Hoppa till innehåll
Våra tjänster

Frågor och svar: Flyktingar och asylsökande

Att ansöka om asyl

Hur kan man komma till Finland som flykting?

Finland mottar varje år kvotflyktingar och man kan också söka asyl i Finland. Läs mera om kvotflyktingar och ansökan om asyl.

Hur kan jag söka asyl i Finland?

Du kan söka asyl i Finland endast innanför Finlands gränser. När du kommer till Finland, meddela gränskontrollmyndigheterna eller polisen att du vill söka asyl. Du kan inte söka asyl till exempel genom att skicka ett brev eller e-post till Migrationsverket. Du kan inte heller söka asyl på en finsk beskickning utomlands. Läs mera om ansökan om asyl.

Kan ni skicka till mig till Elfenbenskusten papper med vilka jag kan söka asyl i Finland?

Vi kan inte skicka ansökningspapper, eftersom asyl inte kan sökas utomlands per brev eller e-post. Läs mera om ansökan om asyl.

Vad avses med spårning?

Genom spårning försöker man på nytt skapa kontakt mellan en minderårig asylsökande och hans eller hennes vårdnadshavare som befinner sig utanför Finland. Spårningen ger information som är viktig för beslutsfattandet och som kan hjälpa att återförena familjen senare.

Vid spårningen beaktas alltid barnets bästa. Vanligtvis ligger det i barnets intresse att barnet vet var hans eller hennes föräldrar eller vårdnadshavare befinner sig. Utlänningslagen förutsätter att vistelseorten för föräldrarna eller andra vårdnadshavare till en minderårig asylsökande som kommit till Finland utan vårdnadshavare utreds i mån av möjlighet.

Vad avses med åldersbestämning och varför utreds asylsökandens ålder?

Åldersbedömning är en viktig del av utredningen av din identitet. Dessutom påverkar asylsökandens ålder hans eller hennes lagstadgade rättigheter och skyldigheter. Till exempel minderåriga asylsökande utan vårdnadshavare säkras särskilda arrangemang vid asylförfarandet och mottagningen av asylsökande.

Läs mera: Åldersbedömning av minderåriga (ålderstest)

Lagändringen den 1 september 2024

Jag har sökt asyl men ännu inte fått beslut på min ansökan. Kan jag ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete eller studier medan jag väntar på asylbeslut?

Om du ansöker om uppehållstillstånd på grund av studier eller arbete, kommer Migrationsverket att besluta att din ansökan avvisas utan prövning. Du kan inte få ett första uppehållstillstånd för arbete, näringsutövning eller studier om du har sökt asyl i Finland och vistas i Finland. Du måste lämna Finland och ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete eller studier i ditt hemland eller i ditt permanenta bosättningsland.

Om du redan har ett uppehållstillstånd i Finland, kan du få ett fortsatt tillstånd på grund av arbete. Om du ansöker om fortsatt tillstånd på grund av studier medan din asylansökan är anhängig, kommer du att få ett negativt beslut på din ansökan om uppehållstillstånd.

Jag har sökt asyl och ansökt om uppehållstillstånd på grund av arbete före den 1 september 2024. Jag har styrkt min identitet på ett serviceställe och betalat behandlingsavgiften. Kan jag fortfarande få ett uppehållstillstånd på grund av arbete?

Om du inte har fått beslut på din ansökan om uppehållstillstånd senast den 31 augusti 2024, kommer Migrationsverket att besluta att din ansökan avvisas utan prövning.

Tillsammans med beslutet om avvisning av ansökan utan prövning får du anvisningar om hur du kan begära återbetalning av behandlingsavgiften för din ansökan.

Om du har sökt asyl i Finland och vill ansöka om uppehållstillstånd på grund av arbete, måste du lämna Finland och ansöka om uppehållstillståndet i ditt hemland eller permanenta bosättningsland. Om du lämnar Finland medan din asylansökan är under behandling, kommer din ansökan att förfalla, det vill säga den behandlas inte längre.

Kan behandlingsavgiften återbetalas om jag får ett beslut om att min ansökan avvisas utan prövning?

Du kan begära återbetalning av behandlingsavgiften av Migrationsverket om

  • du har ansökt om ett första uppehållstillstånd i Finland på grund av studier, arbete eller näringsutövning före den 1 september 2024,
  • Migrationsverket inte har fattat beslut på din ansökan senast den 31 augusti 2024 och
  • du befinner dig i Finland och har en anhängig asylansökan.

