Hoppa till innehåll

Frågor och svar om situationen i Afghanistan

På denna sida hittar du svar på en rad vanliga frågor om situationen i Afghanistan. Svaren kommer att uppdateras när situationen utvecklas.

Språkversioner:

1. Jag har ansökt om familjeåterförening för mina familjemedlemmar som bor i Afghanistan, och de har besökt Finlands beskickning i Teheran för att styrka sin identitet. När får de sina beslut? Kan jag begära påskyndad behandling?

Behandlingen av ansökningar om familjeåterförening är överbelastad. Vi behandlar som brådskande sådana ansökningar om uppehållstillstånd som lämnats in av minderåriga barn utan vårdnadshavare och av familjemedlemmar till minderåriga barn (anknytningspersoner) som redan bor i Finland med uppehållstillstånd. Du behöver inte lämna in en separat begäran om påskyndad behandling. De övriga ansökningarna behandlar vi i den ordning som de lämnas in. Vi kontaktar dig om vi behöver kompletterande utredningar till din ansökan.

Vi kan inte alltid avgöra sökandens ansökan innan hans eller hennes visum till Iran går ut. Att visumet går ut är inte en tillräcklig grund för att lämna in en begäran om påskyndande.

2. Varför verkar behandlingen av ansökningar om familjeåterförening särskilt från afghanska sökande ta så lång tid? 

Fyll i ansökan noggrant och bifoga alla nödvändiga bilagor till den. Så ökar du dina chanser att få ett beslut inom den förväntade behandlingstiden. Det lönar sig inte att jämföra behandlingstiden för din ansökan med andra ansökningar, eftersom behandlingstiden varierar beroende på antalet utredningar som krävs för ansökan. Behandlingen av din ansökan kan ta längre tid om

  • vi behöver be dig lämna in kompletterande utredningar till ansökan
  • du har inga legaliserade handlingar
  • din identitet kräver närmare utredning 
  • ansökan är bristfällig
  • vi behöver kalla dig till en intervju
  • du har begärt undantag från förutsättningarna för ett tillstånd.

Läs mer på sidan Vilka faktorer påverkar den förväntade behandlingstiden för din ansökan?

3. Jag är en finsk medborgare i Afghanistan eller har uppehållstillstånd i Finland. Hur kan jag komma till Finland?

Utrikesministeriet ansvarar för att ge eventuellt bistånd till finska medborgare och utlänningar som är varaktigt bosatta i Finland när de befinner sig utomlands.

Läs mer på Utrikesministeriets webbplats (finlandabroad.fi).

4. Hur kan jag hjälpa min familjemedlem att komma till Finland?

Situationen i Afghanistan är svår och det är fullt förståeligt att du som har familjemedlemmar i Afghanistan är orolig för dem. Tyvärr har vi som myndighet inga undantagsmetoder och kan således inte avvika från de lagstadgade tillståndsprocesserna.

  • En person som vill flytta till Finland behöver ett uppehållstillstånd i Finland. Man ska ansöka om första uppehållstillstånd via en finsk beskickning som utrikesministeriet förvaltar utomlands innan man kommer till Finland. När man ansöker om uppehållstillstånd måste man besöka en finsk beskickning för att styrka sin identitet. För närvarande är det ytterst svårt att kunna besöka den närmaste beskickningen från Afghanistan. Läs mer om att ansöka om uppehållstillstånd på sidan Första uppehållstillstånd.
  • I visumärenden kan du kontakta utrikesministeriet. Ett visum är ett inresetillstånd som beviljas för en kortvarig och tillfällig vistelse som inte varar längre än 90 dagar. Utrikesministeriet ansvarar för visumärenden. Information om att ansöka om visum, visumens giltighetstider och visumavgifter finns på Utrikesministeriets webbplats (um.fi)
  • För att kunna söka asyl måste man befinna sig i Finland. Du hittar information om att ansöka om asyl på sidan Asyl i Finland.

5. Kan Migrationsverket hjälpa min familjemedlem att besöka en beskickning för att uträtta sina ärenden?

Nej, det kan vi inte. Utrikesministeriet ansvarar för beskickningarnas verksamhet. Mer information om beskickningarnas verksamhet finns på Utrikesministeriets webbplats (finlandabroad.fi).

6. Kan Migrationsverket hjälpa min familjemedlem att få visum till eller uppehållstillstånd i Iran?

Nej, det kan vi inte. Iranska myndigheter ansvarar om visum till och uppehållstillstånd i Iran.

7. Är familjeåterförening möjlig om familjen är i Afghanistan?

Ja, det är den. Migrationsverket fattar ständigt beslut om familjeåterföreningar allteftersom vi har alla uppgifter som behövs för att kunna avgöra ansökningar.

