Flytta till en familjemedlem i Finland
Om du vill flytta till en familjemedlem i Finland, måste du ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeband. Du får vistas i Finland i högst 90 dagar utan uppehållstillstånd. Du måste i regel ha ett visum.
Den familjemedlem som bor i Finland kallas för anknytningsperson. Anknytningspersonen kan inte lämna in en ansökan om uppehållstillstånd för dig, utan du måste själv fylla i ansökan.
En förutsättning för att uppehållstillståndet ska beviljas är att du lever ett familjeliv tillsammans med anknytningspersonen.
Vem som helst av dina släktingar kan inte vara en anknytningsperson, utan han eller hon måste vara din familjemedlem. Vilka som anses vara dina familjemedlemmar definieras i lagen. I Finland tolkas begreppet familj snävare än i många andra länder.
Familjemedlemmar till finska medborgare och andra än EU-medborgare är:
- make eller maka
- registrerad partner
- sambo
- vårdnadshavare till ett barn som är under 18 år gammalt
- barn.
En person som du sällskapar med är inte en familjemedlem. Han eller hon kan dock beviljas uppehållstillstånd på annan grund.
Om du är EU-medborgare, behöver du inget uppehållstillstånd. Det finns också särskilda bestämmelser om EU-medborgares familjemedlemmar. Läs mer på sidan EU-registrering.
Innan du lämnar in din ansökan, se gärna inspelningen från vårt webbinarium om att söka uppehållstillstånd på grund av familjeband. I webbinariet diskuteras bland annat ansökan om uppehållstillstånd samt försörjningsförutsättningen och fortsatta tillstånd.
Ansök om uppehållstillstånd på grund av familjeband
Vilken ansökan du ska välja och vilka villkor du ska uppfylla när du ansöker om uppehållstillstånd på grund av familjeband beror på
- vilken slags relation du har till anknytningspersonen (om han eller hon är exempelvis din make eller maka eller ditt barn)
- anknytningspersonens status (om han eller hon är finsk medborgare, har uppehållstillstånd i Finland eller har fått asyl i Finland).
Bekanta dig med villkoren och instruktionerna på sidorna för respektive ansökan. Om du är osäker på vilken ansökan du ska välja, ta hjälp av vår ansökningsguide.
- Ansökningar: Min make eller maka är i Finland.
- Ansökningar: Min vårdnadshavare är i Finland.
- Ansökningar: Mitt barn är i Finland.
- Ansökningar: Jag har en annan anhörig i Finland.
Maken eller makan ansöker genom expressfilen
Om din make eller maka ansöker om uppehållstillstånd genom expressfilen och du ansöker samtidigt, kan du få uppehållstillstånd inom två veckor. Din make eller maka kan ansöka genom expressfilen, om han eller hon ansöker om
- uppehållstillstånd för specialsakkunniga
- ICT-uppehållstillstånd som specialist eller chef
- uppehållstillstånd för ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå
- EU-blåkort
- uppehållstillstånd för tillväxtföretagare.
Välj den ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeband som lämpar sig för dig. När din make eller maka har lämnat in sin ansökan, får du per e-post expressfilens sifferkod som du ska bifoga till din ansökan. Du måste skicka in din ansökan inom två dagar från det att din make eller maka har lämnat in sin ansökan.
Endast ansökningar som har lämnats in i Enter Finland kan behandlas i expressfilen. Läs mer på sidan Expressfilen.
Din försörjning måste i regel vara tryggad
En tryggad försörjning innebär att du har tillräckliga tillgångar för att försörja dig själv och din familj i Finland. Inkomsterna kan komma från lön, företagsinkomster, andra tillgångar eller pension.
Hur stor din inkomst måste vara beror på hur stor familjen är. Alla som ansöker om uppehållstillstånd på grund av familjeband behöver inte ha tryggad försörjning. Läs mer på sidan Försörjningsförutsättning.
Ändrade familjeförhållanden
Om dina familjeförhållanden ändras under ansökningsprocessen, ska du meddela ändringarna till Migrationsverket. Meddela Migrationsverket om
- ett barns födelse
- ändringar i vårdnaden av barn
- ingående av äktenskap
- skilsmässa
- dödsfall i familjen.
Instruktioner om hur du ska anmälan ändringarna hittar du på sidan Ändrade familjeförhållanden.
Du har rätt arbeta om du har fått ett uppehållstillstånd på grund av familjeband
Om du har beviljats uppehållstillstånd på grund av familjeband, har du obegränsad rätt att arbeta och studera i Finland. Om du har beviljats uppehållstillstånd på grund av ett etablerat parförhållande, har du rätt att arbeta under vissa förutsättningar. Läs mer på sidan Rätt att arbeta.
Så ansöker du om ditt första uppehållstillstånd på grund av familjeband
Välj rätt ansökan och sök uppehållstillstånd antingen i vår e-tjänst Enter Finland eller med en pappersansökan.
Du måste själv fylla i din egen ansökan. Anknytningspersonen kan inte lämna in en ansöka för dig. Däremot måste han eller hon komplettera din ansökan. Läs mer på sidan För familjemedlemmar.
Vårdnadshavaren eller en person som har fått en fullmakt av vårdnadshavaren kan ansöka om uppehållstillstånd för ett minderårigt barn.
När du har fyllt i ansökan, besök antingen en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland.
Om lämnade in din ansökan i vår e-tjänst, måste du styrka din identitet, ge dina fingeravtryck och visa upp de dokument i original som du bifogat till din ansökan. Betala ansökan antingen i e-tjänsten eller när du besöker beskickningen eller servicestället.
Om du fyller i en pappersansökan, måste du lämna in den och vid samma besök ge dina fingeravtryck, styrka din identitet, lämna in kopior av bilagorna till din ansökan och visa upp bilagorna i original.
Om du ansöker om uppehållstillstånd för ett barn, måste barnet följa med dig till beskickningen eller servicestället. Detta gäller också spädbarn.
Finland har inte beskickningar i alla länder, vilket betyder att du kanske inte kan lämna in ansökan i ditt hemland. Du måste vistas lagligen i det land där du lämnar in din ansökan om uppehållstillstånd. Läs mer på sidan Att uträtta ärenden vid en finsk beskickning.
Behandlingstiden för din ansökan är beroende av på vilken grund du ansöker om uppehållstillstånd. De förväntade behandlingstiderna hittar du på sidan Behandlingstider. På vår webbplats finns ett behandlingstidstest som du kan använda för att beräkna när du ungefär kommer att få ditt beslut.
Du kan följa behandlingen av din ansökan med hjälp av chattroboten Kamu. Dessutom får du vanligtvis automatiska meddelanden i olika behandlingsskeden.
Migrationsverket kontaktar dig om vi märker att någonting saknas eller om vi behöver mer information av dig. Ditt familjeband kan utredas på följande sätt:
- muntligt hörande (intervju) för att utreda om det finns grunder för att bevilja uppehållstillstånd
- DNA-test för att utreda den biologiska släktskapen
- åldersbedömning för att bedöma hur gammal en sökande eller en anknytningsperson är.
Om du lämnar in din ansökan utomlands, kan du inte komma till Finland för att vänta på beslutet medan din ansökan behandlas.
Om du ändå kommer till Finland för att vänta på beslutet medan behandlingen av din ansökan pågår, måste du återkalla din tidigare ansökan och lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd i Finland. Då måste du betala en ny behandlingsavgift för den nya ansökan. Inbetald avgift återbetalas inte. Om du inte lämnar in en ny ansökan i Finland, måste du lämna Finland innan ditt visum eller den visumfria perioden går ut.
När du ansöker om uppehållstillstånd i Finland, får du stanna och vänta på beslutet även om ditt visum eller den visumfria perioden går ut.
