Företagsverksamhet när du har uppehållstillstånd
Om du har ett giltigt uppehållstillstånd som Finland beviljat, får du vara verksam som företagare, frilansare eller lättföretagare. Det spelar ingen roll på vilken grund uppehållstillståndet har beviljats, men du måste fortfarande uppfylla villkoren för tillståndet när du börjar bedriva företagsverksamhet.
Att vara företagare i Finland
Du är företagare, om du är
- enskild företagare (näringsidkare), en så kallad firmaföretagare
- aktiebolagsföretagare (du måste äga minst 30 procent av aktierna och vara styrelseledamot eller arbeta som verkställande direktör)
- bolagsman i öppet bolag
- ansvarig bolagsman i kommanditbolag (inte tyst bolagsman), eller
- medlem i ett andelslag vars medlemmar ansvarar för andelslagets skulder utan någon övre gräns om det försätts i konkurs eller likvidation och andelslaget inte har tillgångar.
Om grunden för din vistelse i Finland är verksamhet som företagare och du har ett FO-nummer, kan du ansöka om uppehållstillstånd för företagare.
Att vara lättföretagare eller frilansare i Finland
Det finns inget eget uppehållstillstånd för frilansare eller lättföretagare. Därför ska du ha ett uppehållstillstånd på någon annan grund.
Med frilansare och lättföretagare avses på denna sida personer som inte har ett anställningsförhållande och som sysselsätter sig själv utan att ha startat ett företag.
Med frilansare avses en person som sysselsätter sig själv genom att ha flera olika uppdragsgivare.
- Du är lättföretagare om du anlitar ett faktureringsföretag (t.ex. Ukko, Free) som fakturerar och sköter den övriga ekonomiförvaltningen för dig.
- Du är plattformsarbetare om du sysselsätter dig själv och arbetar företagarmässigt och erbjuder tjänster eller säljer produkter till dina egna kunder via ett plattformsföretag (t.ex. Foodora, Freska, Uber, Wolt).
Du får vara verksam som frilansare eller lättföretagare om du har ett giltigt uppehållstillstånd som Finland har beviljat. Se till att du fortfarande uppfyller villkoren för det uppehållstillstånd som du har beviljats. Om du till exempel är studerande, måste dina studier framskrida. Om du har ett uppehållstillstånd för arbetstagare, måste ditt anställningsförhållande pågå fortfarande.
Exempel på företagsverksamhet när man har uppehållstillstånd
Öppna uppgifterna genom att klicka på plustecknet.
Du får bedriva företagsverksamhet. Du ska fortfarande uppfylla villkoren för ditt uppehållstillstånd.
Om du till exempel har ett uppehållstillstånd för arbetstagare eller ett uppehållstillstånd för specialsakkunnig, måste du fortfarande utföra sådana arbetsuppgifter för vilka ditt uppehållstillstånd har beviljats.
Du får bedriva företagsverksamhet fritt. Det krävs dock att dina studier eller din forskning framskrider.
Du får bedriva företagsverksamhet fritt.
Du får bedriva företagsverksamhet fritt. Det familjeband på grund av vilket tillståndet har beviljats får inte ha brutits.
Om du har ett uppehållstillstånd på grund av internationellt skydd, får du bedriva företagsverksamhet fritt. Du kan alltså vara verksam som företagare, lättföretagare eller frilansare.
Om du har ett uppehållstillstånd på grund av tillfälligt skydd, får du vara verksam som företagare, lättföretagare eller frilansare.
Läs mer om rätten att arbeta som asylsökande.
Du får bedriva företagsverksamhet fritt. Om du är EU-medborgare som vistas i Finland över 90 dagar, kom ihåg att registrera din uppehållsrätt.
Om du bosatt i ett annat EU-land där du har uppehållstillstånd och inte ska flytta till Finland, får du besöka Finland och vara verksam som lättföretagare och frilansare. Om du har beviljats EU-blåkort av en annan medlemsstat, har du rätt att komma till Finland och tillfälligt bedriva affärsverksamhet i 90 dagar under en period på 180 dagar.
Om du inte har uppehållstillstånd i ett annat EU-land och vill vara verksam som lättföretagare eller frilansare, måste du ansöka om tillstånd hos Patent- och registerstyrelsen (prh.fi).
Kom ihåg att du alltid måste ha rätt att vistas i Finland, till exempel med stöd av visering eller ett uppehållstillstånd som ett annat EU-land har beviljat.
Bedrivande av företagsverksamhet när man ansöker om fortsatt tillstånd
Om du vill fortsätta att vistas i Finland men ditt uppehållstillstånd håller på att gå ut, ska du ansöka om fortsatt tillstånd. Ett fortsatt tillstånd beviljas för högst fyra år. Migrationsverket beviljar dig ett fortsatt tillstånd, om villkoren för ditt föregående uppehållstillstånd fortfarande uppfylls. Du kan också ansöka om fortsatt tillstånd på nya grunder. Läs mer på sidan Fortsatt tillstånd.
Du har ett kontinuerligt uppehållstillstånd (A-tillstånd)
Om du ansöker om fortsatt tillstånd innan giltighetstiden för ditt föregående uppehållstillstånd går ut, får du fortsätta att bedriva företagsverksamhet även om du inte hinner få ett beslut på din ansökan om fortsatt tillstånd förrän det föregående uppehållstillståndet går ut.
Om du ansöker om fortsatt tillstånd för sent men har hemkommun i Finland, får du fortsätta att bedriva företagsverksamhet. Däremot avbryts din rätt att arbeta, vilket betyder att du inte får utföra lönearbete, eftersom du har ansökt om tillstånd för sent.
Du har ett tillfälligt uppehållstillstånd (B-tillstånd) men du har inte hemkommun
Om du ansöker om fortsatt tillstånd innan giltighetstiden för ditt föregående uppehållstillstånd går ut, får du fortsätta att bedriva företagsverksamhet även om du inte hinner få ett beslut på din ansökan om fortsatt tillstånd förrän det föregående uppehållstillståndet går ut.
Om du ansöker om fortsatt tillstånd för sent, det vill säga först efter att ditt föregående tillstånd har gått ut, får du inte fortsätta att bedriva företagsverksamhet.
Exempel på hur olika situationer påverkar din rätt att bedriva företagsverksamhet i Finland:
- Du får ett negativt beslut och måste lämna Finland:
- Du får bedriva företagsverksamhet tills beslutet om utvisning är verkställbart. Läs mer på sidan Avvisning och utvisning.
- Du har ett tillfälligt uppehållstillstånd men inte hemkommun i Finland och du har ansökt om fortsatt tillstånd för sent och ännu inte fått ett nytt tillstånd:
- Din rätt att arbeta och rätt att utöva näring avbryts.
- Du har ett tillfälligt uppehållstillstånd men inte hemkommun i Finland och du har ansökt om fortsatt tillstånd i tid men ännu inte fått ett nytt tillstånd:
- Du är bosatt i Finland trots att du ännu inte har rätt till hemkommun. Du får fortsätta att utöva näring under behandlingen av ansökan.
Läs mer om företagsverksamhet:
- Frågor och svar
- Företagande som bisyssla och lättföretagande (Suomi.fi)
- Arbete som företagare eller egenanställd (Suomi.fi)