Tyvärr försvårar säkerhetsläget i Afghanistan möjligheterna att besöka en finsk beskickning utomlands. Mer information om beskickningarnas verksamhet finns på Utrikesministeriets webbplats (finlandabroad.fi).

8. Var kan jag styrka min identitet när jag ansöker om uppehållstillstånd? Vem kan jag kontakta för att fråga om hur man styrker sin identitet?

När du ansöker om ditt första uppehållstillstånd måste du besöka en finsk beskickning utomlands eller ett av Migrationsverkets serviceställen i Finland för att styrka din identitet. Om du är utomlands måste du ansöka om första uppehållstillstånd eller styrka din identitet i ett land där du lagligen vistas.

Utrikesministeriet ansvarar för beskickningarnas verksamhet. Mer information om beskickningarnas verksamhet finns på Utrikesministeriets webbplats (finlandabroad.fi).

9. Hur bokar jag en tid till en finsk beskickning?

Finlands utrikesministerium ansvarar för beskickningarnas verksamhet. Mer information om beskickningarnas verksamhet finns på Utrikesministeriets webbplats (finlandabroad.fi).

10. Jag har ansökt om första uppehållstillstånd utomlands och kan inte besöka Finlands beskickning i New Delhi. Kan jag besöka någon annan beskickning?

Migrationsverket kan inte påverka vilken beskickning du ska besöka. Finlands utrikesministerium fattar beslutet om vid vilken beskickning du kan uträtta dina ärenden. Mer information om var du kan uträtta dina ärenden hittar du på Utrikesministeriets webbplats (finlandabroad.fi). På ingångssidan ska du välja ditt utreseland. På de landspecifika sidorna hittar du information om vilken beskickning eller vilket VFS-tillståndscenter du kan besöka för att styrka din identitet.

11. Kan jag lämna in en ansökan om uppehållstillstånd på vägnar av min släkting? Kan jag lämna in en ansökan om uppehållstillstånd per e-post?

Man måste själv fylla i sin egen ansökan. Du kan alltså inte lämna in en ansökan för till exempel din släkting, make eller maka.

Det är tyvärr inte möjligt att lämna in en ansökan om uppehållstillstånd per e-post. Du kan ansöka om uppehållstillstånd i Migrationsverkets e-tjänst Enter Finland.

12. Jag saknar ett giltigt pass. Kan jag ändå lämna in en ansökan om uppehållstillstånd?

Du kan lämna in en ansökan om uppehållstillstånd även om du saknar pass. Du kan dock få uppehållstillstånd endast om du har möjlighet att lagligen resa till och vistas i Finland. Därför måste du ha ett pass eller ett annat resedokument med vilket du kan resa in i Finland och som är giltigt under hela den tid som uppehållstillståndet gäller. Resedokument är till exempel pass, främlingspass eller resedokument för flykting.

13. Mitt afghanska pass har gått ut, men passets giltighetstid har förlängts med ett klistermärke. Hur vet jag om finländska myndigheter godkänner det?

Utrikesministeriet ansvarar för att godkänna resedokument vid inresa till Finland. Afghanska pass har olika klistermärken och stämplar som förlänger giltighetstiden, och Finland godkänner bara en del av dem. Du kan fråga Migrationsverket om Finland godkänner förlängningen av ditt pass giltighetstid. Skicka ett foto på sidan med personuppgifter i ditt pass och på klistermärket som förlänger passets giltighetstid per e-post till adressen migri@migri.fi. Se till att bilden är tydlig och att klistermärket är klart synligt. Vi svarar dig per krypterad e-post.

När du skickar oss e-post, använd Migrationsverkets Securemail-tjänst (securemail.migri.fi). Securemail-tjänsten krypterar ditt meddelande. E-postmeddelanden som skickas till oss via Securemail-tjänsten kommer tillförlitligt fram. Anvisningar om hur man använder Securemail-tjänsten finns på sidan Kontaktuppgifter.

14. Mitt pass har gått ut och jag kan inte få ett nytt afghanskt pass. Kan jag ansöka om främlingspass?

Du får ett främlingspass, om du har fått uppehållstillstånd i Finland på grund av alternativt skydd och du inte har ett giltigt resedokument eller du bestämmer dig att ge ifrån dig ditt pass utfärdat av ditt hemland. 
Om du inte har ett uppehållstillstånd på grund av skydd men du av någon anledning inte kan få ett nationellt pass, kan du få ett främlingspass efter Migrationsverkets prövning. Du kan alltså ansöka om främlingspass, men Migrationsverkets beslut kan vara positivt eller negativt. Vi behandlar alla ansökningar om främlingspass individuellt. Bifoga till din ansökan en skriftlig utredning om varför du ansöker om främlingspass. Utredningen kan vara

  • ett intyg från en myndighet i ditt medborgarskapsland om att du inte kan få pass
  • en fritt formulerad skriftlig utredning om
    • hur du har försökt skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland. Till utredningen kan du bifoga till exempel meddelanden som medborgarskapslandets beskickning har skickat dig om saken. 
    • hur och när du tänker skaffa dig ett pass från ditt medborgarskapsland och de handlingar som behövs för att skaffa pass
    • varför du bör beviljas främlingspass.