Om du måste komplettera din ansökan, har du följande alternativ:
- Om du lämnade in ansökan i vår e-tjänst:
- Komplettera din ansökan i e-tjänsten genom funktionen "Skicka tilläggsuppgifter". Det är det enda sättet att komplettera en elektronisk ansökan.
- Om du fyllde i en pappersansökan:
- Skicka tilläggsuppgifterna per post.
- Skicka tilläggsuppgifterna per e-post.
- Lämna in tilläggsutredningarna personligen vid ett av Migrationsverkets verksamhets- eller serviceställen under deras öppettider. Ställena har en brevlåda för svar på kompletteringsbegäran dit du kan lämna dina handlingar.
Läs mer på sidan Meddela ändringar.
Du kan återkalla din ansökan när som helst medan handläggningen av ditt ärende pågår. Läs mer på sidan Återkallande av ansökan.
Om du söker uppehållstillstånd i e-tjänsten Enter Finland, får du ett e-postmeddelande eller ett textmeddelande när beslutet har fattats. Du ser beslutet också på ditt användarkonto i e-tjänsten.
Om du söker uppehållstillstånd med en pappersansökan
- utomlands, delges beslutet av den finska beskickning som du har angett i ansökningsblanketten som det ställe som du besöker och som delger beslutet
- i Finland, delges beslutet av polisen eller per post av Migrationsverket.
En del av de beslut som skickas i pappersform skickas med mottagningsbevis. På sidan Mottagningsbevis kan du läsa mer om hur du kvitterar ut ditt beslut.
Om du får ett positivt beslut, får du ett uppehållstillståndskort.
Om du söker uppehållstillstånd när du är i Finland och får ett negativt beslut, kan du avvisas från Finland.
Du har rätt att överklaga beslutet hos förvaltningsdomstolen om du inte är nöjd med det. Anvisningar om hur man överklagar bifogas till beslutet.
Största delen av förvaltningsdomstolens beslut är avgiftsbelagda. Mer information om rättegångsavgifterna får du av förvaltningsdomstolarna.
Med D-visum kan du resa in i Finland genast när du har beviljats uppehållstillstånd
Du kan ansöka om D-visum om din make eller maka eller vårdnadshavare ansöker om ett av följande uppehållstillstånd:
- uppehållstillstånd för specialsakkunniga
- EU-blåkorti
- uppehållstillstånd för tillväxtföretagare
- ICT-uppehållstillstånd för specialister eller chefer (företagsintern förflyttning)
- uppehållstillstånd för ledningsuppgifter på högsta nivå eller mellannivå
- uppehållstillstånd för studier
- uppehållstillstånd för forskare
Du kan ansöka om D-visum också om din familjemedlem redan bor i Finland och har ett av dessa uppehållstillstånd.
Du kan få ett D-visum också om din familjemedlem kommer till Finland för att arbeta hos en certifierad arbetsgivare
- Uppehållstillstånd för arbetstagare
- Uppehållstillstånd för den som har slutfört forskning i Finland
- Uppehållstillstånd för den som har avlagt examen i Finland
- Uppehållstillstånd för anställd hos ett religionssamfund
- Uppehållstillstånd för arbete inom kultur eller konst
- Uppehållstillstånd på grund av arbete inom masskommunikation
- Uppehållstillstånd på grund av arbete i en internationell organisation eller uppgifter som hänför sig till mellanstatligt officiellt samarbete
- Uppehållstillstånd på grund av företagsetablering och övervakande av beställningar
- Uppehållstillstånd för leverans av maskiner eller system
- Uppehållstillstånd för idrottare eller tränare
- Uppehållstillstånd för konsult
- Uppehållstillstånd för gästande lärare, föreläsare eller utbildare
- Uppehållstillstånd på grund av ett mellanstatligt avtal
Du kan ansöka om D-visum också om din familjemedlem redan bor i Finland och arbetar för en certifierad arbetsgivare med ett av dessa uppehållstillstånd.