Hyppää sisältöön

Tilapäinen suojelu Ukrainasta paenneille

Tilapäinen suojelu on tarkoitettu Ukrainasta sotaa pakeneville henkilöille. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että heille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. 

Kuka voi saada tilapäistä suojelua? 

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää vain

 • Ukrainan kansalaisille, jotka eivät voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
 • Ukrainalaisten ja Ukrainassa kansainvälistä suojelua tai vastaavaa kansallista suojelua saaneiden perheenjäsenille, jos perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022 ja perheenjäsen ei ole Euroopan unioniin tai Pohjoismaihin kuuluvan maan eikä Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen.
  • Perheenjäsenen pitää esittää selvitys perhesiteestä. Selvitys voi olla avioliittotodistus tai Ukrainan kansalaisen lapsen syntymätodistus.
  • Perheenjäsenten ei tarvitse hakea samanaikaisesti. He voivat esimerkiksi tulla Suomeen myöhemmin ja hakea sitten tilapäistä suojelua.
  • Jos perheenjäsen on Euroopan Unioniin kuuluvan maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, hän voi hakea EU-rekisteröintiä.
 • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, joilla on ollut Ukrainassa oleskelulupa kansainvälisen suojelun perusteella. Tilapäisen suojelun hakijan pitää esittää selvitys tällaisesta oleskeluluvasta. Selvitys voi olla esimerkiksi Ukrainan myöntämä todistus pakolaisuudesta.
 • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, joilla on ollut Ukrainassa pysyvä oleskelulupa ja jotka eivät voi palata kotimaahansa pysyvästi ja turvallisesti. Tilapäisen suojelun hakijan pitää esittää selvitys tällaisesta oleskeluluvasta. Selvitys voi olla esimerkiksi oleskelulupakortti.
  • Jos tilapäisen suojelun hakija on oleskellut pysyvällä oleskeluluvalla Ukrainassa, selvitämme, voiko hän palata kotimaahansa turvallisesti ja pysyvästi. Jos emme voi tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyssä arvioida mahdollisuutta palata kotimaahan, ohjeistamme hakijaa hakemaan turvapaikkaa.
 • Euroopan unionin ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat hakeneet tilapäistä suojelua ennen 7.9.2023 ja ovat oleskelleet Ukrainassa tilapäisellä oleskeluluvalla ja jotka eivät voi palata kotimaahansa pysyvästi ja turvallisesti.
  • Jos tilapäisen suojelun hakija on oleskellut tilapäisellä oleskeluluvalla Ukrainassa, selvitämme, voiko hän palata kotimaahansa turvallisesti ja pysyvästi. Jos emme voi tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyssä arvioida mahdollisuutta palata kotimaahan, ohjeistamme hakijaa hakemaan turvapaikkaa.

Kuinka pitkä oleskelulupa on tilapäisen suojelun perusteella?

Myönnämme kaikki tilapäisen suojelun luvat 4.3.2024 asti.

Maahanmuuttovirastossa emme voi itse päättää tilapäisen suojelun jatkumisesta 4.3.2024 jälkeen. Tilapäisen suojelun jatkaminen tämän jälkeen riippuu Euroopan unionin neuvoston päätöksistä. Neuvosto voi vielä tehdä päätöksen tilapäisen suojelun jatkamiseksi 4.3.2025 asti. Jos suojelua jatketaan, kerromme tällä sivulla mitä se tarkoittaa käytännössä. Tällä hetkellä meillä ei vielä ole tietoa asiasta. Tiedotamme asiasta heti, kun se on mahdollista.

