Hyppää sisältöön

Maahanmuuttovirasto äänittää aina turvapaikkapuhuttelun – voit pyytää tallenteen itsellesi

Tallennetta säilytetään viisi vuotta.

Voit pyytää oman turvapaikkapuhuttelusi tallenteen itsellesi maksutta. Tallenne toimitetaan cd-levyllä. Tallennetta ei voida tietoturvasyistä lähettää sähköpostin liitetiedostona.

Pyydä tallennetta itsellesi tietopyyntö-lomakkeella.

Voit tulla kuuntelemaan tallenteen Maahanmuuttovirastoon, jos haluat.

Voit myös itse tallentaa puhuttelusi

Turvapaikkapuhuttelu pidetään tiloissa, joihin yleisöllä ei ole vapaata pääsyä. Näissä tiloissa oman puhuttelun tallentaminen eli kuvaaminen, äänittäminen tai videokuvaaminen on sallittua Maahanmuuttoviraston toiminnan havainnoimiseksi.

Yksittäisten valokuvien tai videokuvan ottaminen Maahanmuuttoviraston virkamiehestä tai tulkista henkilönä ei ole sallittua, koska siinä ei ole kyse puhuttelun tapahtumien tai puhuttelijan tai tulkin työskentelyn havainnoimisesta.

Tallentaminen on sallittu vain puhuttelun aikana siihen varatussa tilassa

Voit tallentaa turvapaikkapuhuttelun vain varsinaisen puhuttelun aikana siihen varatussa tilassa. Et voi kuvata tai äänittää ennen tai jälkeen puhuttelun, taukojen aikana tai puhuttelun ulkopuolella esimerkiksi odotusaulassa, joka on suljettu sivullisilta. Näissä tiloissa tallentaminen eri muodoissaan on kielletty tilassa olevien turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja yksityisyyden suojaamiseksi.

Turvapaikka-asioiden luonteen vuoksi viranomaisella on velvollisuus suojella turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyttä ja yksityisyyttä ja siksi tallentamisen kieltoa korostetaan yleisöltä suljetuissa tiloissa, joissa on turvapaikanhakijoita.

Lähtökohtaisesti tallentaminen on sallittua myös säilöönottoyksikön puhuttelutiloissa. Tapauskohtaisesti tallentamista säilöönottoyksikön tiloissa voidaan rajoittaa laissa säädetyillä perusteilla.

Jos tallennat puhuttelusi, muista:

  • Tallentaminen ei saa häiritä puhuttelua. Jos tallentaminen häiritsee puhuttelijan tai tulkin työskentelyä tai omaa keskittymistäsi, puhuttelu voidaan keskeyttää.
  • Matkapuhelimen virran päällä pitäminen puhuttelun tallentamiseksi ja siihen liittyvät tietoturvariskit ovat omalla vastuullasi. Maahanmuuttovirasto suosittelee, että kytket matkapuhelimestasi virran pois päältä puhuttelun ajaksi, jos et tallenna puhutteluasi.
  • Puhuttelutilaan ei saa tuoda ylimääräisiä laitteita, kuten valoja tai ylimääräisiä henkilöitä tallentamista varten.