Hoppa till innehåll
Lagändringen träder i kraft den 1 september 2024. 

Gränsförfarandet

Migrationsverket kan behandla din asylansökan vid ett gränsförfarande, om grunderna för ansökan tyder på att Migrationsverket kan avvisa ansökan utan prövning eller behandla ansökan vid påskyndat förfarande.

Avvisande av ansökan utan prövning

Migrationsverket kan besluta att avvisa din ansökan utan prövning, om verket efter en preliminär prövning av ansökan konstaterar att det inte finns grunder att fortsätta att pröva ansökan. En sådan situation kan till exempel vara att du har lämnat in en ny ansökan som inte innehåller sådana nya grunder som skulle ge anledning för Migrationsverket att pröva den. Läs mer om avvisande utan prövning på sidan När behandlas ansökan inte i Finland? (på svenska, finska och engelska).

Påskyndat förfarande

Påskyndat förfarande innebär att Migrationsverket behandlar din ansökan snabbare än vanligt. Migrationsverket kan behandla din ansökan snabbare än vanligt till exempel om du i ansökan inte har lagt fram några lagenliga grunder för beviljande av internationellt skydd, om grunderna för din ansökan är klart icke-trovärdiga eller om du har vilselett myndigheterna. Vilseledande av myndigheterna innebär att du har lämnat oriktiga uppgifter eller falska handlingar, eller att du uppsåtligen har undanhållit relevanta uppgifter eller handlingar som rör din identitet eller ditt medborgarskap som kunde ha påverkat beslutet i negativ riktning. Om Migrationsverket avslår din ansökan vid påskyndat förfarande, kan din ansökan betraktas som uppenbart ogrundad. Läs mer om påskyndat förfarande på sidan Påskyndad behandling (på svenska, finska och engelska).

Behandlingen av asylansökan vid gränsförfarandet

  1. När du har sökt asyl i Finland, registrerar gränskontrollmyndigheterna din ansökan samt tar dina fingeravtryck, din underteckning och ditt foto.
  2. Gränskontrollmyndigheterna hänvisar dig till gränsförfarandet och anvisar dig en förläggning. Gränskontrollmyndigheterna ger dig information och anvisningar om gränsförfarandet och behandlingen av din asylansökan. Din förläggning ger dig muntligt mer information om behandlingen av din asylansökan samt om dina rättigheter och skyldigheter.
    • Gränskontrollmyndigheterna kan ta dig i förvar och placera dig i en förvarsenhet. I så fall får du genast veta varför du tas i förvar och ges ytterligare information om förvarstagandet. Förvarsenheten är sluten och du får inte lämna enhetens område.
    • Om Migrationsverket anser att gränsförfarandet inte kan tillämpas på din ansökan, meddelar förläggningen eller förvarsenheten dig om att gränsförfarandet upphör. I så fall fortsätter behandlingen av din asylansökan inom ett vanligt förfarande. 
  3. Under gränsförfarandet är du skyldig att stanna i området för den förläggning som anvisats dig, och du får inte lämna förläggningens område utan tillstånd. Förläggningen visar dig det område som du inte får avlägsna dig från. Om du har tagits i förvar, är din vistelse i förvarsenheten mer begränsad än på en förläggning.
  4. Om Migrationsverket anser att gränsförfarandet ska tillämpas på din ansökan, kallar Migrationsverket dig snart till ett asylsamtal. I regel kommer Migrationsverket att föra asylsamtalet via videoförbindelse, så att du deltar i samtalet på förläggningen eller i förvarsenheten. 
    • I samband med kallelsen får du information om dina rättigheter och skyldigheter på asylsamtalet samt praktiska instruktioner för att förbereda dig inför samtalet och information om samtalsförloppet. Läs anvisningarna noga före asylsamtalet. 
  5. Efter asylsamtalet fattar Migrationsverket beslut på din ansökan. Migrationsverket prövar alltid asylansökningar individuellt, grundligt och rättvist. Din ansökan prövas på samma sätt som de ansökningar som inte behandlas i gränsförfarandet.
  6. Polisen delger dig beslutet. Du har rätt att överklaga beslutet. I samband med beslutet får du skriftliga anvisningar om hur du kan överklaga. Det att du överklagar beslutet påverkar inte gränsförfarandet. Gränsförfarandet i ditt ärende fortsätter tills du får ett meddelande från din förläggning eller din förvarsenhet om att gränsförfarandet upphör. 
  7. Förläggningen meddelar dig när gränsförfarandet och din skyldighet att vistas i området för den förläggning som anvisats dig upphör. Du får ett skriftligt meddelande om saken. Om du hålls i förvar, meddelar förvarsenheten dig om upphörandet av gränsförfarandet. Du får ett separat meddelande om att ditt förvar upphör.
    • Gränsförfarandet upphör om Migrationsverket inte har fattat beslut i ditt ärende inom fyra veckor från det att du sökte asyl. Gränsförfarandet kan också upphöra i vissa andra situationer som anges i lagen.

Behandlingstid 

Vid gränsförfarandet måste Migrationsverket enligt lag fatta ett beslut på din asylansökan inom fyra veckor från det att du sökte asyl. Gränsförfarandet upphör dock inte när du får ett beslut, utan det fortsätter tills du får ett meddelande om att gränsförfarandet upphör.

Skyldighet att stanna i området för den förläggning som anvisats dig

Under gränsförfarandet har du skyldighet att vistas i området för den förläggning som anvisats dig. 

  • Du får inte lämna det område som förläggningen har visat dig. Området är markerat så att du vet var du får vistas.
  • Din skyldighet att stanna i förläggningens område gäller under hela den tid då gränsförfarandet i ditt ärende pågår. 

