajaksi.

Kurssisuoritukset merkitään osaamiskartoitukseesi

Kaikki suomalaisen yhteiskunnan kurssin suoritukset (luennot ja verkkokurssi) merkitään osaamiskartoitukseesi. Vastaanottokeskus tulostaa osaamiskartoituksen sinulle, kun muutat pois keskuksesta. Tarvittaessa voit pyytää vastaanottokeskusta tulostamaan osaamiskartoituksen myös muulloin, esimerkiksi työnhakua varten.

Kieliversiot