Näitä palveluja voit saada, kun haet tilapäistä suojelua
Kun haet tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, voit asua vastaanottokeskuksessa tai yksityismajoituksessa. Sinulla on molemmissa tilanteissa oikeus samoihin palveluihin, kuten vastaanottorahaan ja terveydenhuoltoon.
- Ainoa ero on se, että kun majoitut yksityismajoituksessa, sinun tai majoituksesi järjestäjän pitää maksaa majoitukseen liittyvät kulut itse ja näitä kuluja ei korvata. Kun majoitut vastaanottokeskuksessa, sinun ei tarvitse maksaa mitään majoitukseen liittyviä kuluja.
Ota aina ensin yhteyttä vastaanottokeskukseesi
Muista, ettet voi saada mitään palveluita ennen kuin otat yhteyttä vastaanottokeskukseen. Saat vastaanottokeskuksen yhteystiedot poliisilta tai rajaviranomaiselta, kun haet tilapäistä suojelua.
- Ilmoita vastaanottokeskukselle, jos puhelinnumerosi tai osoitteesi muuttuvat. Toimita samalla uusi vuokrasopimus tai muu selvitys yksityismajoituksesta. On erittäin tärkeää, että vastaanottokeskus saa sinuun yhteyden tarvittaessa. Lue lisää asiakastiedotteesta: Oletko paennut Ukrainasta? Osoitteen pitää aina olla Maahanmuuttoviraston tiedossa
Palvelut
Sinulla on oikeus näihin palveluihin, kun haet tilapäistä suojelua tai saat tilapäistä suojelua
Vastaanottoraha
Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut
Lasten koulunkäynti ja varhaiskasvatus
Vastaanottokeskuksen työ- ja opintotoiminta
Työnteko ja opiskelu
Neuvonta työnhakijalle
Tulkkaus
Vastaanottoraha
- Vastaanottoraha on tarkoitettu välttämättömiä perustarpeitasi varten. Raha on yhtä suuri kuin turvapaikanhakijoilla.
- Vastaanottorahan määrää arvioidessa huomioidaan
- käytössäsi olevat varat
- saamasi tulot
- asutko vastaanottokeskuksessa, yksityismajoituksessa itsenäisesti vai yksityismajoituksessa muiden henkilöiden kanssa.
- Tee vastaanottorahahakemus vastaanottokeskukseen, jossa olet kirjoilla. Ilmoita hakemuksessa kaikki varat ja tulot, jotka sinulla on käytössäsi. Saat lisätietoa ja neuvoja hakemuksen täyttämiseen vastaanottokeskuksesta.
- Voit saada vastaanottorahan
- Maahanmuuttoviraston prepaid-kortille
- Voit hakea prepaid-korttia omasta vastaanottokeskuksesta.
- henkilökohtaiselle suomalaiselle pankkitilille
- Sinun tulee hankkia tili itse ja maksaa myös pankkipalveluihin liittyvät kulut.
- käteisellä
- Jos sinulla ei ole suomalaista pankkitiliä ja vastaanottokeskus ei voi myöntää sinulle prepaid-korttia.
- Maahanmuuttoviraston prepaid-kortille
- Jos hakemuksen käsittely tai vastaanottorahan maksaminen jostain syystä viivästyy, vastaanottokeskus turvaa välttämättömät perustarpeesi muilla tavoin, esimerkiksi tarjoamalla ruokakassin tai lahjakortin ruokakauppaan. Tarvittaessa voit saada myös maksusitoumuksen reseptilääkkeitä varten.
- Jos asut yksityismajoituksessa ja tarvitset apua toimeentuloon, ota yhteyttä omaan vastaanottokeskukseesi.
Sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut
Voit saada sosiaalipalveluita ja terveydenhuollon palveluita vastaanottokeskuksestasi.
Kun olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, sinulla on mahdollisuus saada terveydenhuoltopalveluita samalla laajuudella kuin Suomessa vakituisesti asuvat.
Lasten koulunkäynti, varhaiskasvatus ja harrastukset
Kaikilla Suomessa olevilla 6–17-vuotiailla lapsilla on oikeus käydä peruskoulua. Saat vastaanottokeskusta apua koulupaikan saamisessa lapsellesi. Koulunkäynti on maksutonta.
Voit myös tarvittaessa hakea alle 6-vuotiaalle lapsellesi varhaiskasvatuspaikkaa kunnasta. Kunnan tulee tarjota varhaiskasvatusta lapsellesi, jos olet kokopäivätyössä tai opiskelet kokopäiväisesti.
Suomessa on paljon erilaisia järjestöjä ja muita tahoja, jotka tarjoavat lapsille harrastustoimintaa. Voit kysyä lisää vastaanottokeskuksen työntekijöiltä. Myös kirjastossa ja kouluissa ilmoitetaan usein lasten harrastusmahdollisuuksista.
Vastaanottokeskuksen työ- ja opintotoiminta
Jos majoitut vastaanottokeskuksessa ja saat vastaanottorahaa, sinulla on velvollisuus osallistua keskuksen järjestämään työ- ja opintotoimintaan. Työtoiminta on esimerkiksi vastaanottokeskuksen siivousta, pihatöitä tai kunnostustöitä. Opintotoiminta on suomen tai ruotsin kielen opetusta.
Voit myös opiskella keskuksen ulkopuolella tai tehdä ansiotyötä. Tällöin sinun ei välttämättä tarvitse osallistua työ- ja opintotoimintaan. Jos opiskelet keskuksen ulkopuolella, voit hakea opintojen kuluihin täydentävää vastaanottorahaa. Täydentävä vastaanottoraha tarkoittaa ylimääräistä taloudellista tukea erityiseen tarpeeseen, esimerkiksi opiskeluun.
Työnteko ja opiskelu
Voit tehdä töitä ja opiskella heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomaisella. Jos sinulla ei ole pankkitiliä, palkkasi voidaan maksaa myös prepaid-kortille. Pyydä tässä tilanteessa vastaanottokeskuksesta ohjeet työnantajallesi.
Neuvonta työnhakijalle
Jos haluat tehdä töitä Suomessa, vastaanottokeskus voi ohjata sinut työnhakijoita auttavaan TE-toimistoon (toimistot.te-palvelut.fi) Lue lisää sivulta Työnteko.
Tulkkaus
Viranomaistapaamisissa sinulla on oikeus tulkkaukseen omalla äidinkielellä tai ymmärtämälläsi kielellä. Harvinaisempien kielten tulkkien saatavuudessa voi kuitenkin olla ongelmia.
Lue lisää
Tilapäinen suojelu
Usein kysytyt kysymykset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan