Hyppää sisältöön

Työnteko

Voit saada apua työpaikan löytämiseen TE-palveluiden kautta. 

Apua työllistymiseen

TE-toimisto voi neuvoa sinua työnhaussa ja tarjota sinulle työllistymistäsi edistäviä palveluita. Voit päästä TE-palveluiden kautta muun muassa suomen tai ruotsin kielen kursseille. 

TE-toimistoissa on myös paljon tietoa avoimista työpaikoista. Työpaikkoja Suomesta voi löytää esimerkiksi myös verkkopalveluiden kautta:

Työnteko-oikeus

Sinulla pitää olla työnteko-oikeus, jotta voit tehdä töitä. Varmista, että sinulla on työnteko-oikeus ennen kuin otat työpaikan vastaan. Tietoa työnteko-oikeudesta eri tilanteissa löydät sivulta Millaisen luvan tarvitset?

Ainoastaan joissain tietyissä tehtävissä voit työskennellä ilman oleskelulupaa. Jos olet Suomessa ilman viisumia ja haluat työskennellä, voit tehdä töitä tietyissä tehtävissä. Lue lisää työnteosta ilman oleskelulupaa.

Muista oikeutesi

Suomessa kaikilla on oikeus tehdä töitä reiluilla ehdoilla. Työsuojelun oppaasta löydät tietoa esimerkiksi palkasta, työajasta ja lomista.

Jos sinua yritetään kiristää maksamaan välityspalkkiota, painostaa huonoihin työehtoihin, seksiin tai rikoksiin esimerkiksi työpaikkaa, majoitusta tai apua vastaan, sinun kannattaa pyytää apua vastaanottokeskuksen henkilökunnalta tai muilta viranomaisilta. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on viranomainen, joka voi myös tarvittaessa auttaa. 

Poliisin tehtävä on varmistaa ihmisten ja ympäristön turvallisuus kaikissa tilanteissa ja kaikkina aikoina. Poliisi estää rikoksia ennalta ja selvittää niitä. Poliisin selvittämät rikokset siirtyvät syyttäjälle, joka tekee päätöksen mahdollisesta syytteen nostamisesta. Rikosilmoituksen voi tehdä millä tahansa poliisilaitoksella, riippumatta siitä missä rikos on tapahtunut. 

Lue lisää: