Hyppää sisältöön

Työnantaja – näin nopeutat kausityöntekijän hakemuksen käsittelyä

11.3.2021 14.47

Voit monin tavoin nopeuttaa työntekijäsi kausityöhakemuksen käsittelyä.

Toimi näin: 

 • Ohjeista työntekijää tekemään hakemus hyvissä ajoin Enter Finland -verkkopalvelussa, jossa hänen pitää antaa sinulle lupa täydentää hakemustaan.  
  • Verkossa hakeminen on nopeampaa ja edullisempaa. Enter Finlandissa jätetyn hakemuksen käsittelymaksu on 75 €, kun taas paperihakemuksen käsittelymaksu on 175 €.
  • Voit seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa. Pystyt myös näkemään, kun asiaan on tehty päätös, vaikka et voisikaan nähdä varsinaista päätöstä. Lue verkkopalvelun käytöstä lisää sivulta migri.fi/tyonantajan-enter-finland.

 • Täydennä työntekijän hakemusta työnantajan Enter Finland -verkkopalvelussa tai vaihtoehtoisesti TY6_plus -paperilomakkeella. 

  • Lue tarkasti ohjeet työehtojen täydentämiseen sivulta migri.fi/ohjeita-tyoehtojen-taydentamiseen. Jos tiedot on täytetty puutteellisesti, lähetämme sinulle tai työntekijällesi täydennyspyynnön. Tämä pidentää hakemuksen käsittelyaikaa. 

  • Täydennä työehdot työnantajan Enter Finlandissa kohdassa ”työehdot puuttuvat”.

   • Jos et voi käyttää työnantajan Enter Finlandia, täydennä työehdot TY6_plus-lomakkeeseen. Paperilomakkeen allekirjoittajan täytyy olla yrityksen vastuuhenkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus. Jos lomakkeen allekirjoittaa joku muu henkilö, lomakkeeseen pitää liittää valtakirja. 

  • Täydennä työehtoihin samat tiedot, jotka on ilmoitettu työsopimuksen tai sitovan työtarjouksen ehdoissa.  

  • Ilmoita työsuhteen kesto täsmällisesti. Kausityötodistus voidaan myöntää korkeintaan 90 vuorokaudeksi. Todistuksen voimassaolo alkaa siitä päivästä, jonka ilmoitat työsuhteen alkamisajankohdaksi.

Sähköpostilla lähetetty hakemus on paperinen hakemus

Sähköinen hakemus tarkoittaa Enter Finland -verkkopalvelussa jätettyä hakemusta. Jos pyyntö kausityötodistuksesta lähetetään meille sähköpostilla, kyseessä on paperinen hakemus ja siitä veloitetaan paperihakemuksen käsittelymaksu.  

Suosittelemme, että sinä ja työntekijäsi käytätte Enter Finlandia. Jos Enter Finlandin käyttö ei kuitenkaan ole tilanteessanne mahdollista ja lähetätte pyynnön kausityötodistuksesta sähköpostilla, kaikki liitteet pitää liittää samaan sähköpostiin todistuspyynnön kanssa. Näin pystymme varmasti yhdistämään hakemuksen ja liitteet. 

Käsittelemme kausityöntekijöiden hakemukset siinä järjestyksessä, milloin ne on jätetty  

Huomioimme kuitenkin hakemusten käsittelyssä töiden alkamisajankohdan.   

Pyrimme käsittelemään samalle työnantajalle tehdyt hakemukset samanaikaisesti.  

Huomioi koronatilanteeseen liittyvät ohjeet

Koronatilanteen takia työntekijä ei välttämättä saa ajanvarausaikaa ulkomailla edustustosta. Jos työntekijä haluaa, hän voi hakea kausityötodistusta, vaikka solmimanne työsuhde olisi pidempi kuin 90 vuorokautta. Jos työsuhde jatkuu pidempään kuin 90 vuorokautta, työntekijän pitää hakea Suomessa ensimmäistä oleskelulupaa ennen todistuksen voimassaolon päättymistä. Hänen pitää varata Suomessa aika Maahanmuuttoviraston palvelupisteeseen. Hän voi joutua odottamaan aikaa, koska palvelupisteidemme ajanvaraukset ovat ruuhkautuneet. Uudesta hakemuksesta peritään normaali käsittelymaksu.

Lisätietoa

 • Kausityönantajille suunnatun osion Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta löydät sivulta migri.fi/kausityontekijan-tyonantajalle
 • Verkkosivuiltamme saa tietoa koronavirusepidemian vaikutuksista hakemusten käsittelyyn: migri.fi/koronavirus. 
 • Jos työntekijäsi hakee kausityöoleskelulupaa, Kamu chatbot auttaa työntekijääsi seuraamaan hakemuksensa käsittelyä. Kamu kertoo työntekijällesi hänen hakemuksensa sijainnin päätöstä odottavien hakemusten jonossa. Lue lisää sivulta migri.fi/chat.  
 • Päivitämme kausityöhakemusten käsittelytilannetta joka viikko jonotiedotteella. Tiedote julkaistaan verkkosivuillamme osoitteessa migri.fi/asiakastiedotteet.