I detta fall får du tillsammans med Migrationsverkets beslut anvisningar om hur du kan begära återbetalning. Du kan skicka din begäran om återbetalning till Migrationsverket per e-post. Anvisningarna hittar du på sidan Återbetalning

Alternativt kan du fylla i blanketten Begäran om återbetalning av avgift (pdf) och skicka in den till adressen esupport@migri.fi som krypterad e-post. Använd vår webbtjänst på adressen securemail.migri.fi för att kryptera ditt meddelande. Anvisningar om hur man använder tjänsten finns på sidan Kontaktuppgifter.

Om du behöver hjälp, kan du ringa till Migrationsverket. Telefonnumret hittar du på sidan Migrationsverkets rådgivningstjänst.

Jag har ett uppehållstillstånd på grund av arbete. Kan jag få ett fortsatt tillstånd på grund av arbete om jag tidigare har sökt asyl?

Om du redan har ett uppehållstillstånd i Finland, kan du ansöka om ett fortsatt tillstånd på grund av arbete som normalt. Det har ingen betydelse att du tidigare har sökt asyl.

Jag har ett uppehållstillstånd på grund av arbete och en anhängig asylansökan. Jag har också fått en studieplats. Kan jag ansöka om fortsatt tillstånd på grund av studier?

Om du ansöker om fortsatt tillstånd på grund av studier medan din asylansökan är anhängig, kommer du att få ett negativt beslut på din ansökan om uppehållstillstånd. Du kan dock ansöka om fortsatt tillstånd på grund av arbete, om du uppfyller villkoren för uppehållstillståndet.

Jag fick avslag på min asylansökan. Jag har en familjemedlem i Finland. Kan jag ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeband?

Du kan ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeband i vilket skede som helst under behandlingen av asylansökan om din familjemedlem bor i Finland. Läs mer om vem som anses vara familjemedlem enligt finsk lag och vilka villkor som gäller för uppehållstillståndet på sidan Flytta till en familjemedlem i Finland.

Gränsförfarandet

Jag har sökt asyl men ännu inte fått beslut på min ansökan. Kan min ansökan komma att behandlas i gränsförfarandet?

Det är inte längre möjligt att överföra din ansökan till gränsförfarandet. Endast gränsmyndigheterna vid Finlands yttre gränser kan hänvisa en ansökan till gränsförfarandet.

Asylsökandes rätt att arbeta

Får en asylsökande förvärvsarbeta?

Som asylsökande får du börja förvärvsarbeta när det har gått 3 eller 6 månader från att du lämnade in din asylansökan. Du kan börja förvärvsarbeta när det har gått 3 månader från inlämningen av asylansökan, om du har visat upp ett giltigt pass eller ett annat resedokument som konstaterats vara äkta för myndigheten. Om du inte har visat upp ett resedokument, kan du börja förvärvsarbeta när det har gått 6 månader från inlämningen av ansökan. Läs mera om asylsökandes rätt att arbeta.

Hur kan jag som arbetsgivare försäkra mig om att en utlänning har rätt att arbeta?

Du kan avgiftsfritt fråga om din arbetstagares rätt att arbeta genom att skicka e-post till Migrationsverket. Läs anvisningarna på sidan Information om rätten att arbeta.

Hur vet jag på vilken grund jag har fått mitt uppehållstillstånd?

Kontrollera grunden för ditt uppehållstillstånd i beslutet om uppehållstillstånd.  Av beslutet framgår på vilken grund du har fått uppehållstillståndet. I beslutet antecknas också om du har beviljats flyktingstatus eller alternativt skydd i Finland.

Mottagningspenning

Hur mycket mottagningspenning får en asylsökande?

Det ekonomiska stöd som förläggningen beviljar är avsett för asylsökandes nödvändiga grundläggande behov. Se mängden av mottagningspenning på sidan Mottagningspenning.

Att återvända till hemland

Jag vill återvända till mitt hemland. Vad ska jag göra?

Kontakta din förläggning, så får du hjälp där. Du kan också beviljas stöd för din återresa. Läs mer på sidorna Återkallande av ansökan och Frivillig återresa.

Statistik och lagstiftning

Hur många irakier har sökt asyl i Finland? Hur många indier finns det i Finland?

Du kan bekanta dig med statistiken över asylsökande samt utlänningar som vistas i Finland på sidor Statistik.

Vilka länder är enligt Finland "trygga länder" därifrån flyktingar inte tas emot?

Finland har inte någon separat lista över trygga länder, utan varje asylsökandes ansökan behandlas individuellt.

Jag gör en utredning/skriver en essä om Finlands flyktingpolitik? Varifrån kan jag få tilläggsuppgifter?

Nyttiga sidor för dig är bl.a:

Jag vill läsa Finlands utlänningslag, var kan jag hitta den?

Utlänningslagen finns i lagdatabasen Finlex (finlex.fi) på svenska.