Hyppää sisältöön

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä yhä alhainen – Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskuspaikkoja

12.8.2021 9.50

Suomeen saapuu tällä hetkellä vain vähän uusia turvapaikanhakijoita. Uusien turvapaikanhakijoiden vähäisen määrän takia Maahanmuuttovirasto vähentää vastaanottokeskusten paikkamääriä vastaamaan paremmin tarvetta.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä oli vuonna 2020 alhainen, ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jätettiin 1 277. Myös tänä vuonna uusien turvapaikanhakijoiden määrä on ollut alhainen. Tammi-kesäkuussa 2021 on jätetty 356 ensimmäisiä turvapaikkahakemusta. Ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jättivät eniten afganistanilaiset, irakilaiset ja somalialaiset. 

– Liikkuminen maailmalla on kevään jälkeen helpottunut. Tästä johtuen hakijamäärissä on ollut pientä nousua kevääseen verrattuna Suomessakin. Hakemusmäärät ovat kuitenkin edelleen selvästi koronaa edeltävää aikaa alhaisemmalla tasolla, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Yhteensä turvapaikkahakemuksia on jätetty tänä tammi-kesäkuussa 1 032. Ensimmäisten turvapaikkahakemusten lisäksi on jätetty 676 uusintahakemusta. Uusintahakemus on turvapaikkahakemus, jonka asiakas tekee saatuaan lainvoimaisen päätöksen Maahanmuuttovirastolta tai hallintotuomioistuimelta aikaisemmin tekemäänsä turvapaikkahakemukseen. Jos turvapaikanhakija on ollut pitkään poissa Suomesta hakemusten välillä, kyseessä ei ole uusintahakemus. Uusintahakemuksia ovat tänä vuonna jättäneet eniten irakilaiset.

– Koronatilanteen myötä pienentyneet hakijamäärät ovat helpottaneet aiemmin kertyneiden käsittelyjonojen purkamista, kertoo Lehtinen.

Vastaanottokeskuspaikkojen määrä vähenee

Maahanmuuttovirasto supistaa kuuden vastaanottokeskuksen paikkamäärää. Yhteensä Suomesta vähennetään 153 vastaanottopaikkaa.

– Arvioimme turvapaikanhakijoiden määrien kasvavan, kun pandemiarajoituksia vähennetään. Toiminnallisesti ja taloudellisesti on järkevämpää säädellä toiminnassa olevien keskusten paikkamäärää, kuin ensin lakkauttaa ja sitten taas perustaa keskuksia, kertoo vastaanottoyksikön tulosalueen johtaja Kimmo Lehto. 

Vastaanottojärjestelmässä on nyt kirjoilla noin 5 160 turvapaikanhakijaa, joista noin 2 250 asuu vastaanottokeskuksissa. Tällä hetkellä käytettävissä on noin 1 100 vapaata paikkaa, joista noin 250 ovat ylimääräisiä. Koronapandemian aikana paikkatarve on vähentynyt noin 140 paikalla kuukaudessa.

Maahanmuuttovirasto pyrkii pitämään vastaanottokeskusten paikkamäärän tarvetta vastaavana, keskimääräinen käyttöastetavoite on nyt 75 prosenttia. Virasto seuraa jatkuvasti tiiviisti turvapaikanhakijatilannetta: hakemusten määriä ja asiakasprofiileja, ja reagoi mahdollisiin muutoksiin.

Paikkojen vähentämisen lisäksi kolmen vastaanottokeskuksen toimintaan tulee muutoksia vuoden vaihteessa. Lammin vastaanottokeskuksen nimi muuttuu Hämeenlinnan vastaanottokeskukseksi, kun sen toiminta siirtyy Hämeenlinnan keskustan alueelle. Jyväskylän vastaanottokeskus muuttuu asuntopohjaiseksi ja Mikkelin vastaanottokeskus yhdistelmäkeskukseksi (laitos ja asunto).

– Kehitämme vastaanottokeskuksia joustavammiksi, kustannustehokkaammiksi ja palveluiltaan paremmiksi, kertoo Lehto.

Vastaanottokeskuspaikkojen vähennykset:

  • Joutsenon vastaanottokeskus, Maahanmuuttovirasto. Paikkamäärä supistuu 50 paikalla. Uusi paikkamäärä on 250 1.8.2021 alkaen.
  • Oulun vastaanottokeskus, Maahanmuuttovirasto. Paikkamäärä supistuu 60 paikalla. Uusi paikkamäärä on 200 1.8.2021 alkaen.
  • Hämeenkyrön hybridiyksikkö, Suomen Punainen Risti (SPR). Paikkamäärä supistuu 10 paikalla. Uusi paikkamäärä on 20 1.10.2021alkaen.
  • Kotkan hybridiyksikkö, Kotkan kaupunki. Paikkamäärä supistuu 8 paikalla. Uusi paikkamäärä on 28 1.10.2021alkaen.
  • Oravaisten hybridiyksikkö, Vöyrin kunta. Paikkamäärä supistuu 5 paikalla. Uusi paikkamäärä on 38 1.10.2021alkaen.
  • Jyväskylän vastaanottokeskus, SPR. Paikkamäärä supistuu 20 paikalla. Uusi paikkamäärä on 150 ja toiminta muuttuu asuntopohjaiseksi 1.1.2022 alkaen.

Muita muutoksia vastaanottojärjestelmässä:

  • Lammin vastaanottokeskus, SPR. Vastaanottokeskuksen toimisto sekä pääosa asunnoista muuttavat Hämeenlinnan keskustan alueelle 1.1.2022 mennessä. Samalla vastaanottokeskuksen nimi muuttuu Hämeenlinnan vastaanottokeskukseksi.
  • Mikkelin vastaanottokeskus, SPR. Asteittainen muutos yhdistelmäkeskukseksi (laitos ja asunto) 1.1.2022 alkaen.

Lisätietoja medialle

  • Turvapaikka-asiat: Johtaja Antti Lehtinen, p. 0295 433 037, sähköposti: [email protected]
  • Vastaanottokeskukset: Tulosalueen johtaja Kimmo Lehto, p. 0295 433 037, sähköposti: [email protected]