Kontrollera den förväntade behandlingstiden och avgiften för din ansökan på sidan Främlingspass.

15. Jag är minderårig och har anlänt till Finland ensam. Min vårdnadshavare som bor utomlands har ansökt om uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Måste min vårdnadshavare uppfylla försörjningsförutsättningen?

Din vårdnadshavares försörjning behöver inte vara tryggad om

  • du fortfarande är minderårig, eller
  • du har beviljats asyl eller flyktingstatus som kvotflykting och din vårdnadshavare ansöker om uppehållstillstånd inom tre månader från det att du fick del av beslutet om att du beviljats asyl eller om att du har godkänts att tas till Finland inom flyktingkvoten.

Läs mer på sidan Försörjningsförutsättning för familjemedlemmar till personer som får internationellt skydd.

16. Jag är minderårig och har anlänt till Finland ensam. Min syster som bor utomlands ansöker om uppehållstillstånd i Finland på grund av familjeband. Måste hon uppfylla försörjningsförutsättningen?

En syster eller bror som bor utomlands behöver inte ha tryggad försörjning, om de nedanstående villkoren uppfylls:

Asylsökande

17. Jag är i Afghanistan och vill ansöka om asyl i Finland. Vad ska jag göra?

För att söka asyl i Finland måste du befinna dig i Finland och ansöka om asyl personligen hos polisen eller gränskontrollmyndigheten i Finland. Det finns ingen blankett som du kan fylla i på förhand för att söka asyl.

Du kan inte ansöka om asyl genom att skicka brev eller e-post till Migrationsverket eller genom att besöka en finsk beskickning utomlands.

Läs mer: Asyl i Finland.

18. Jag är en afghansk asylsökande. Jag har ännu inte fått beslut om min asylansökan. Vad händer med min ansökan nu?

När vi behandlar din ansökan bedömer vi om du kan beviljas asyl, status som alternativt skyddsbehövande eller uppehållstillstånd på andra grunder. Vi fattar ett positivt beslut på din asylansökan, om det finns grunder för att bevilja tillstånd. Migrationsverket använder alltid aktuell landinformation i sitt beslutsfattande. 

För tillfället sänder Finland afghaner tillbaka till Afghanistan endast i mycket exceptionella fall.

19. Jag är en afghansk kvinna och jag har sökt asyl i Finland. Kan jag få asyl enbart på grund av mitt kön?

Ja, det kan du. I december 2022 uppdaterade Migrationsverket sina riktlinjer för behandlingen av asylansökningar från afghaner. Alla afghanska kvinnor och flickor beviljas asyl.

Migrationsverkets beslutspraxis är i linje med Europeiska unionens asylbyrås (EUAA) anvisningar som publicerades i maj 2024. 

20. Jag är asylsökande från ett annat land än Afghanistan. Hur påverkar situationen i Afghanistan behandlingstiden för min asylansökan?

Situationen i Afghanistan påverkar inte behandlingstiden för din asylansökan. Läs mer om behandlingstiderna för asylansökningar: Att vänta på ett beslut.

21. Jag är en afghansk asylsökande. Får de asylsökande som sökt asyl senare sitt beslut tidigare än de asylansökande som redan länge väntat på sitt beslut?

Vi strävar efter att först avgöra ansökningar som varit anhängiga längst. Läs mer om behandlingstiderna för asylansökningar: Att vänta på ett beslut.

22. Avvisar polisen personer som fått ett negativt beslut till Afghanistan för tillfället?

För tillfället sänder Finland afghaner tillbaka till Afghanistan endast i mycket exceptionella fall.

23. Jag har fått ett negativt beslut på min asylansökan och ett avvisningsbeslut till Afghanistan. Vad kan jag göra nu?

För tillfället sänder Finland afghaner tillbaka till Afghanistan endast i mycket exceptionella fall.

Det står i ditt beslut om du kan överklaga beslutet. I de flesta fall är det möjligt att överklaga ett asylbeslut. 

Anvisningar om hur du överklagar, dvs. en besvärsanvisning, har då bifogats till ditt beslut. Anvisningarna förklarar hos vilken förvaltningsdomstol du ska överklaga ditt beslut, inom vilken tidfrist du måste lämna in dina besvär, vilka bilagor som krävs och hur du ska lämna in besvären till förvaltningsdomstolen. Du kan överklaga beslutet, om besvärstiden inte har löpt ut.  Om besvärstiden har gått ut, har beslutet vunnit laga kraft, och du kan inte överklaga det.

