Hyppää sisältöön

Opiskelu Suomessa

Jos tulet Suomeen opiskelemaan yli 90 päivän ajaksi, tarvitset oleskeluluvan opiskelun perusteella. Oleskelulupa myönnetään koko opintojen ajaksi. 

Voit opiskella Suomessa alle 90 päivää ilman oleskelulupaa. Alle 90 päivän oleskelua varten saatat tarvita viisumin.

Jos sinulla on opiskelijan oleskelulupa johonkin toiseen EU:n jäsenvaltioon ja kuulut opiskelijoita koskevan lain piiriin, voit tulla Suomeen suorittamaan opintojasi korkeintaan 360 päivän ajaksi. Tee silloin liikkumisilmoitus Maahanmuuttovirastolle.

Jos tulet suorittamaan maisterivaiheen jälkeisiä korkeakouluopintoja, hae tutkijan oleskelulupaa.

Milloin voin saada opiskelijan oleskeluluvan?

Voit saada opiskelijan oleskeluluvan, jos 

  • sinut on hyväksytty Suomessa sijaitsevaan korkeakouluun tai muuhun oppilaitokseen ja opiskelu johtaa tutkintoon tai ammattiin. 
  • osallistut oppilaitosten väliseen tai muuhun vaihto-ohjelmaan. Lisätietoja vaihto-ohjelmista saat omasta oppilaitoksestasi.

Hyväksyttyjä oppilaitoksia ovat esimerkiksi yliopistot, korkeakoulut ja ammatilliset oppilaitokset. Jos opintosi eivät vaadi Suomessa oleskelua, vaan ne suoritetaan pääosin etänä verkossa, et voi saada opiskelijan oleskelulupaa. Jos haluat vierailla Suomessa lyhytaikaisesti, selvitä voitko saada viisumin (um.fi).

Lue lisää opiskelijan oleskeluluvan edellytyksistä sivulta Opiskelijan oleskelulupahakemus.

Jos opintosi eivät johda ammattiin tai tutkintoon, voit saada opiskelijan oleskeluluvan vain perustellusta syystä. Tällainen syy voi olla ammattitaidon tai tutkinnon täydentäminen, lähtömaassa tehtävään työhön liittyvä lisäkoulutus tai Suomesta saatava erityiskoulutus (esimerkiksi koulutusviennin puitteissa tapahtuva koulutus). 

Jos tulet Suomeen suorittamaan korkeakoulututkintoa, sinulle myönnetään jatkuva (A) oleskelulupa ja saat kotikunnan. Lisätietoja kotikunnasta saat Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta (dvv.fi). Muille kuin korkeakoulututkinto-opiskelijoille myönnetään tilapäinen (B) oleskelulupa.

Toimeentulo

Sinulla pitää olla riittävästi rahaa Suomessa asumiseen koko oleskelulupasi voimassaolon ajan. Lue lisää sivulta Toimeentuloedellytys opiskelijoille.

Lukuvuosimaksut

Suomalaiset korkeakoulut perivät lukuvuosimaksun EU/ETA-alueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta. Selvitä hakemuksessasi, että varasi riittävät myös lukuvuosimaksujen maksamiseen.

Vakuutus

Opiskelijalla täytyy olla vakuutus. Opiskelijana joudut maksamaan itse sairastumisestasi aiheutuvat kulut Suomessa. Tarvitset oleskelulupaa varten yksityisen vakuutuksen, joka korvaa sairaus- ja lääkekulusi. Lue lisää sivulta Vakuutukset.

Perheenjäsenet

Jos saat oleskeluluvan opiskelua varten, puolisollesi ja lapsillesi voidaan myöntää oleskelulupa perhesiteen perusteella.

Jos opiskelet tutkintoa korkeakoulussa, perheenjäsenesi voivat myös saada jatkuvan oleskeluluvan.

Työnteko ja harjoittelut opiskelijana

Opiskelijan oleskeluluvalla voit tehdä palkkatyötä keskimäärin 30 tuntia viikossa millä tahansa alalla. Viikkotuntimäärä voi ylittyä joinakin viikkoina, kunhan se on vuoden lopussa keskimäärin 30 tuntia viikossa.