Om du befinner dig i en förvarsenhet, informerar förvarsenheten dig om var du får vistas och röra dig. Du kan ansöka om tillstånd att tillfälligt lämna förläggningens område på grund av vägande personliga skäl. Ett sådant skäl kan till exempel vara en nära anhörigs allvarliga sjukdom eller begravning. Be din förläggning om råd för att ansöka om tillstånd. Om du befinner dig i en förvarsenhet är det inte möjligt att få ett särskilt tillstånd. 

  • Du får ett skriftligt beslut på din ansökan. 
  • Om du får ett tillstånd, anges i beslutet orsaken till att du lämnar förläggningens område, hur länge du får vara borta och vilken plats du har tillstånd att gå till. 
  • Du har rätt att överklaga beslutet. I samband med beslutet får du anvisningar om hur du kan överklaga.

Om du under gränsförfarandet lämnar området för den förläggning som anvisats dig eller inte återvänder till förläggningen när ditt tillstånd att lämna området har gått ut, har förläggningen skyldighet att meddela detta till polisen eller gränskontrollmyndigheterna. Polisen eller gränskontrollmyndigheterna kan då besluta att du ska tas i förvar. 
Förläggningen ger dig råd till exempel om skolgången för minderåriga barn eller om sådana hälso- och sjukvårdstjänster som din förläggning inte kan ordna.

Förvarstagande

Polisen eller gränskontrollmyndigheterna kan ta dig i förvar under gränsförfarandet. Förvarsenheten är en sluten plats, och du får inte lämna enhetens område. Polisen eller gränskontrollmyndigheterna måste genast meddela dig varför du tas i förvar samt ge dig information om handläggningen av ärendet som gäller förvarstagandet och om möjligheten att få rättshjälp. Läs mer om förvarstagandet på sidan Förvarstagande.

Rättshjälp

Du har rätt till rättshjälp och får träffa ett rättsbiträde under hela den tid som din asylansökan behandlas. Det rättsliga biträdet har till uppgift att ge dig råd i alla ärenden som gäller din asylansökan. 

Du ska själv skaffa dig ett biträde. Offentliga rättshjälpsbyråer kan ordna ett biträde även i brådskande situationer, så det är möjligt för dig att få ett biträde snabbt. Om du inte skaffar ett biträde till asylsamtalet, kan Migrationsverket föra asylsamtalet utan biträde. Biträdet avgör själv om han eller hon ska delta i asylsamtalet. Du kan också be din förläggning eller din förvarsenhet om råd för att skaffa ett biträde. 

Frivillig återresa till hemlandet eller det permanenta bosättningslandet

Du kan när som helst under behandlingen av din asylansökan frivilligt återvända till ditt hemland eller ditt permanenta bosättningsland. Om du har fått ett negativt beslut på din asylansökan och du vill frivilligt återvända till ditt hemland, meddela detta så fort som möjligt till din förläggning eller till polisen.

Du kan ansöka om stöd för frivillig återresa. Stödet beviljas om vissa villkor uppfylls. Vi kontrollerar om du uppfyller villkoren när du ansöker om stödet. Före återresan måste du återkalla alla dina ansökningar och besvär. Be din förläggning om råd. Mer information hittar du också på sidan om frivillig återresa på sidan Frivillig återresa.

Mer information om prövningen av din asylansökan samt om dina rättigheter och skyldigheter under behandlingen av din ansökan

Gränskontrollmyndigheterna ger dig följande anvisningar:

  • Asylsökande: du har blivit hänvisad till gränsförfarandet
  • Information till asylsökande

Upphörande av gränsförfarandet

När gränsförfarandet upphör, får du ett skriftligt meddelande om saken av din förläggning eller din förvarsenhet. 

Gränsförfarandet upphör i följande situationer:

  • Det finns inga grunder att avvisa din asylansökan utan prövning. 
  • Det finns inga grunder att behandla din asylansökan vid påskyndat förfarande.
  • Migrationsverket har inte fattat beslut på din asylansökan inom fyra veckor från det att du sökte asyl.
  • Du har inte fått del av Migrationsverkets beslut inom sju dagar från det att Migrationsverket fattade beslut på din asylansökan. Dessa sju dagar ska omfatta fem vardagar.
  • Förvaltningsdomstolen har beslutat att förbjuda verkställigheten av beslutet i ditt ärende.
  • Det har gått fyra veckor från det att ditt avvisningsbeslut blev verkställbart. Att avvisningsbeslutet är verkställbart innebär att du enligt lag kan avlägsnas ur landet.

När gränsförfarandet upphör har du rätt att lämna området för den förläggning som anvisats dig. Om Migrationsverket har fattat ett beslut om ditt avlägsnande ur landet och beslutet är verkställbart, har du skyldighet att lämna Finland.

Om du hålls i förvar får du ett separat meddelande om att förvaret upphör

Du får ett separat meddelande när ditt förvar upphör. Du får meddelandet från tingsrätten, polisen eller gränskontrollmyndigheterna. När förvaret har upphört övergår du till en förläggning.

Håll dina kontaktuppgifter uppdaterade och var anträffbar för de finländska myndigheterna under tiden du vistas i Finland

Håll alltid dina kontaktuppgifter uppdaterade och var anträffbar för förläggningen och de finländska myndigheterna. Om din adress, ditt telefonnummer eller din e-postadress förändras, meddela de nya uppgifterna till din förläggning. När gränsförfarandet upphör är det möjligt att du flyttas till en annan förläggning. Personalen på din förläggning handleder dig och ger dig råd i din situation.