Hyppää sisältöön

Ukrainan kansalainen: Onko kausityösi päättymässä? Näin voit jatkaa oleskeluasi Suomessa

Julkaisuajankohta 3.8.2022 13.07
Tiedote

Sinulla on useita eri vaihtoehtoja oleskelusi jatkamiseen Suomessa.

Vaihtoehtosi oleskelun jatkamiselle

1. Voit hakea tilapäistä suojelua

Tilapäisen suojelun hakemus jätetään Suomessa poliisille tai rajaviranomaiselle. Saat vastaanottokeskuksen yhteystiedot poliisilta tai rajaviranomaiselta, kun haet tilapäistä suojelua.

Voit tehdä töitä ja opiskella heti, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella.

  • Poliisi tai rajaviranomainen tulostaa sinulle rekisteröinnin yhteydessä todistuksen vireilläolosta. Sen avulla voit todistaa, että sinulla on oikeus tehdä töitä. Voit tehdä töitä ilman rajoituksia eli millä tahansa alalla. Säilytä todistus itselläsi.

Tilapäisen suojelun hakemus on ilmainen. Maahanmuuttovirasto tekee hakemukseen päätöksen yleensä noin viikossa.

Ensimmäinen tilapäisen suojelun oleskelulupa myönnetään tällä hetkellä 4.3.2023 asti.
Voit hakea myös turvapaikkaa henkilökohtaisesti poliisin tai rajaviranomaisen luona. Jos saat tilapäistä suojelua, turvapaikkahakemuksesi käsittely keskeytetään tilapäisen suojelun voimassaolon ajaksi.

Lue lisää tilapäisestä suojelusta.

2. Voit hakea muuta oleskelulupaa, jos sinulla on peruste oleskeluluvalle

Jos sinulla on esimerkiksi perheenjäsen, työpaikka tai opiskelupaikka Suomessa, voit hakea oleskelulupaa jollakin näistä perusteista.

Verkkosivuiltamme löytyvän hakemusoppaan avulla voit katsoa, mikä oleskelulupahakemus sopii juuri sinun tilanteeseesi. 

Oleskelulupahakemus on maksullinen. Odotettavissa olevan käsittelyajan näet kutakin hakemusta käsittelevältä sivulta. Ensimmäinen oleskelulupa myönnetään yleensä enintään vuodeksi.

Sinulla ei ole oikeutta tehdä töitä ennen kuin saat päätöksen, ellet ole saanut työnteko-oikeutta esimerkiksi aiemman oleskeluluvan tai tilapäisen suojelun perusteella.

Kun lähetät oleskelulupahakemuksen Enter Finland -verkkopalvelussa, olet laillisesti Suomessa, vaikka et heti kävisikään palvelupisteessä tunnistautumassa. Sinun kannattaa kuitenkin varata aika palvelupisteeseen heti, kun olet lähettänyt hakemuksesi Enter Finlandissa.

3. Voit oleskella Suomessa ilman viisumia, jos sinulla on biometrinen passi ja viisumivapaita päiviä jäljellä

Jos olet Suomessa ilman viisumia ja haluat työskennellä, voit tehdä töitä tietyissä tehtävissä. Lue lisää työnteosta ilman oleskelulupaa.

Majoittuminen ja palvelut oleskelun aikana

Jos haet tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, voit majoittua vastaanottokeskukseen ja saada sieltä tarvitsemasi vastaanottopalvelut. Keskuksia on eri kokoisia ja eri puolella Suomea. Sinut ohjataan siihen keskukseen, jossa on tilaa. Lue lisää sivulta Majoittuminen vastaanottokeskukseen

Voit myös järjestää majoituksesi itse esimerkiksi sukulaisen tai tuttavan luona. Olet silti kirjoilla vastaanottokeskuksessa ja saat sieltä tarvitsemasi vastaanottopalvelut. Lue lisää sivulta Majoittuminen yksityismajoitukseen

Jos et hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, sinun pitää järjestää majoituksesi ja tarvitsemasi palvelut Suomessa itse.

Lue lisää:

Näitä palveluja voit saada, kun haet tilapäistä suojelua
Ohjeita sinulle, jos olet jo Suomessa ja et voi palata Ukrainaan