  • Esimerkiksi loma-aikoina voit tehdä töitä täysipäiväisesti millä tahansa alalla, kunhan vuoden lopussa keskimääräinen työntekoaikasi on ollut 30 tuntia viikossa. 

Kuukaudessa saat tehdä töitä siis keskimäärin 120 tuntia ja vuodessa yhteensä 1560 tuntia.

Jos tutkintoosi kuuluu työharjoitteluja tai lopputyö, voit tehdä niitä ilman rajoituksia. Niiden suorittamista ei siis lasketa 30 tunnin viikkorajoitukseen, jos jo sopimusvaiheessa on sovittu, että niistä saa opintopisteitä. Jos sen sijaan kirjaat työt opintoihin kuuluvaksi harjoitteluksi vasta jälkikäteen, ne lasketaan mukaan 30 tunnin rajoitukseen. 

Työantajasi tarkistaa, kuinka paljon saat tehdä töitä oleskeluluvallasi. Sinun ja työnantajasi täytyy molempien pitää huolta siitä, että tuntimäärät eivät ylity. Työnteon määrää valvoo Työsuojeluhallinto (tyosuojelu.fi).

Jos olet saanut oleskelulupasi ennen lakimuutosta, joka tuli voimaan 15.4.2022, sinulla on sama työnteko-oikeus kuin uusillakin oleskeluluvilla. Saat siis työskennellä keskimäärin 30 tuntia viikossa.

Lue lisää sivulta Opiskelijan työnteko ja työharjoittelu.

Opintojen suorittaminen toisessa EU-maassa

Opiskelijan oleskelulupa voidaan myöntää joko kansallisena tai tutkija- ja opiskelijadirektiivin (EU) 2016/801 mukaisena lupana.

Direktiivin mukainen lupa tarkoittaa sitä, että voit tehdä osan opinnoista toisessa EU-maassa. Direktiivin mukainen oleskelulupa voidaan myöntää, jos täytät oleskeluluvan edellytykset ja tulet Suomeen tekemään korkeakoulututkintoa.

Jos teet osan opinnoista toisessa EU-maassa, tarkasta kohdemaasta, tarvitseeko sinun ilmoittaa liikkumisesta. 

Kansallinen lupa tarkoittaa sitä, että et voi opiskella oleskeluluvalla muissa EU-maissa. Kansallinen lupa voidaan myöntää, jos täytät oleskeluluvan edellytykset ja tulet tekemään Suomeen muita kuin korkeakoulututkintoon johtavia opintoja.

Opiskelijoiden oleskelulupahakemusten käsittelytilanne

Katso, mikä on opiskelijoiden oleskelulupien käsittelytilanne.

Näin hakemus etenee, kun haet ensimmäistä oleskelulupaa opiskelun perusteella

D-viisumilla pääset Suomeen heti, kun oleskelulupasi on myönnetty

Voit hakea d-viisumia yhtä aikaa oleskelulupasi kanssa. D-viisumilla voit saapua Suomeen heti, kun oleskelulupaasi on tehty myönteinen päätös ja olet saanut passiisi d-viisumitarran. Hae d-viisumia vain siinä tapauksessa, kun pystyt matkustamaan Suomeen 2 viikon kuluessa oleskeluluvan myöntämisestä, koska sinun pitää pystyä noutamaan oleskelulupakorttisi noutopisteestä Suomessa.

D-viisumilla voit saapua Suomeen enintään 100 vuorokautta ennen oleskeluluvan alkua. D-viisumin pitää olla voimassa ainakin vuorokauden samaan aikaan oleskelulupasi kanssa. Huomioithan, että jos haet lupaa paljon ennen opiskelun alkua, ei d-viisumia välttämättä voida myöntää oleskeluluvan kanssa yhtä aikaa. Tästä voi seurata tilanne, että korttisi toimitetaan Suomeen, mutta et itse pääse sitä hakemaan noutopisteestä. Tässä tapauksessa joku muu voi hakea kortin puolestasi. Lue lisää sivulta D-viisumi.

Valmistaudu Suomessa elämiseen