Näin haet tilapäistä suojelua

 1. Kun olet Suomessa, mene poliisille (poliisi.fi) tai rajaviranomaiselle. Kerro, että haluat hakea tilapäistä suojelua. Hakemus on ilmainen.
  • Sinun kannattaa hakea tilapäistä suojelua, vaikka olisitkin jo hakenut turvapaikkaa. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. 
  • Esitä poliisille tai rajaviranomaiselle henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kansalaisuusvaltiosi passi tai Ukrainan sisämaan passi.
 2. Poliisi tai rajaviranomainen rekisteröi hakemuksesi tilapäisestä suojelusta. He kirjaavat ylös 
  • henkilö- ja kotipaikkatietosi
  • Suomeen tuloosi ja matkareittiisi liittyvät tiedot
  • tiedot perheenjäsenistäsi. Lisäksi he ottavat sinusta valokuvan, sormenjäljet ja allekirjoituksen.
 3. Poliisi tai rajaviranomainen kysyy sinulta, haetko pelkästään tilapäistä suojelua vai myös turvapaikkaa. 
 4. Poliisi tai rajaviranomainen kertoo sinulle tilapäisen suojelun ja turvapaikan väliset erot, jotta tiedät, haluatko hakea vain tilapäistä suojelua vai molempia. Voit halutessasi hakea turvapaikkaa vasta myöhemmin. Rekisteröinnin jälkeen Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen hakemukseesi.
  • Päätöstä varten sinulla pitää olla henkilöllisyystodistus, esimerkiksi kansalaisuusvaltiosi passi tai Ukrainan sisämaan passi. Jos sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta, hae henkilöllisyystodistusta Ukrainan suurlähetystöstä Suomessa. Kerro lähetystössä, että olet hakenut tilapäistä suojelua, ja että tarvitset hakemusta varten henkilöllisyystodistuksen.
  • Huomioi, että Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen passit eivät ole Suomessa hyväksyttyjä matkustusasiakirjoja koska Suomi ei ole tunnustanut Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyttä. 
  • Jos olet hakenut tilapäisen suojelun lisäksi myös turvapaikkaa, sinun ei tarvitse hankkia henkilöllisyystodistusta kotimaasi viranomaiselta, jos et itse halua.
  • Maahanmuuttovirasto kuulee sinua ennen päätöksentekoa vain, jos se arvioi siihen olevan erityinen syy.
 5. Saat päätöksen tiedoksi.
  • Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Lähetämme päätöksen siihen vastaanottokeskukseen, jossa majoitut. Jos asut yksityismajoituksessa, lähetämme päätöksen siihen osoitteeseen, jonka olet ilmoittanut osoitteeksesi Suomessa. Jos osoitteesi Suomessa muuttuu, on tärkeää, että ilmoitat uuden osoitteen heti vastaanottokeskukseen, jonka kirjoilla olet.
  • Jos et saa päätöstä tiedoksi postitse, saat päätöksen tiedoksi poliisissa.

Milloin saan päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseeni?

Tällä hetkellä tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika-arvio on noin 1 viikko, jos hakemukseesi ei tarvita lisäselvityksiä. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto lähettää sinulle päätöksen tiedoksi postitse. Postin kulkemiseen menee Maahanmuuttoviraston arvion mukaan noin 1 viikko. Saat päätöksen noin 2 viikon kuluttua siitä, kun teit hakemuksen. 

Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa sinulle oleskelulupakortin. Oleskelulupakortin saaminen kestää tällä hetkellä noin 2 viikkoa. 

Jos saat tilapäistä suojelua

 • Saat oleskelulupakortin.
  • Kortti postitetaan sinua lähimpään DB Schenkerin noutopisteeseen 2 viikon sisällä siitä, kun päätös on tehty. Saat tekstiviestillä tai sähköpostilla saapumisilmoituksen, jossa lukee DB Schenkerin lähetysnumero, noutopisteen osoite ja viimeinen noutopäivä. Jos sinulla ei ole puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta, DB Schenkerin saapumisilmoitus toimitetaan sinulle kirjeellä. 
  • Lähetämme jokaisen kortin omana lähetyksenä. Jos olet hakenut uutta oleskelulupakorttia itsellesi ja lapsellesi, lähetämme molemmat kortit erikseen. Jos asut Ahvenanmaalla, sinulla on turvakielto tai tiedossamme ei ole sähköpostiosoitettasi tai puhelinnumeroasi, lähetämme oleskelulupakorttisi suoraan siihen osoitteeseen, jonka ilmoitit korttihakemuksessa.
  • Kun saat ilmoituksen, toimi näin:
   1. Ota mukaan DB Schenkerin ilmoitus saapuneesta lähetyksestä eli sähköpostiviesti tai tekstiviesti ja asiakasnumerosi eli PIN-koodisi. Löydät asiakasnumerosi vastaanottokeskuksen asiakaskortista kohdasta ”Asiakasnumero/Kundnummer”. Sinun ei tarvitse näyttää DB Schenkerin työntekijälle asiakaskorttiasi. Riittää, että kerrot hänelle asiakasnumerosi.
   2. Näytä DB Schenkerin työntekijälle ilmoitus, jonka olet saanut ja kerro asiakasnumerosi. Jos DB Schenkerin työntekijä kysyy sinulta PIN-koodia, se tarkoittaa asiakasnumeroasi.
   3. DB Schenkerin työntekijä antaa sinulle lähetyksen, jossa on uusi oleskelulupakorttisi.
  • Jos noudat kortin toisen henkilön puolesta, et tarvitse valtakirjaa. Ota mukaan DB Schenkerin noutoilmoitus sekä sen henkilön asiakasnumero, jonka korttia haet.
 • Saat henkilötunnuksen. Henkilötunnuksesi on merkitty oleskelulupakorttiin. Lue lisää sivulta Henkilötunnus.
  • Jos rekisteröinti väestötietojärjestelmään ei myönteisen päätöksen yhteydessä onnistu, vieraile Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa (ddv.fi) tai ota yhteyttä omaan vastaanottokeskukseesi. Sen jälkeen et saa automaattisesti uutta oleskelulupakorttia. Jos haluat, voit hakea uutta oleskelulupakorttia, johon henkilötunnus on merkitty.
 • Sinulla pitää olla voimassa oleva matkustusasiakirja koko Suomessa oleskelusi ajan. Jos matkustusasiakirjasi voimassaolo on päättynyt, hae uutta kansalaisuusvaltiosi passia tai muukalaispassia.
 • Jos olet hakenut myös turvapaikkaa, Maahanmuuttovirasto keskeyttää turvapaikkahakemuksesi käsittelyn siksi aikaa, kun oleskelulupasi tilapäisen suojelun perusteella on voimassa.

Milloin tilapäistä suojelua ei myönnetä?

Maahanmuuttovirasto voi tehdä sinulle myös kielteisen päätöksen tilapäisen suojelun hakemukseesi, jos esimerkiksi 

 • sinulla ei ole perusteita oleskeluluvalle tilapäisen suojelun perusteella tai 
 • sinun katsotaan olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle
 • sinun voidaan perustellusti epäillä tehneen
  • rikoksen rauhaa vastaan, sotarikoksen tai rikoksen ihmiskuntaa vastaan
  • törkeän muun kuin poliittisen rikoksen ennen saapumistasi Suomeen
  • YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastaisen teon.

Voiko tilapäistä suojelua koskevasta päätöksestä valittaa?

Jos saat tilapäistä suojelua, et voi valittaa myönteisestä päätöksestä, jos

 • olet hakenut turvapaikkaa ja 
 • turvapaikkahakemuksesi käsittely on vielä kesken.

Jos et saa tilapäistä suojelua, voit valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen. Saat päätöksen mukana ohjeet valituksen tekemiseen. Tätä kutsutaan valitusosoitukseksi.

Toisen EU-maan myöntämä oleskelulupa tilapäisen suojelun perusteella

Voit saada tilapäistä suojelua vain yhdessä EU-maassa kerrallaan. Jos saat Suomesta oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, toisen EU-maan myöntämä tilapäisen suojelun oleskelulupa peruutetaan.

Toisessa EU-maassa myönnetty tilapäisen suojelun oleskelulupa ei oikeuta työntekoon Suomessa. Jos haet tilapäistä suojelua Suomessa, voit tehdä töitä heti sen jälkeen, kun olet rekisteröinyt tilapäisen suojelun hakemuksen poliisilla tai rajaviranomoisella. 

Voit hakea Suomessa vastaanottorahaa, jos haet tilapäistä suojelua Suomesta. Ota huomioon, että voit saada tilapäistä suojelua vain yhdessä EU-maassa kerrallaan.

Huolehdi, että vastaanottokeskuksella on oikea osoitteesi ja puhelinnumerosi

Ilmoita heti omaan vastaanottokeskukseesi, jos osoitteesi tai puhelinnumerosi muuttuu.
Maahanmuuttovirasto saa yhteystietosi vastaanottokeskuksen kautta.

Tee ilmoitus näin

 • Tee ilmoitus omaan vastaanottokeskukseen:
  • soita
  • käy vastaanottokeskuksessa tai
  • lähetä ilmoitus kirjeenä postitse

Löydät vastaanottokeskusten yhteystiedot verkkosivuiltamme Vastaanottokeskukset.

 • Ilmoita omaan vastaanottokeskukseesi omat tietosi ja niiden perheenjäsentesi tiedot, joita ilmoitus koskee:
  • etunimi ja sukunimi
  • syntymäaika
  • Maahanmuuttoviraston asiakasnumero
  • uusi osoite
  • uusi puhelinnumero

Jos siirryt vastaanottokeskuksesta toiseen tai et tiedä omaa vastaanottokeskustasi

 • Jos siirryt vastaanottokeskuksesta toiseen, Maahanmuuttovirasto saa tiedon asiasta automaattisesti. Sinun ei tarvitse ilmoittaa uuden vastaanottokeskuksen osoitetta Maahanmuuttovirastolle.
 • Jos et tiedä omaa vastaanottokeskustasi, ilmoita osoitteesi Maahanmuuttovirastoon. Lähetä ilmoitus salattuna sähköpostina osoitteeseen: migri@migri.fi. Käytä salatun sähköpostin lähettämiseen palvelua securemail.migri.fi.

Miksi osoitteen ja puhelinnumeron ilmoittaminen on tärkeää?

Oikea osoite ja puhelinnumero ovat tärkeitä, jotta

 • saat kaikki sinua koskevat päätökset ja oleskelulupakortin.
 • oma vastaanottokeskuksesi tavoittaa sinut ja säilytät oikeuden vastaanottopalveluihin. 
 • Ilman huoltajaa olevan lapsen ajantasainen osoite on erityisen tärkeä lapsen palvelujen järjestämiseksi.

Lue myös nämä 

Etsitkö näitä sivuja?