Om beslutet på din asylansökan har vunnit laga kraft, kan du enligt lag lämna in en förnyad ansökan. Beslutet i ditt ärende har inte vunnit laga kraft, om du fortfarande kan överklaga det tidigare beslutet. Du ska lämna in en ny ansökan omedelbart när det finns grund eller behov för det. En ny ansökan ska lämnas in till polisen eller gränskontrollmyndigheten. 

24. Jag har överklagat ett beslut om min asylansökan hos förvaltningsdomstolen. Jag har ännu inte fått beslut i besvärsärendet. Vad händer nu?

Förvaltningsdomstolen fattar beslut i ditt besvärsärende. Om du har frågor om handläggningen av ditt ärende, ska du kontakta ditt rättsliga biträde. Den instans som för tillfället behandlar ärendet, till exempel förvaltningsdomstolen eller högsta förvaltningsdomstolen, svarar på frågor om handläggningen av ärendet.

Förvaltningsdomstolarna har underrättats om Migrationsverkets nya riktlinjer. Om de nya riktlinjerna påverkar beslutet, återförvisar förvaltningsdomstolen din ansökan till Migrationsverket för ny behandling. Om du redan har fått ett lagakraftvunnet beslut, kan du lämna in en ny asylansökan.

25. Förvaltningsdomstolen godkände mina besvär över ett negativt asylbeslut och återförvisade ärendet till Migrationsverket för ny behandling. Kan jag nu få uppehållstillstånd, eftersom säkerhetsläget i Afghanistan har förändrats?

Förvaltningsdomstolen kan ha ändrat Migrationsverkets beslut eller beslutat att Migrationsverket ska pröva ditt ärende på nytt. 

Om förvaltningsdomstolen har beslutat att du ska beviljas tillstånd, kommer Migrationsverket att bevilja dig tillstånd. Migrationsverket har också möjlighet att ansöka om besvärstillstånd hos högsta förvaltningsdomstolen för att anföra besvär över förvaltningsdomstolens beslut. 

Om förvaltningsdomstolen har återförvisat ditt ärende till Migrationsverket för ny behandling, bedömer Migrationsverket på nytt om det finns grunder för att bevilja dig asyl, status som alternativt skyddsbehövande eller ett annat uppehållstillstånd i Finland. Du kan bli kallad till ett nytt asylsamtal om Migrationsverket behöver mera uppgifter för att kunna avgöra ditt ärende. Vid beslutsfattandet beaktar Migrationsverket alltid den aktuella landinformationen om situationen i olika regioner i Afghanistan.

26. Kan behandlingstiden för min asylansökan bli längre i denna situation?

Talibanrörelsens maktövertagande i augusti 2021 och förändringarna i omständigheterna kring Afghanistans förvaltning och i landets säkerhetsläge hade en stor inverkan på tillgången till landinformation, vilket i sin tur påverkade behandlingstiderna. För tillfället har Migrationsverket dock tillräckligt med landinformation om de olika områdena i Afghanistan. Om Migrationsverket ännu inte har fattat ett beslut på din ansökan, får du beslutet inom de närmaste månaderna.

27. Jag har fått ett meddelande om att tillhandahållandet av mina mottagningstjänster upphör. Kan jag ändå fortfarande få mottagningstjänster på grund av situationen i Afghanistan?

Kontakta din förläggning. Din förläggning kan kontakta polisinrättningen som underrättade dig om upphörande av mottagningstjänster. Polisen kan återkalla underrättelsen, så att du fortfarande kan tillhandahållas mottagningstjänster. Förläggningens föreståndare kan också besluta att någon av särskilda skäl som anknyter till dennes person ska tillhandahållas mottagningstjänster under en rimlig tid. För tillfället sänder Finland afghaner tillbaka till Afghanistan endast i mycket exceptionella fall. För närvarande kan du inte återvända till Afghanistan med bidrag för frivillig återresa.

28. Jag har fått ett meddelande om att tillhandahållandet av mina mottagningstjänster upphör. Kan jag ansöka om asyl på nytt på grund av situationen i Afghanistan?

Om beslutet på din asylansökan har vunnit laga kraft, kan du enligt lag lämna in en förnyad ansökan. Beslutet i ditt ärende har inte vunnit laga kraft, om du fortfarande kan överklaga det tidigare beslutet. Du ska lämna in en ny ansökan omedelbart när det finns grund eller behov för det. En ny ansökan ska lämnas in till polisen eller gränskontrollmyndigheten.

29. Jag vill återvända till Afghanistan, eftersom jag är orolig för min familj. Kan jag återvända från Finland till Afghanistan genom assisterad frivillig återresa? 

För tillfället kan du inte återvända till Afghanistan med bidrag på frivillig återresa. Internationella organisationen för migration (IOM) har tills vidare avbrutit arrangemangen för frivillig återresa till Afghanistan.