Hyppää sisältöön

Venäjäpakotteista johtuvia irtisanomisia suomalaisissa yrityksissä – mitä voit tehdä, jos työsuhteesi päättyy?

Julkaisuajankohta 6.7.2022 14.58
Tiedote

Euroopan maat ovat asettaneet pakotteita Venäjää kohtaan johtuen Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Pakotteiden seurauksena jotkin yritykset Suomessa ovat joutuneet irtisanomaan työntekijöitään.

Maahanmuuttovirasto tiedostaa Suomessa oleskeluluvalla olevien irtisanottujen tai irtisanomisuhan alla olevien epävarman tilanteen.

Mitä voin tehdä, jos työsuhteeni päättyy?

Jos sinulla on oleskelulupa työnteon perusteella ja työsuhteesi päättyy, tarvitset uuden työpaikan. Työnteko-oikeutesi, eli se missä työpaikassa ja millä alalla voit työskennellä, riippuu oleskeluluvasta, joka sinulle on myönnetty. Voit tarkistaa työnteko-oikeutesi oleskelulupakortistasi. 

Esimerkkejä työnteko-oikeuksista eri oleskeluluvilla: 

  • Työntekijän oleskelulupa (TTOL): 
    • Voit vaihtaa työpaikkaa vapaasti, jos sinulle on myönnetty työntekijän oleskelulupa tietylle ammattialalle ja uusi työsi on samalla ammattialalla.
    • Jos uusi työsi on toisella ammattialalla, sinun on haettava sitä varten uusi työntekijän oleskelulupa. Työnteko-oikeus alkaa uudella ammattialalla vasta, kun lupa siihen on myönnetty.
    • Jos lupasi on työnantajakohtainen eli saat työskennellä luvallasi vain tietyn työnantajan palveluksessa, sinun pitää hakea ja saada uusi työntekijän oleskelulupa ennen kuin voit aloittaa työskentelyn uudessa työssä.
  • Erityisasiantuntijan oleskelulupa: Voit yleensä vaihtaa vapaasti työpaikkaa, jos uusi työsi on myös asiantuntijuutta vaativaa. Voit myös perustaa yrityksen. Jos kuitenkin aiot pääasiallisesti työskennellä yrittäjänä, hae yrittäjän oleskelulupaa
  • Perheenjäsenen oleskelulupa: voit vapaasti vaihtaa työpaikkaa ja alaa, jolla työskentelet. 
  • Pysyvä oleskelulupa: voit vapaasti vaihtaa työpaikkaa ja alaa, jolla työskentelet. 

Voit myös hakea uutta oleskelulupaa toisella perusteella, jos täytät oleskeluluvan edellytykset. Käytä hakemusopasta oikean oleskeluluvan valitsemiseen.

Lue lisää verkkosivuiltamme:

Asiakastiedote